Navigatie

Wat is Windows 11?

Dit is hoe de nieuwe Windows 11 eruit ziet

Het is eindelijk zover! Na een tijdje wachten kunnen alle Windows-gebruikers overstappen op de gloednieuwe Windows 11. De nieuwe update heeft een hoop nieuwe opties ten opzichte van Windows 10 en ook de display ziet er een tikkeltje anders uit. Enige tijd hingen er wat speculaties in de lucht en waren er ook al wat dingen bekend. Wat zijn al die veranderingen en wat kan je er allemaal mee? Expert zet alles overzichtelijk op een rijtje!

-Hoeveel hertz moet mijn tv hebben?

Wat is er allemaal nieuw?

Wanneer je een eerste blik werpt op de nieuwe uitstraling van Windows 11 valt het direct op dat het startmenu niet meer in de vertrouwde linkeronderhoek zit, maar naar het midden is verschoven. Door het menu te openen zie je vervolgens alle apps verschijnen. Het menu heeft een rustige uitstraling door zijn semi doorschijnende vensters en afgeronde hoeken. Daarnaast heb je meer overzicht, doordat de apps niet onder elkaar, maar naast elkaar verschijnen. Programma’s die je vaak gebruikt kan je ook vastpinnen. Daarmee staan ze bovenaan en heb je nog sneller toegang.

Wat ook nieuw is, zijn de zogeheten Widgets. Dit zijn venstertjes met allerlei informatie die vanaf de linkerkant van het scherm in beeld schuiven. Je hebt daarmee een snel overzicht van het weer, je kalender, het verkeer in jouw buurt, de recente ontwikkelingen op de beurs en jouw takenlijst. Verder volg je al het laatste nieuws en de hot topics die ook verschijnen tussen de widgets.

Inmiddels kent iedereen het programma Microsoft Teams wel. Het programma is in coronatijd veel gebruikt door de thuiswerkers. Microsoft ziet zelf ook wel in dat het programma nu bijna onmisbaar is. Vandaar staat Microsoft Teams nu standaard in de taakbalk en is het makkelijker te gebruiken. Verder heb je de mogelijkheid om apps te downloaden via Android of Amazon App Store! Oneindig veel games heb je nu tot de beschikking. Helaas is deze functie nog niet direct beschikbaar. Microsoft verwacht het ergens in 2022 te kunnen releasen.

Dit is allemaal nieuw in Windows 11:
Apps downloaden via Android of Amazon App Store (beschikbaar in 2022)
Startmenu op een nieuwe plek
Nieuwe pictogrammen
Nieuw scherm voor widgets
Standaard Microsoft Teams
Dynamic Refresh Rate, verversingssnelheid wordt aangepast op het gebruik

Hoe te downloaden?

Leuk allemaal die nieuwe opties, maar je wilt het natuurlijk weten hoe je het op jouw eigen laptop of PC zet. De Windows 11 release date was op afgelopen 5 oktober 2021. Vanaf dat moment was de update dus ook beschikbaar. Op de website van Microsoft kan je bekijken of jouw apparaat geschikt is voor de update. Er zijn enkele eisen waar het device aan moet voldoen. Is jouw device geschikt voor de download? Via de instellingen kan je de update vervolgens heel makkelijk downloaden!

Als je al gebruiker was van Windows 10 dan is de update naar Windows 11 volledig gratis! De download is heel eenvoudig. Geen moeilijke knopjes of omwegen, maar gewoon de computer het werk laten doen. Vervolgens kan je genieten van Windows 11 en zijn nieuwe functies. Het kan ook zijn dat je het toch maar niks vind. In dat geval kan je nog altijd terug naar Windows 10. Let wel op dat je maar tien dagen de tijd hebt om eventueel de update te herstellen.

Gebruik

Als je een echte Windows gebruiker bent, dan is er niet veel nieuws onder de zon. Ondanks de nieuwe functies blijft het gebruik bijna hetzelfde. Het is alleen even wennen dat het startmenu op een andere plek staat. Heb je hem toch nog liever op de oude vertrouwde plek? Dan kan je dat heel eenvoudig aanpassen in de instellingen.

Windows 11 is er ook voor de echte gamers. Zo heb je al een groter aanbod aan games en geniet je van een betere beeldkwaliteit. Een andere functie die bij Windows 11 later wordt toegevoegd is de Xbox-functie. Daarmee kan je spellen sneller laden en kan je ze ook lokaal spelen en streamen met een Game Pass Ultimate-abonnement.

En hoe zit het dan met Windows 10? Kan je dat nog gebruiken? Ja dat kan zeker! Voor de komende vier jaar kan je nog vrolijk gebruik blijven maken van de ‘oude’ Windows. Daarna stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 10 Home en Pro. Er komen dan geen updates meer, behalve veiligheidsupdates dan.

Office 2021

Met het uitkomen van Windows 11 is het ook tijd voor een nieuwe Office. Office 2021 is de opvolger van Office 2019. Veel functies zullen gewoon hetzelfde zijn, maar toch zijn er enkele nieuwe dingetjes. Een aantal programma’s krijgen een nieuw uiterlijk en nachtmodus! Office 2021 kan je ook gebruiken op Windows 10 en macOS. Verder kan je gewoon Office 2019 blijven gebruiken!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!