Navigatie

IKEA inbouw vaatwasser

Welke vaatwasser past in een IKEA keuken?

Als je een IKEA keuken hebt, of binnenkort een IKEA keuken aan gaat schaffen, is het handig om te weten welk formaat inbouwvaatwasser er in de keuken past. Hieronder leggen we je uit welke vaatwassers het juiste formaat hebben voor een IKEA keuken en waar je allemaal op moet letten.

Welke vaatwasser in een IKEA keuken?

Welk type IKEA keuken heb je?

Er zijn twee type IKEA keukens: METOD en FAKTUM. Is jouw IKEA keuken voor juni 2014 geplaatst en is het frontpaneel 70 cm hoog? Dan heb je nog een FAKTUM keuken. IKEA keukens van na juni 2014 en met een frontpaneel van 80 cm hoog behoren tot het METOD systeem. Als je dus een nieuwe IKEA keuken hebt dan is het een METOD keuken met een frontpaneel van 80 cm hoog. Let erop dat de hoogte van het frontpaneel van de vaatwasser past bij het type keuken. Anders kan de deur van de vaatwasser namelijk niet volledig open of dicht.

Voor juni 2014

FAKTUM keuken

Frontpaneel 70 cm hoog

Vanaf juni 2014

METOD keuken

Frontpaneel 70 cm hoog

In een IKEA keuken past alleen een volledig geïntegreerde vaatwasser

Er bestaan verschillende typen vaatwassers. Zo worden een inbouwvaatwasser zonder frontpaneel een onderbouwvaatwasser genoemd. En een model dat wel een frontpaneel heeft maar met het bedieningspaneel aan de buitenkant noemen we een geïntegreerde vaatwasser. In een IKEA keuken past echter alleen een volledig geïntegreerde vaatwasser. Dit type inbouwvaatwasser heeft een frontpaneel en het bedieningspaneel zit aan de binnenkant van de vaatwasser. Wanneer je de vaatwasserdeur opent, wordt het bedieningspaneel zichtbaar.

De juiste nismaten

De kast waarin de vaatwasser komt te staan wordt de nis genoemd. Meet de breedte, diepte en hoogte van de nis op met een rolmaat. Met name de nishoogte is een belangrijke maat bij inbouwvaatwassers.

De meeste inbouwvaatwassers hebben een standaard nisbreedte van 60 cm. De nishoogte varieert meestal tussen de 80 en 90 cm. Vaak is de hoogte verstelbaar met behulp van stelpootjes aan de onderkant van de vaatwasser. Met name de nishoogte van de vaatwasser is belangrijk om op te letten. Deze moet passen bij de nishoogte van de keuken. Verder ligt de nisdiepte van het apparaat meestal tussen de 55 en 60 cm. Houd er rekening mee dat er aan de achterkant van de vaatwasser nog voldoende ruimte overblijft voor het snoer en de water aan- en afvoerslang.

De juiste vaatwasser voor een IKEA keuken

Bij het uitkiezen van een vaatwasser voor een IKEA keuken zijn er dus drie dingen waar je op moet letten: de nishoogte, de hoogte van het frontpaneel en dat het een volledig geïntegreerde vaatwasser is. Het is belangrijk dat de maten kloppen, anders past de vaatwasser niet of kan de vaatwasserdeur niet volledig open.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt