Navigatie

Koel Thuis – 5 tips voor een koel huis

De afgelopen weken heeft de zon alweer flink geschenen en heeft het kwik al regelmatig de 20°C aangetikt. De eerste barbecues zijn weer aangestoken en we zijn alweer wat bijgekleurd. Ik vind het heerlijk, maar denk met de hete zomerdagen van afgelopen jaar in mijn achterhoofd, ook vast na over hoe ik mijn huis deze zomer koel ga houden. Natuurlijk zijn daarvoor een ventilator en airco het meest voor de hand liggend, maar ook met kleine aanpassingen en spullen die je al in huis hebt, kan je zorgen voor een koeler huis wanneer het buiten warm is.

1. Ventilator en airco

Wanneer je jouw huis wilt verkoelen, is een airco het meest effectief. Een airco zuigt warme lucht en vocht uit de lucht op. Bij een mobiele airco wordt het vocht opgevangen en de warme lucht via een afvoerslang naar buiten geleid. Een split unit airco heeft een binnengedeelte dat lucht en vocht opzuigt en het naar het buitengedeelte afvoert.

Ook een ventilator kan zorgen voor verkoeling. Een ventilator creëert namelijk een luchtstroom in jouw huis, waardoor het koeler aanvoelt. Wanneer het echt warm is, heeft enkel een briesje weinig effect meer. Maak dan van jouw ventilator een soort airco, door er flessen met bevroren water voor te zetten of door hem op een schaal water met ijs en koelelementen te richten.

2. Ga slim om met ramen, deuren en gordijnen

Eén van de dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk warmte jouw huis binnenkomt, is het sluiten van gordijnen en shutters op het moment dat het warm is. Ook de deuren in jouw huis houd je dicht. Wanneer het ’s ochtends vroeg, ’s avonds en ’s nachts koeler is, doe je de ramen tegen elkaar open. De koele lucht kan daarmee goed je huis binnenkomen. Slaap dus ook het liefst met de ramen open.

Wanneer jouw gordijnen of rolgordijnen van een dun en doorlatend materiaal zijn, heeft het sluiten ervan natuurlijk minder nut. Daarom is het verstandig om te investeren in verduisteringsgordijnen. Die zijn van een dikker materiaal en houden de warmte beter tegen.

Ga vervolgens slim om met je ramen en de ventilator, wanneer je besluit de ramen open te zetten. Zorg voor een koele luchtstroom in je huis. Aan de kant waar de wind op jouw huis staat, doe je waar mogelijk de bovenste ramen open. Vervolgens doe je aan de kant van jouw huis die uit de wind ligt, de onderste ramen open. Er ontstaat daarmee een verkoelend briesje in jouw huis. Dit kun je verder ondersteunen door een nat laken aan het raam te hangen waar de lucht in gaat en door de ventilator aan de luwe kant naar buiten te richten.

3. Een koel bed

Niets is zo vervelend als slapen wanneer het te warm is. Vaak word je nachtrust er slechter van: je komt moeilijk in slaap of wordt regelmatig wakker door de warmte. Er zijn verschillende tips waarmee je zorgt voor een koel bed. Verschoon allereerst je beddengoed wat vaker en zorg ervoor dat je katoenen beddengoed hebt. Dit ademt namelijk beter en houdt minder warmte vast. Ook kan je, vlak voor je gaat slapen, je beddengoed even in een plastic zak in de vriezer leggen. Als laatste zorg je voor een koel bed, door een fles bevroren water aan het voeteneind onder jouw lakens te leggen.

Leg voor een koel bed jouw beddengoed even in de vriezer

4. Groen rondom en op je huis

Je huis wordt voornamelijk warm door de straling van de zon op jouw huis. Met bomen, hoge struiken of een schutting kun je ervoor zorgen dat jouw huis meer schaduw krijgt. Natuurlijk krijg je niet in één jaar een volgroeide boom uit de grond gestampt, maar het is zeker een goede tip voor op de lange termijn.

Hoe minder tegels en beton, hoe koeler de lucht is. Ik heb dit zelf ervaren toen ik afgelopen zomer met 38°C in een stad liep. Op het asfalt voelde het veel warmer aan dan op een grasveld. Zorg dus voor voldoende gras en planten in jouw voor- en/of achtertuin. Heb je een balkon of een dakterras? Dan is het verstandig om de stenen of betonnen ondergrond te bedekken. Dit kan bijvoorbeeld met leuke kleden, houten vlonders en met lekker veel plantenbakken.

Lukt het, om wat voor reden dan ook, niet om jouw balkon of tuin te vergroenen? Dan kan het al helpen om er regelmatig een laagje water op te leggen. Dit vermindert de stralingswarmte, waardoor het minder warm aanvoelt.

5. Jouw lichaamstemperatuur

De voorgaande tips zijn allemaal gericht op het verkoelen van jouw huis, maar het is ook erg effectief om jouw lichaam zelf te verkoelen. Onze voorouders moesten zich vroeger ook zo wapenen tegen de warmte, toen er nog geen airco of ventilator bestond.

Waar je jezelf in de winter opwarmt met een kopje hete thee of koffie, verkoel je jezelf in de zomer met verkoeld drinken. Zet een fles water in de koelkast en er neem gedurende de dag slokjes van.

Ook kan je jouw lichaam effectief verkoelen door een nat washandje op de sterk doorbloedde gebieden van jouw lichaam te leggen, zoals jouw nek en pols. Warmte stijgt, waardoor het ook belangrijk is om regelmatig jouw hoofd te koelen.

Als laatste kan je ook een kruik gebruiken voor verkoeling. Vul er een met water en leg hem in de vriezer. Op het moment dat je het erg warm hebt of wanneer je gaat slapen, kan je hem gebruiken voor verkoeling.

Met tip 2 t/m 5 zorg jij ervoor dat het minder warm wordt in jouw huis en dat jouw lichaam minder warm wordt. Echter, wanneer het meerdere dagen achter elkaar 30°C of warmer is, dringt de warmte sneller jouw huis binnen. Dan is een airco het enige wat echt effect geeft.

Bronnen: voordewereldvanmorgen.nl, directwonen.nl, gezondheidsnet.nl, expert.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert