Navigatie

Hiermee kook jij de sterren van de hemel

De kerstdagen komen er weer aan. Dit jaar zullen dit natuurlijk andere feestdagen zijn dan normaal, maar er is nog steeds reden genoeg om een heerlijk kerstdiner op tafel te zetten. Sterker nog: omdat je waarschijnlijk voor minder mensen hoeft te koken, kan je nog meer uitpakken. In deze blog lees je met welke keukenapparatuur jij de sterren van de hemel kookt.

Voor het bereiden van eten wordt vooral gebruikgemaakt van een kookplaat. En denk je aan het bereiden van culinaire gerechten, dan denk je waarschijnlijk ook aan het gebruik van een oven. Ovenschotels, hartige taarten, quiche, pizza: het kan allemaal afgebakken worden in een oven. Echter, je kunt het ook anders aanpakken. Er zijn namelijk nog zoveel meer apparaten waar je de heerlijkste gerechten mee klaarmaakt en bovendien kun je meestal niet meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven zetten, tenzij je bijvoorbeeld een fornuis met meerdere ovens hebt. Daarom is het gebruik van andere apparatuur erg handig.

Slowcooker

Een slowcooker is een keukenapparaat waarin, zoals het woord al doet vermoeden, eten langzaam gaar wordt gestoofd. Door deze langzame werking en de lage temperaturen droogt het eten niet uit en blijven de smaak, geur en voedingsstoffen behouden. De deksel sluit tijdens de bereiding de pan af, waardoor de stoom in de pan blijft en daarmee ook alle sappen en aroma’s. Bij de bereiding in een slowcooker voeg je geen tot weinig boter of olie toe, wat de bereiding gezonder maakt. Er wordt vrijwel alleen gebruik gemaakt van de vetten van de ingrediënten zelf.

Je kunt allerlei ingrediënten en gerechten bereiden met een slowcooker, zoals een stuk vlees, gevogelte of vis. Stoofvlees, rendang of pulled pork zijn echt aanraders om te bereiden in deze pan. Ook groenten en soepen kunnen erin worden gestoomd. Gebruik daarbij wel alleen stevige groenten of voeg aan het einde de zachte groenten toe. Voorbeelden van harde groentesoorten zijn paprika, wortel, ui, knolselderij en soepgroenten en zachte ingrediënten zijn bijvoorbeeld peulvruchten. Zelfs voor het dessert kan je de slowcooker gebruiken, zoals voor rijstepap of een kwarktaart.

Het ideale van een slowcooker is dat je geen sterrenkok hoeft te zijn, om toch de meest culinaire gerechten op tafel te toveren. Jij hoeft er alleen voor te zorgen dat je het apparaat met de ingrediënten erin op tijd aan zet. Verder kan je het met rust laten en doet het apparaat het werk. Een slowcooker is gemaakt om zonder toezicht zijn werk te kunnen doen. Kom je tijdens de bereiding van het kerstdiner erachter dat je een ingrediënt bent vergeten, dan kun je daarvoor dus gerust even de deur uit!

Je hoeft geen sterrenkok te zijn, om toch de meest culinaire gerechten op tafel te toveren

Airfryer

Zoals gezegd wordt als keukenapparatuur vooral gebruik gemaakt van de oven. Het is natuurlijk ook een handig apparaat waar je allerlei ingrediënten en hele gerechten in kunt bereiden, maar die functionaliteit kan je ook terugvinden in een airfryer. Daar komt bij dat de airfryer soms zelfs nog sneller is. Een airfryer heeft weinig tijd nodig om op te warmen en heeft een zeer effectieve werking, doordat hete lucht op een hoge snelheid continu door de ruimte heen circuleert.

Een airfryer is ideaal voor het bereiden van allerlei soorten en maten aardappels en frietjes. Het geeft ze een knapperige buitenkant, met een zachte binnenkant. Ook ander bijgerechtjes kun je ideaal in een airfryer bereiden, zoals groentespiesjes, gegrilde groenten, garnalenkroketjes of bladerdeeghapjes. En met de juiste accessoires, zoals een quiche- of plaatpizza, kan je ook hele gerechten in een airfryer bereiden. Als laatste maak je de heerlijkste kippenpootjes of andere soort vlees of vis klaar in deze heteluchtfriteuse. Inspiratie kun je vinden in de blog Eenvoudig Airfryer recepten bereiden met de nieuwe Philips Airfryer.

Als je beschikt over de cakeblikaccessoire voor de airfryer, kan je er ook heerlijke desserts mee maken. Denk aan warme brownie voor bij een bolletje ijs, een stukje appeltaart of allerlei andere soorten gebak en taart.

Kortom, voor veel culinaire gerechten en verschillende gangen is een airfryer de ideale keukenhulp.

Stoomkoker

In een stoomkoker stoom je groente en andere ingrediënten klaar. Door de bereiding met stoom behoudt het eten de vitaminen en mineralen, wat de ingrediënten extra lekker en gezond maakt. De stoomkoker doet dit geheel automatisch, waardoor jij er nauwelijks naar om hoeft te kijken tijdens de bereiding. Zo kan jij je bezighouden met de bewerkelijke onderdelen van het kerstdiner. Ideaal!

