Navigatie

Wat is een goede zuigkracht voor een stofzuiger?

Hoe wordt de zuigkracht van een stofzuiger bepaald?

In je zoektocht naar een nieuwe stofzuiger is het belangrijk om te letten op de zuigkracht. De zuigkracht zegt namelijk iets over welke type vloeren je kan schoonmaken. Een harde vloer heeft bijvoorbeeld minder zuigkracht nodig dan tapijt. Hoe wordt die zuigkracht precies bepaalt en heb je er zelf invloed op? We vertellen je het in dit artikel.

Welke factoren bepalen de zuigkracht van een stofzuiger?

Er zijn meerdere factoren die de zuigkracht van een stofzuiger bepalen. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de zuigmond. Hoe smaller deze is, hoe sterker de zuigkracht. Denk daarbij aan een kierenzuigmond. Dit is een opzetstuk met een smalle mond dat ideaal is voor smalle kieren en moeilijk bereikbare hoekjes.

Zorg ervoor dat mondstukken of andere accessoires goed aansluiten op de stofzuigerslang. Als deze namelijk niet goed aangesloten zijn, verliest de stofzuiger zijn zuigkracht. Het is dan ook altijd aan te raden om voor accessoires van hetzelfde merk als je stofzuiger te kiezen.

Door je stofzuiger goed te onderhouden behoudt hij ook zijn zuigkracht. Vervang je stofzuigerzak wanneer die vol zit. Met een volle zak neemt de zuigkracht namelijk af. Verder is het goed om te kijken of de stofzuigerslang niet verstopt zit. Een verstopping in de stofzuigerslang maakt de stofzuiger minder krachtig.

Staat zuigkracht gelijk aan het vermogen van een stofzuiger?

De zuigkracht wordt voor een deel bepaalt door het vermogen van de stofzuiger, maar om nou te zeggen dat deze twee gelijk aan elkaar staan, is ook weer niet correct. Zo speelt, bij de zuigkracht, ook het ontwerp van de stofzuiger mee. Stofzuigers zijn de laatste jaren een stuk efficiënter geworden. Een moderne stofzuiger haalt met de helft van het vermogen van een oude stofzuiger dezelfde hoeveelheid zuigkracht.

Sinds 2017 is er een wetgeving die zegt dat er alleen nog maar stofzuigers gemaakt mogen worden met een maximaal vermogen van 900 watt. Desondanks is de zuigkracht van de stofzuigers niet afgenomen.

Welke zuigkracht voor mijn vloer?

Het is belangrijk om op de zuigkracht van een stofzuiger te letten, omdat het aangeeft of het jouw vloer kan reinigen. Welke zuigkracht is geschikt voor jouw vloer? Dat leggen we je uit.

Heb je thuis een harde vloer? Dan heb je niet perse een hoge zuigkracht nodig. Het enige waar je op moet letten is dat je voor harde vloeren die vastliggen een hogere zuigkracht nodig hebt dan vloeren die losliggen. Losliggende vloeren kan je namelijk beschadigen met een te sterke zuigkracht.

Een tapijt is een stukje moeilijker schoon te maken dan een harde vloer. Stof en vuil zitten diep in de vezels. Daarom heb je voor tapijt ook een hogere zuigkracht nodig. Daarbij is het wel belangrijk dat je rustig te werk gaat zodat je het tapijt niet beschadigt. Losliggend tapijt kan je beter stofzuigen met een lagere zuigkracht.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt