Navigatie

Hoe gebruik je de Windows nachtlamp?

Zo gebruik je de Windows nachtlamp

Of je nu nog even wat werk af wil maken of gewoon lekker wil ontspannen, veel mensen pakken ’s avonds nog even de laptop erbij. Doe je dit vlak voordat je gaat slapen, dan kan het gebeuren dat je moeite hebt om in slaap te komen. Hoewel er geen sluitend bewijs voor is, menen veel mensen dat dit komt door het blauwe licht van het laptopscherm. Om dit te voorkomen kan je de nachtlampmodus van Windows aanzetten. Hoe je dat doet, dat lees je op deze pagina.

Wat is de nachtlamp van Windows

Laptopschermen produceren standaard veel blauw licht. Dit heeft te maken met de precieze reproductie van de andere kleuren. Zonder blauw licht komen de andere kleuren niet goed tot uiting. In de nachtlamp-modus van Windows wordt het blauwe licht gereduceerd zodat je na gebruik goed de slaap kan vatten. Dit zorgt er wel voor dat het scherm een meer oranje tint krijgt en overige kleuren minder precies tot hun recht komen, dus als kleurprecisie van belang is kan je deze modus beter overslaan.

Zo zet je de nachtlamp aan

  1. Klik met je muis op het tekstwolkje rechts van de klok op je taakbalk. Hiermee open je de meldingen en kom je bij een aantal snelle instellingen.
  2. Hier kan je met één klik het nachtlampje aanzetten.

Wil je wat dieper de instellingen induiken, dan kan je met de rechtermuisknop op het icoontje klikken en instellingen selecteren. Hier kan je onder andere zelf bepalen in welke mate blauw licht onderdrukt wordt en wanneer de modus weer uit moet schakelen.

Ook kan je de laptop automatisch de nachtlamp in en uit laten schakelen. Ofwel door zelf de start- en eindtijd aan te geven, of door de laptop dat zelf te laten beslissen op basis van de zonsopkomst en zonsondergang. Hiervoor moet je de laptop wel toegang geven tot jouw locatie.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt