Navigatie

Waarom moet er zout in de vaatwasser?

Voorkom aanslag op je glazen

Als je een nieuwe vaatwasser hebt, vraag je je misschien af waarvoor je zout moet gebruiken in de vaatwasser. Zout in de vaatwasser voorkomt doffe, witte kalkaanslag op je glazen. Als je all-in-one vaatwas tabletten gebruikt dan zit het zout hier al in en hoef je verder nergens over na te denken. Maar je kunt er ook voor kiezen om los zout, glansspoelmiddel en reinigingsmiddel te gebruiken. Dat geeft je meer controle over de juiste dosering en is meestal goedkoper.

Zout in de vaatwasser?
Vaatwasser zout | Expert

Hoe werkt zout in de vaatwasser?

Kraanwater in Nederland bevat kalk. Als het leidingwater veel kalk bevat, dan noemen we dit hard water. Maar ook als er in jouw regio zacht water is, bevat het water nog steeds een beetje kalk. Als je hier niets aan zou doen, dan geeft het kalk een witte waas op de afwas die uit de vaatwasser komt. Je ziet dit dan vooral goed op de glazen.

Om kalkaanslag te voorkomen, is elke vaatwasser uitgerust met een waterontharder. Hiermee worden alle kalkdeeltjes uit het water gehaald. Na verloop van tijd raakt de ontharder verzadigd met kalkdeeltjes en kan deze zijn werk niet meer goed doen. Om dat te voorkomen, heb je vaatwasser zout nodig. Dit zout zorgt ervoor dat de ontharder tijdens elke wasbeurt wordt geregenereerd. Daarom wordt vaatwasser zout ook wel regeneratiezout genoemd.

Op de vaatwasser kun je instellen hoe hard het water in jouw regio is. Dit kun je opzoeken op de website van jouw waterleidingbedrijf. Als je in een regio met hard water woont, dan heeft de vaatwasser tijdens elke wasbeurt meer zout nodig dan wanneer je in een gebied met zacht water woont.

Vaatwasser bijvullen | Expert

Wat voor zout moet ik gebruiken?

Voor een vaatwasser heb je vaatwasserzout nodig. Je mag hiervoor geen keuken- of zeezout gebruiken want dat kan de vaatwasser beschadigen. Vaatwasserzout (ook wel regeneratiezout genoemd) is extra zuiver zout (natriumchloride) met extra grove korrels en een beetje anti-klonteringsmiddel.

Glazen vaatwasser

Hoe moet ik vaatwasser zout bijvullen?

Als het zout moet worden bijgevuld, geeft de vaatwasser dit meestal zelf aan. Als je een vaatwasser hebt die dit niet aangeeft, controleer dan regelmatig of het zoutreservoir moet worden bijgevuld. Als je all-in-one vaatwastabletten gebruikt, hoef je in principe geen zout bij te vullen want het zout zit dan al in de tablet. Sommige vaatwassers hebben de optie om in te stellen of je all-in-one tabletten gebruikt. Dan geeft de vaatwasser geen melding meer bij een leeg zoutreservoir.

Bij de meeste merken zit onderin de vaatwasser een grote ronde draaidop voor het zoutreservoir, bij Miele vaatwassers is het net even anders; bij deze vaatwassers zit het zoutreservoir achter een klepje in de deur. Om het zout bij te vullen, kun je het best een brede trechter gebruiken. Het geeft niet als er een beetje water in het zoutreservoir staat; het zout hoeft niet droog te blijven. Bij de meeste vaatwassers past er ongeveer 500 gram zout in het reservoir. Vul het reservoir en veeg eventuele geknoeide zoutkorrels weg met een doekje. Er mag geen zout in de vaatwasser achterblijven. Draai de dop er weer goed op en draai een kort programma. Controleer daarna nog een keer of de dop goed op het zoutreservoir zit.

Glascorrosie

Vaatwasserzout vs all-in-one tabletten

All-in-one vaatwastabletten zijn heel makkelijk, omdat je één tablet gebruikt en verder nergens over hoeft na te denken. Deze 3-in-1 tabletten zijn meestal wel wat duurder en je kunt niet zelf nog de dosering aanpassen. Daarom kun je er ook voor kiezen om los reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en vaatwasser zout te gebruiken. Op deze manier kun je de dosering nauwkeurig afstemmen en met los glansspoelmiddel wordt de vaat meestal beter droog dan met een 3-in-1 tablet. En bovendien ben je vaak goedkoper uit

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt