Navigatie

Deze producten ondersteunen duurzaam leven

Duurzaamheid is een onderwerp dat je meer en meer voorbij hoort komen. Mensen eten duurzamer, kopen duurzame kleding en willen wonen in een duurzaam huis. Kortom, we gaan duurzamer leven, wat inhoudt dat je zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Ook in het gebruik van elektronica kan je duurzame keuzes maken. In deze blog lees je daar meer over.

Duurzaam leven gaat over het besparen van energie en water, maar bijvoorbeeld ook over gebruikmaken van duurzame materialen, afval scheiden en keuzes op het gebied van reizen. Je gaat bewuster om met de natuur en de natuurlijke bronnen die we gebruiken. Je denkt nu misschien dat elektronica niet duurzaam is, maar niets is minder waar! Sommige elektronica zorgt er namelijk voor dat je juist duurzamere keuzes kan maken en bovendien zet bijna ieder merk bewust in op duurzaamheid.

SodaStream

SodaStream is zo’n merk dat zich onwijs inzet voor een duurzaam leven, door aandacht te besteden aan het wereldwijde gebruik van plastic wegwerpflessen. Wanneer we namelijk op dezelfde voet doorgaan, zullen de oceanen in 2050 meer plastic afval bevatten dan vis. Dit komt doordat op dit moment maar 9% van het plastic afval gerecycled wordt, terwijl 12% wordt verbrand en 79% in een natuurlijke omgeving of op stortplaatsen terecht komt. SodaStream vindt dat er iets moet veranderen en wil daarin het verschil maken. Ze geloven dat iets kleins als thuis zelf bruiswater maken al een enorme verandering teweeg kan brengen.

SodaStream streeft hun ambitie na met hun SodaStream-flessen. Eén fles bespaart namelijk duizenden plastic wegwerpflessen. Je kunt deze fles continu hergebruiken, omdat hij van stevig materiaal is gemaakt en je hem gewoon kunt schoonmaken na gebruik. Daarnaast maak je met een SodaStream eenvoudig zelf jouw eigen frisdrank. Het maakt water bruisend en je kunt daar eventueel een smaakje aan toevoegen. Dat doe je met een koolzuurcilinder. Eén cilinder is goed voor 60 liter bruiswater. Dit bewaar je continu in de SodaStream literfles, wat natuurlijk enorm veel frisdrankflessen scheelt!

Over het recyclen van lege cilinders is ook nagedacht. SodaStream werkt met een soort huursysteem. Bij aankoop van een SodaStream krijg je een cilinder die je bij een SodaStream-verkooppunt kan inleveren bij de aankoop van een nieuwe cilinder. De cilinder wordt gecontroleerd op de kwaliteit, gereinigd en opnieuw gebruikt voor opnieuw 60 liter aan bruisend water. Heel duurzaam dus!

Nespresso cups

Op meerdere manieren maakt Nespresso zich hard voor duurzaamheid, vanuit de volgende gedachte:

Omdat een kopje Nespresso koffie zowel een bijzondere ervaring kan zijn als een positieve impact kan hebben op de maatschappij en het milieu

Nespresso verpakt haar koffie namelijk in aluminium capsules (cups). Dat biedt de beste bescherming tegen zuurstof, licht en vocht voor de meest verse kwaliteitskoffie, maar is bovenal 100% en oneindig recyclebaar. De capsules kunnen dus gewoon weer nieuwe capsules worden en in vergelijking met het produceren van nieuwe metalen voor capsules, kost recyclen 95% minder energie. Bovendien kunnen ze ook gerecycled worden tot frisdrankblikjes, fietsen en computers, waardoor jouw cappuccino op een dag onderdeel kan zijn van een computer.

Om het heel eenvoudig te maken om de capsules te laten recyclen, ontwikkelde Nespresso het volgende: speciale recyclezakken waar je de gebruikte Nespresso cups in kan doen. Deze kan je in veel landen meegeven aan de bezorger, per post naar Nespresso verzenden of inleveren bij een Nespresso boetiek. Soms staat daar zelfs een kortingsvoucher tegenover.

In Frankrijk stimuleert Project Metal de inzameling van klein aluminium verpakkingsmateriaal, door subsidie te verstrekken voor elke ton aluminium. Daarvoor zijn er op allerlei plekken recyclebakken neergezet, waar ook de Nespresso cups in kunnen.

Daarnaast worden in Hong Kong de koffieresten uit de capsules gehaald, waar vervolgens mest van wordt gemaakt voor boerderijen. Koffieresten zijn namelijk rijk aan stikstof, één van de drie belangrijkste voedingsstoffen in compost en kunstmest.

Dit laatste doen wij zelf thuis ook. We strooien de koffieresten over ons gras uit. Een bijkomend voordeel is dat katten niet van deze geur houden, waardoor ze jouw tuin niet gebruiken als kattenbak of speeltuin. Nadat je de koffieresten uit de cup hebt gehaald, kan je de cup bij het plastic afval doen. Je hoeft het dus niet meer bij het restafval te gooien. Ideaal en heel duurzaam!

