Navigatie

Hoe maak je je tv-scherm schoon?

Zo maak je je tv schoon – Alles wat je wel en niet moet doen

Witte vlekken, vieze vingers en kleine stofdeeltjes. Na verloop van tijd kan je tv een beetje vies worden. Soms is dit geen probleem, maar uiteindelijk kan het je kijkplezier beïnvloeden. Gelukkig kan je de tv gewoon schoonmaken. Maar let wel op hoe je dat doet. Door met verkeerde middelen aan de slag te gaan kan je je tv beschadigen. Wij leggen je uit wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Zo heb je in een handomdraai weer een schoon scherm en kan je weer heerlijk ongestoord genieten.

Tips voor het schoonmaken van je tv

Hoe voorzichtig je ook bent, uiteindelijk kunnen er altijd vlekken op je tv verschijnen. Het kan zijn dat je hier helemaal geen last van hebt, maar soms zorgt het ervoor dat je niet goed kan zien wat er op je tv gebeurt. Wil je je tv schoonmaken, let dan goed op. Als je gebruikmaakt van de verkeerde schoonmaakmiddelen, dan kan je beschadigingen veroorzaken waarmee je nog verder van huis bent. Wat je wel en wat je niet moet doen, dat leggen we voor je uit.

Stof weghalen tv

Lichte vlekken en stof weghalen

Heb je vooral wat stof op het scherm of wat lichte vlekken, dan kan je die heel eenvoudig weghalen met een microvezeldoek. Kies je voor een microvezeldoek met wat grotere plooien, dan heb je het beste resultaat. Hier blijft namelijk meer stof in hangen, waardoor je sneller en secuurder bent.

Gaan de vlekken niet in een keer weg, dan kan je een beetje gedemineraliseerd water in een sprayfles stoppen, dit op de microvezeldoek spuiten tot deze net vochtig is en hiermee de vlek wegpoetsten. Ga na afloop met een droge doek (of een droog deel van dezelfde doek) weer lang de oppervlakte om het scherm goed droog te maken. Gebruik hiervoor liever geen kraanwater, want hier zitten allerlei mineralen in die strepen kunnen veroorzaken op het scherm.

Hardnekkige vlekken

Is een vochtige doek niet genoeg om de vlekken weg te krijgen, dan moet je iets meer kracht gebruiken. Er zijn verschillende specifieke schoonmaakmiddelen voor tv’s op de markt. Deze zijn speciaal ontwikkeld om het scherm grondig en zonder schade schoon te maken. Wil je dit liever niet gebruiken, dan kan je ook proberen de vlek weg te halen met een druppeltje afwasmiddel in het gedemineraliseerde water.

Tv schoonmaken doe je zo

Wat je niet moet doen

Wil je je tv grondig schoonmaken, let dan op dat je niet de verkeerde producten gebruikt. Hiermee kan je de tv namelijk beschadigen. Kenmerkend hierbij is dat het vaak wel een of twee keer goed gaat, maar dat je in de langere termijn onherstelbare schade krijgt.

  • Gebruik geen papieren doekjes zoals keukenpapier. Dit lijkt zacht, maar kan kleine krassen veroorzaken. In het begin lijkt het onschuldig, maar dit kan optellen totdat het scherm een witte waas of witte vlekken heeft.

  • Gebruik geen glasreiniger. Het klinkt logisch om een tv met glasreiniger schoon te maken, zeker als de tv beschikt over een glasplaat. Echter, de chemicaliën die in de glasreiniger zitten kunnen bepaalde coatings van je tv afbreken. Hierdoor verdwijnt bijvoorbeeld de antireflectielaag of een beschermlaag.

  • Gebruik geen allesreiniger. Hetzelfde verhaal als bij de glasreiniger. In eerste instantie lijkt het misschien te werken, maar uiteindelijk kan je allerlei coatings van je tv verwijderen waardoor de beeldkwaliteit flink achteruit kan gaan. Let hier dus goed bij op.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt