Navigatie

Welke vrijstaande mini oven kopen?

Vrijstaande oven kopen? Wij adviseren je graag

Mini ovens zijn compacte vrijstaande ovens die eenvoudig zijn om te gebruiken. Verder zijn ze makkelijk te installeren, want je hoeft de oven niet in te bouwen en ze hebben een normale stekker. Dit type oven is er in verschillende formaten, van een oven voor het bereiden van een pistoletje, tot een grote oven waarin je meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden. Een mini oven is dus niet altijd mini. Mini ovens zijn niet alleen handig in de keuken, je kunt ze ook gebruiken in een studentenkamer of op de camping. Een mini oven heeft geen magnetronfunctie, maar vaak hebben ze wel een volwaardige oven-functie met boven- en onderwarmte.

Bekijk alle ovens

Wat is een mini oven?

Een vrijstaande oven wordt ook wel een mini oven genoemd. Dit soort ovens zijn er in allerlei formaten, van heel klein voor het bereiden van een afbakbroodje, tot volledige ovens waar je meerdere gerechten tegelijk in kunt bereiden. Omdat de oven vrijstaand is, is hij makkelijk te plaatsen en aan te sluiten. Je hebt dus geen gedoe met speciale stekkers of met inbouwen. En een mini-oven is niet alleen praktisch voor in de keuken, je kunt hem ook gebruiken op de camping.

Welke oven-functies heeft de mini oven?

Afhankelijk van de gerechten die je wil kunnen bereiden zijn bepaalde ovenfuncties belangrijk.

  • Bovenwarmte: de warmte komt van bovenaf bij het gerecht
  • Onderwarmte: de warmte komt van onderaf bij het gerecht
  • Boven- en onderwarmte: zowel de boven- als de onderkant van het gerecht wordt verwarmd
  • Hetelucht: met hetelucht wordt de warmte gelijkmatig over de oven verdeeld
  • Grill: voor het grillen van stukjes vlees, vis en groente

Mini-ovens zijn er met boven- en onderwarmte, hetelucht-functie en met grill. Een magnetronfunctie hebben ze niet, dus als je een magnetron belangrijk vindt, is een combi-magnetron misschien een betere keuze. Sommige mini-ovens hebben zowel boven- als onderwarmte zodat je ze echt als een volwaardige bakoven kunt gebruiken. Een volwaardige ovenfunctie is een voordeel ten opzichte van een combimagnetron want combimagnetrons hebben geen onderwarmte.

Hoe groot moet de mini oven zijn?

Bij een mini oven is het natuurlijk belangrijk dat de oven op je keukenkast of aanrecht past. Let daarom op de hoogte, breedte en diepte in centimeters. Houd er ook rekening mee dat er rondom de oven nog voldoende ruimte overblijft voor luchtcirculatie.

Met de grootte bedoelen we niet alleen hoe groot de mini oven aan de buitenkant is, maar ook het volume van binnenkant van de oven. Dat bepaalt namelijk hoeveel gerechten je tegelijkertijd in de oven kunt bereiden. Het volume van de oven wordt gemeten in liters. Kleine ovens hebben een inhoud van 8 tot 20 liter. Een gemiddelde oven heeft een inhoud tussen de 20 en 32 liter en grote ovens hebben een volume van 32 tot wel 60 liter.

Rekenvoorbeeld 1
Stel de stroomaansluiting bij de kampeerplaats heeft een 230 volt aansluiting van 6 ampère. 6 ampère x 230 volt = 1380 watt Dat betekent dat je een oventje van ongeveer 800 of 1000 watt kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je voldoende ruimte overhoud voor de koelkast en lampen die aanstaan.

Rekenvoorbeeld 2
Stel, je wil een mini-oven van 1000 watt gebruiken op de camping. Het voltage is 230 volt. 1000 watt : 230 volt = 4,35 ampère

Is de mini oven geschikt voor op de camping?

Veel mini ovens kun je ook gebruiken op de camping, maar je moet wel rekening houden met het stroomgebruik.

Het voltage bij Europese campings is 230 volt, maar als je de mini oven wil gebruiken op de camping, moet je goed opletten hoeveel ampère de aansluiting bij de kampeerplaats heeft. Het voltage keer het aantal ampère bepaalt hoeveel watt de mini-oven maximaal mag zijn.

Bij het rekenvoorbeeld moet de aansluiting op de camping dus minimaal 4,35 ampère hebben om dit oventje te kunnen gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je dan alle andere elektrische apparaten uit moet zetten. In de praktijk is het natuurlijk niet praktisch als je alle lampen en zelfs de koelkast uit moet zetten om je oven te kunnen gebruiken op de camping. Daarom kun je beter voor een minder krachtig oventje kiezen en voor een camping met een hoger aantal ampère per aansluiting. Met een oventje van 800 watt en een camping-aansluiting van minstens 6 ampère, zou het goed moeten gaan. Het oventje heeft dan maximaal 3,48 ampère nodig en je hebt dan nog ongeveer 2,52 ampère over voor andere apparaten. Dat is nog steeds niet heel veel speelruimte, dus zet als je gaat koken zoveel mogelijk de andere apparaten uit.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt