Navigatie

Slim omgaan met het energieverbruik op de camping

Kamperen is een avontuur en bovenal lekker genieten, maar stroom op de camping kan soms een punt van zorg zijn. Niemand wil natuurlijk dat de stoppen doorslaan. Het is daarom belangrijk dat je je energieverbruik aanpast op de stroomcapaciteit. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten? Dat leggen we je uit in deze blog.

Hoeveel Ampère heb je nodig?

Op een camping wordt de stroomaansluiting aangeduid in Ampère (A). Maar deze eenheid is niet terug te vinden op apparaten zoals koelkasten of koffiezetapparaten. Deze worden namelijk aangeduid in aantal Watt (W). En dan ben je ook nog afhankelijk van het stroomnet die dan weer in aantal Volt (V) wordt aangeduid. Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Gelukkig is er een handige formule om te berekenen hoeveel stroom je kunt gebruiken. Dat is Volt x Ampère = aantal Watt.

Dus stel je hebt op de camping een stroomaansluiting van 10 ampère dan vermenigvuldig je dat met het aantal volt, dat is in Europa altijd 230 volt (ook in VK en Zwitserland). Dan krijg je de som 230 x 10 = 2300 watt aan vermogen voor al je apparaten.

Het aantal ampère van een stroomaansluiting op een camping ligt bijna altijd tussen de 6 en 10 ampère. Vaak is het precieze aantal ook wel terug te vinden op de website van de camping. Dus check dat ook zeker goed. Hieronder nog even een handig overzicht.


6 Ampère

1380 watt

7 Ampère

1610 watt

8 Ampère

1840 watt

9 Ampère

2070 watt

10 Ampère

2300 watt

Verbruik van campingapparaten

Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat je niet het aantal watt overschrijd met al jouw aangesloten apparaten. Want anders zit heel de camping zonder stroom.

Dus kijk goed naar hoeveel wattage jouw apparaat gebruikt. Dit staat vaak aangegeven op het apparaat zelf, maar je kunt natuurlijk ook even online zoeken. Hieronder enkele voorbeelden. Let op, dit is gemiddeld genomen. De daadwerkelijke wattage kan natuurlijk heel erg verschillen tussen type apparaten.


Koffiefilter apparaat

1000 watt

Mini oven

1600 watt

Kleine 32-inch televisie

32 watt

Koelkastje

100 watt

Waterkoker

2200 watt

Waterkoker gebruiken op de camping

Zoals je in het lijstje kunt zien, zijn waterkokers grote energieverbruikers voor op de camping. Hou hierbij dus goed rekening met het aantal ampère van de stroomaansluiting op de camping.

Wij raden je aan om een waterkoker met een relatief laag wattage te nemen, zodat je zeker weet dat je goed zit en je eventueel tegelijkertijd ook gewoon nog je koelkast kunt gebruiken. Je moet hiermee alleen wel ietsjes langer wachten totdat het water kookt. Maar goed, dat zal vast niet je grootste zorg zijn.

Geniet van je vakantie!

Maak je geen zorgen om het energieverbruik op de camping. Het enige wat je moet onthouden is volt x ampère = het aantal wattage dat je kunt gebruiken. Zo ga je zorgeloos op vakantie en geniet je van je welverdiende rust.

Heb je nog apparaten nodig, zoals een waterkoker of een mini koelkast? Kom langs in de winkel of bestel het direct op Expert.nl!