Inductiekookplaten

Steeds meer mensen gaan van het gas af en kiezen voor koken op inductie. Dat doen mensen om voorbereid te zijn op de toekomst, maar ook vanwege duurzaamheid. Ik zal uitleggen hoe dat zit.

De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat in 2050 alle huizen gasloos zijn. Onze huizen worden dan niet meer met behulp van gas verwarmd, en ook koken we dan niet meer op gas. Ga je binnenkort je keuken aanpakken en twijfel je over de kookplaat en de aansluitingen? Dan is het verstandig om alvast te kiezen voor elektrisch koken en de juiste aansluitingen daarvoor. Je hoeft er daarna niet meer naar om te kijken en dat is ideaal!

Maar mensen kiezen niet alleen voor inductiekoken omdat het over 30 jaar moet. Het is ook een bewuste, duurzame keuze. Wanneer je geen gebruik maakt van groene stroom of geen energie opwerkt met zonnepanelen, is de CO2-uitstoot bij het koken op een inductie- en gaskookplaat vergelijkbaar. Gebruik je wel groene energie en/of heb je zonnepanelen? Dan is het gebruik van een inductiekookplaat natuurlijk wel duurzamer. Bovendien is een inductiekookplaat duurzamer dan een keramische kookplaat. Een gezin verbruikt bij inductiekoken namelijk gemiddeld 175 kWh per jaar en bij keramisch koken zo’n 225 kWh per jaar.

Inductiekoken is ook erg efficiënt. Het geeft namelijk allereerst alleen warmte af wanneer er een pan op staat, waar bij een gaskookplaat het gas continu doorgaat. Daarnaast verdwijnt bij een gaskookplaat veel warmte langs de pan de lucht in, waar bij een inductiekookplaat alle energie daadwerkelijk wordt gebruikt voor het verwarmen van de pan. Het rendement is dus hoger, waardoor je voor hetzelfde effect een inductiekookplaat mogelijk minder lang aan hebt staan dan een gaskookplaat. De inductiekookplaat stoot dan wel minder CO2 uit.

De mens is een gewoontedier en is daarom geneigd om bij verandering met de hakken in het zand te gaan staan. Echter, het switchen van koken op gas naar koken op inductie, is een minder grote verandering dan je denkt. Het werkt namelijk in principe hetzelfde: je zet een kookzone aan en stelt zelf eenvoudig de temperatuur in. Zet je hem hoger, dan geeft hij direct meer warmte af. Zet je hem lager, dan wordt dat direct minder. Bovendien heeft een inductiekookplaat als voordelen dat het makkelijker is schoon te maken en veiliger is dan gas. Er is namelijk geen open vuur en de kookplaat zelf wordt nauwelijks warm.

E-reader

In eerste instantie kwam een E-reader niet in me op als duurzaam product. Het is natuurlijk gewoon een geproduceerd apparaat. Echter, om verschillende redenen is een E-reader wel duurzaam, vooral voor de grote boekenwurmen!

De één leest meer dan de ander, maar ieder jaar worden er weer enorm veel boeken verslonden. Kinderboeken die na een week al bladzijdes missen en dikke romans die na één keer lezen in de boekenkast verdwijnen, maar ook schoolboeken en vakliteratuur. Voor al deze boeken wordt er natuurlijk een hoop papier gebruikt en de meeste worden maar één keer gebruikt. Dat is natuurlijk zonde.

Boeken kunnen gerecycled worden en daar ontstaan tegenwoordig de leukste initiatieven voor. In menig stad of dorp vind je bij voortuinen, in de hal van appartementencomplexen of op hoeken van straten kastjes met boeken. Daar kan je jouw gelezen boeken in doen, waarna jij een ander boek eruit haalt en anderen jouw boeken kunnen pakken. Ook worden veel boeken naar de kringloop gebracht of kan je natuurlijk boeken lenen bij de bibliotheek.

Het nadeel van tweedehands boeken is alleen dat een auteur niet meer verdient aan het feit dat meerdere mensen zijn of haar boeken lezen en dat de boeken alsnog ontwikkeld en vervoerd moeten worden.

Kortom, een E-reader is een ideale, duurzame oplossing. Je koopt dit apparaatje eenmalig, waarop eindeloos leesplezier volgt. Met een Kobo E-reader heb je de keuze uit meer dan 6 miljoen (!) boeken, waarbij je niet één papieren bladzijde hoeft om te slaan. Dit zijn boeken die je in je vrije tijd kunt lezen, maar voor veel banen kun je er ook relevante vakliteratuur op vinden.

Duurzaam is het ook wanneer apparaten lang mee gaan en dat is bij een Kobo E-reader het geval. Zo staat de Kobo Forma erom bekend erg duurzaam te zijn. Het scherm gaat lang mee en Kobo beweert dat je hem van 2 meter hoogte kunt laten vallen zonder dat de E-reader kapotgaat.

Bronnen: sodastream.nl, nespresso.com, milieucentraal.nl, nudge.nl, echte-groene-stroom.nl, energielabel.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert