Navigatie

Een frisse start na het gourmetten: zo verwijder je vet en geurtjes!

Herken je dat geweldige gevoel van een heerlijke avond gourmetten met je familie of vrienden? Gezellig samen rond het gourmetstel, terwijl je geniet van heerlijk gebakken of gegrilde stukken vlees, vis of groenten. Maar ook aan zo'n gezellige avond komt een einde en dan begint je schoonmaakklus. Je kijkt naar je gourmetstel dat om een schoonmaakbeurt vraagt en ruikt de gourmetlucht die in huis hangt. De vetspetters, etensresten en de gourmetlucht voelen als je grootste vijand. Klinkt dat bekend? In deze blog delen we graag onze beste schoonmaaktips met jou voor een blinkend gourmetstel en een fris huis!

Jouw gourmetstel snel, makkelijk en grondig schoonmaken

Heb je net heerlijk gegourmet? En moet het gourmetstel nog schoongemaakt worden? Ik help je graag door deze schoonmaakklus heen. Mijn tip: maak je gourmetstel direct na het gourmetten schoon. Dan zijn vet en etensresten het makkelijkste te verwijderen. Wacht natuurlijk wel tot het apparaat afgekoeld is. Een perfect moment om nog te genieten van een lekker toetje of kopje koffie.

Laten we beginnen met de schoonmaakklus! Eerst verwijder je het overtollige vet, pak hiervoor wat keukenpapier, een natte doek of een zachte spons. Let op: vermijd het schuurgedeelte van de spons, dat kan de anti-aanbaklaag beschadigen. Controleer daarna in de handleiding of de pannetjes vaatwasserbestendig zijn. Mogen de pannetjes niet in de vaatwasser? Laat ze dan even weken in een sopje en ga daarna voorzichtig met de afwasborstel eroverheen. Nadat je het vet hebt verwijderd en de pannetjes zijn schoongemaakt, is het tijd om de gourmetplaat en het frame te reinigen.

Laat de gourmetplaat een nachtje weken in een sopje van water, afwasmiddel en ammoniak. Spoel hem de volgende ochtend af. Ook het frame van het gourmetstel kan vaak een goede reiniging gebruiken, zeker na al die vetspetters. Glasreiniger is hier ideaal voor, spray het op het frame en ga er met een schone doek overheen. Of maak een sopje van warm water en afwasmiddel, en ga met een schone doek over het frame. Het resultaat? Jouw gourmetstel glanst!

Frisse en schone lucht in huis: zo bestrijd je de gourmetlucht

Gourmetten is gezellig en lekker, maar de gourmetgeur erna is minder…… Daar heb ik een aantal handige tips voor! Laten we beginnen met het open zetten van een raam. Frisse lucht doet wonderen en helpt je de gourmetlucht tijdens het gourmetten te beperken. En ja ook als het koud is buiten! Je herkent het misschien wel dat na een avond gourmetten je kleding een gourmetlucht heeft. Dit geldt ook voor je gordijnen, slim dus om deze dan ook even voor het gourmetten weg te halen. Houd ook de deuren naar andere ruimtes dicht, zo beperk je de gourmetgeur tot één ruimte. Tot slot kan het neerzetten van geurkaarsen op tafel helpen, ook nog eens leuk voor de sfeer tijdens het gourmetten.

Hangt er na het volgende van deze tips nog een gourmetlucht in je huis? Dan heb ik de perfecte tips om de geur na het gourmetten te bestrijden. Zo kun je een paar schaaltjes azijn neerzetten in de ruimte waar gegourmet is, azijn heeft namelijk een neutraliserende werking. Zet ook een klein pannetje met azijn op een laagvuurtje en laat het pruttelen. En ben je een koffieliefhebber? Dan komen de koffiebonen naast dat je er een lekkere kop koffie mee kunt zetten ook goed van pas voor de gourmetlucht. Zet een pannetje met koffiebonen op het vuur en laat deze langzaam pruttelen. Zo heb jij in no time weer een fris en schoon huis.

Op naar de volgende gourmet ronde……

Het schoonmaken na het gourmetten was nog nooit zo snel en eenvoudig. Dankzij deze tips straalt jouw gourmetstel weer en ruikt je huis weer fris. Nog op zoek naar inspiratie voor het gourmetten? Lees dan onze volgende blog met verrassend lekkere gourmet recepten