Navigatie

Zo gaat de accu van je telefoon langer mee

Handige tips voor een goede accu

Heb je net een nieuwe telefoon, dan gaat deze (over het algemeen) makkelijk de hele dag mee. Wordt de telefoon wat ouder, dan merk je misschien dat je de telefoon sneller leegloopt en dat je hem misschien in de loop van de dag nog een keer moet opladen. Er zijn verschillende manieren die effectief kunnen zijn voor de levensduur van de accu van je telefoon. Tegenwoordig is een telefoon namelijk niet meer weg te denken en wordt deze voor steeds meer zaken gebruikt. Wij geven je graag 6 tips over hoe jij kan bijdrage aan een eventuele langere levensduur van de accu van je telefoon.

Dark Mode gebruiken

Dark Mode gebruiken

Een donkere modus zorgt ervoor dat de accu van je telefoon langer mee gaat. Steeds meer apps hebben dan ook een donkere modus, oftewel een zwarte achtergrondkleur. Maar waarom is een zwarte achtergrond beter voor je batterij dan een witte? Dit heeft alles te maken het oplichten van pixels. Smartphones hebben steeds vaker een oled-scherm. Bij een oled-scherm branden pixels alleen als er een kleur inbeeld is. Wanneer de achtergrondkleur dus zwart is branden er geen pixels. Hierdoor is het gebruiken van dark mode dus beter voor de accu van je telefoon. Het stroomverbruik is bij een witte achtergrond het grootst en bij zwart het kleinst. Hoe feller een kleur is, hoe meer stroom deze verbruikt. Dit geldt ook voor een blauwe kleur, zo verbruikt een licht of fel blauwe kleur meer stroom dan een donkerblauwe kleur.

Apps afsluiten

Sluit apps af

Het afsluiten van apps kan helpen om de batterij van je telefoon te besparen. Wanneer je een app hebt gebruikt, maar niet afsluit dan blijft deze draaien op de achtergrond. Om de app op de achtergrond draaiende te houden kost het stroom. Om te weten hoeveel stroom een app op jouw telefoon verbruikt, kun je dit controleren bij de instellingen van je telefoon. Bij iOS kies je in de instellingen voor het kopje ‘Batterij’. Hier zie je wat het batterijverbruik in percentages per app is. Zo kun je precies zien hoeveel tijd de appt draait op je scherm en hoeveel op de achtergrond.


Heb je een smartphone met een Androidsysteem dan werkt het net anders. Per Android-telefoon kan het verschillen. Bij Samsung-telefoons kan je het vaak in de instellingen onder het kopje ‘Batterij en apparaatonderhoud’ vinden. Hier ga je volgens weer naar het kopje ‘Batterij’.

Verversingssnelheid naar 60Hz

Verlaag de verversingssnelheid naar 60Hz

Steeds meer telefoons beschikken over een hogere ververssnelheid. Waar dit eerder altijd 60hz was hebben veel telefoons tegenwoordig een ververssnelheid van 90hz of 120hz. Wat houdt dit in? De ververssnelheid van het beeldscherm van je telefoon geeft aan hoeveel keer per seconde alle pixels worden ververst. Oftewel het aantal keer dat het beeldscherm per seconde wordt vernieuwd. Wat ervoor zorgt dat onder andere teksten en animaties vloeiender lopen. Dit wordt aangegeven in hz.

Doordat telefoons een steeds hogere ververssnelheid hebben is dit wel slechter voor de accu. Waarom? Je telefoon moet namelijk met een hogere ververssnelheid meer beelden verwerken per seconde. Dit betekent dat je telefoon extra druk is om dit te verwerken en meer stroom verbruikt.

Verbinding

Zet de verbinding met Bluetooth, GPS en NFC uit

Bluetooth en NFC heb je niet vaak nodig. Zet ze daarom ook uit als je ze niet gebruikt en pas aan als je ze nodig hebt. Ook de GPS van je telefoon hoeft niet aan te staan. Aan de hand van je mobiele gegevens kan je locatie ook bepaald worden. Veel apps vragen tegenwoordig ook om je locatie terwijl dit vaak niet noodzakelijk is. Dit kun je dan ook vaak per app bij de instellingen van je telefoon uitzetten.


Daarnaast kost het de accu ook veel stroom als de telefoon een slecht ontvangstsignaal heeft. Dit komt doordat je telefoon continu blijft zoeken naar bereik. Het beste is daarom om je telefoon dan in vliegtuigmodus te zetten.

Telefoon opladen

Het opladen van de accu van je telefoon

Ook het opladen van je telefoon speelt een belangrijke rol bij de slijtage van de accu. Het is verstandig om je telefoon niet helemaal op te laden, maar juist meerdere keren per dag. De accu heeft een langere levensduur als je deze meestal tot 80% oplaadt. Het is natuurlijk helemaal niet erg als je je telefoon wel een keer tot 100% oplaadt, maar door je telefoon tot 80% op te laden vraag je minder van je accu. Hierdoor vergroot je de kans dat deze minder snel slijt. Daarnaast helpt het om je accu niet te veel onder de 20% te houden.

Telefoon in zon

Let op met warme temperaturen

Telefoons kunnen vaak minder goed tegen warmte. Laat daarom je telefoon nooit zomaar in de zon of onder je kussen liggen. De warmte is slecht voor de accu van je telefoon, de accu zal hierdoor sneller gaan slijten. Laat de temperatuur van je telefoon daarom niet te hoog oplopen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt