Navigatie

Het einde van de ondersteuning 2G- en 3G-netwerken

Maak jij nog gebruik van het 2G of 3G-netwerk? In Nederland stopt binnenkort de ondersteuning van deze oudere netwerken. Steeds minder mensen gebruiken ze, omdat we tegenwoordig veel online zijn en onderweg, en daarom goed bereik belangrijk vinden. Grote kans dat je, net als de meeste mensen, al bent overgestapt op het 4G of 5G-netwerk vanwege het snellere internet en betere bereik. Gebruik je nog wel het 2G of 3G-netwerk? Dan is het goed om te weten wat de veranderingen voor jou betekenen. In deze blog vertellen we je graag meer over het einde van de ondersteuning van de 2G- en 3G-netwerken.

Welke providers zijn er en van netwerk maken ze gebruik?

Benieuwd welke providers er in Nederland zijn en netwerk ze gebruiken? In Nederland zijn er drie hoofdnetwerken, namelijk: het KPN netwerk, Vodafone netwerk en Odido (T-Mobile) netwerk. Veel kleinere providers maken gebruik van deze grotere netwerken. Het is daarom handig om te weten op welk netwerk jouw provider draait. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Wanneer stopt het 2G-netwerk?

Nederlandse providers stoppen langzaam met het ondersteunen van het 2G-netwerk. Maakt jouw toestel gebruik van het netwerk van Odido (T-Mobile)? Dan is er al geen ondersteuning meer van het 2G-netwerk. Werkt jouw toestel op het netwerk van KPN? Dan kun je tot eind 2025 nog gebruikmaken van het 2G-netwerk. Maakt jouw toestel gebruik van het Vodafone netwerk? Dan verwachten we dat er rond 2025 geen ondersteuning meer zal zijn van het 2G-netwerk.

Wanneer stopt het 3G-netwerk?

Ben je benieuwd wanneer het 3G-netwerk in Nederland stopt? De Nederlandse netwerkpartijen KPN en Vodafone bieden al geen ondersteuning meer voor 3G. Het 3G-netwerk van Odido (T-Mobile) werkt nog wel, wanneer de ondersteuning hiervan stopt is nog niet bekend.

Wat zijn je opties om te kunnen blijven bellen

Gebruik jij nog het 2G-netwerk van KPN of Vodafone, of het 3G-netwerk van Odido? Dan is het slim om alvast te gaan nadenken over het ondernemen van stappen. Heb je een mobiele telefoon die werkt op 3G? Controleer dan of je mobiel geschikt is voor VoLTE. VoLTE houdt in dat je met jouw toestel na 2025 kan blijven bellen via 4G. Deze instelling vind je vaak bij je mobiele netwerkinstellingen. Heeft jouw mobiele telefoon deze optie niet? Dan zal je na 2025 niet meer kunnen bellen en wordt het tijd voor een nieuw toestel dat 4G of 5G ondersteunt. Dit zijn vaak smartphones zonder een fysiek toetsenbord. Heb je toch liever een toestel met een vast toetsenbord? Dan kom je vaak op een zogenoemde seniorentelefoon, deze mobiele telefoons zijn er ook met 4G. Houd er rekening mee dat 2G en 3G op den duur uiteindelijk helemaal zullen verdwijnen.

Heeft het ook effect op je huistelefoon?

Vraag je je af of het verdwijnen van het 2G- en 3G-netwerk ook het einde van je huistelefoon betekent? Geen zorgen, voor de meeste huistelefoons zal er niets veranderen. Een huistelefoon werkt meestal via een vaste lijnaansluiting. Heb je geen vaste lijnaansluiting thuis? Gelukkig bestaan er ook vaste telefoons die het bellen via 4G mogelijk maken. Het enige verschil is dat zo’n vaste huistelefoon verbonden is met een 06-nummer. Je blijft dus gewoon bereikbaar, of je nu belt met een vaste lijn of via 4G.