Een stoomkoker heeft meestal meerdere schalen, waardoor je er verschillende ingrediënten in één keer mee kan bereiden. Doe bijvoorbeeld in de eerste schaal groenten, in de tweede schaal een stukje vis en in de derde schaal krieltjes en je hebt in één keer een heel gerecht klaar.

Vaak zijn stoomkokers voorzien van voorgeprogrammeerde programma’s of aanpasbare instellingen, waardoor je de instellingen precies op het eten kunt afstemmen. Ook hiermee hoef je dus geen sterrenkok te zijn om een heerlijke, voedzame maaltijd op tafel te zetten.

Foodprocessors

Kerst is een feest waarbij velen urenlang in de keuken staan voor het klaarmaken van een overheerlijk diner. Je kunt eten bestellen, maar het is natuurlijk het leukste om dit zelf te maken en daarbij flink uit te pakken. En als je zo culinair bezig bent, dan ga je natuurlijk geen saus uit een potje halen. Deze maak je gewoon zelf.

Wanneer je lekker uitpakt voor het kerstdiner, gebruik je waarschijnlijk veel verschillende ingrediënten die ook vaak in stukjes moeten worden gesneden. Dat is veel werk en kost veel tijd.

Bij de bovengenoemde, en veel andere, situaties neemt een foodprocessor jou het werk uit handen. Het is namelijk een apparaat met veel verschillende onderdelen, waardoor je er allerlei bewerkingen mee kunt doen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een snijmes, deegmes, garde, citruspers, snij- of raspschijf. Daardoor kan je met het apparaat hakken, versnipperen, raspen, snijden, mengen en pureren.

Een saus maak je gemakkelijk met het hakmolen- of blender-opzetstuk. Je snijdt de ingrediënten in grove stukken, stopt ze in de mengkom en pulseert ze een aantal keer kort. Het resultaat is een gepureerd mengsel dat je als saus kan gebruiken in jouw gerecht. Groenten in plakjes snijden doet een foodprocessor in een handomdraai met behulp van verschillende snijschijven. Moet er wat citroensap door de dressing? Dan perst een foodprocessor dat met het citruspers opzetstuk. Ook spaghetti en of spaghetti van groenten kun je zelf raspen met verschillende schijven.

Met dit keukenapparaat zorg je er dus voor dat je al jouw gerechten zelf en vers kunt maken en dat jou daarbij veel bewerkingen uit handen worden genomen. Nog zo’n ideale keukenhulp!

Hakmolen

Het kan een opzetstuk zijn van een foodprocessor, maar je kunt hem ook los aanschaffen. Eén ding is zeker: het is de ideale hulp bij het bereiden van jouw kerstdiner. Het maakt veel ingrediënten in een paar seconden fijn, zoals groenten en noten.

Heb je voor verschillende gerechten ui nodig, maar wil je niet constant de tranen over je wangen hebben lopen? Een hakmolen versnippert de ui binnen no time voor je. Gaan er kleine stukjes noten door de salade of over het dessert? Dit apparaat helpt je daarbij, maar kan het ook tot een notenpasta maken. En heb je hummus nodig voor op stokbrood of in een gerecht? Dan koop je dat natuurlijk niet kant-en-klaar, maar maak je dat eenvoudig in een hakmolen. Deze en nog meer andere bewerkingen kan je doen met een hakmolen.

Ga voor gemak!

Ik heb nu 5 keukenapparaten benoemd die ervoor zorgen dat jij de sterren van de hemel kan koken tijdens de kerstdagen. Heb je geen tijd of zin om in de keuken te staan of hebben jouw tafelgasten specifieke wensen of allergieën? Ga dan voor gemak met één van de volgende apparaten:

  • Pizzarette: Met een pizzarette zit je gezellig met het hele gezin om de tafel en bepaalt iedereen voor zich wat hij op zijn pizza wil. Beleg een rondje deeg, houd het op een spatel in de pizzarette en na een paar minuten is het klaar. Gezelligheid en heerlijk eten voor iedereen zijn gegarandeerd.
  • Fonduen: Met een fonduepan midden op tafel en de heerlijkste ingrediënten eromheen heb je ook gegarandeerd een fijne kerstavond. Iedereen kan zelf kiezen welke ingrediënten zij lekker vindt. Jij hoeft enkel de voorbereidingen te treffen. Gebruik een kaasfondue als voor- of hoofdgerecht of vervang de kaas met chocola voor een heerlijk dessert.
  • Gourmetten: Het is een all time favourite van menigeen en wordt vooral met Kerst vaak van zolder gehaald. Dat snap ik wel, want ook hiermee zit je gezellig met z’n allen om de tafel en heeft iedereen een eigen pannetje, waarin hij of zij het gewenste eten zelf bereidt. Je kunt in de pannetjes van de gourmetset ook pannenkoekjes of omeletjes maken of kaas laten smelten.

Wil jij deze Kerst een heerlijk diner op tafel zetten en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is een slowcooker, airfryer of stoomkoker daar ideaal voor. Ook een foodprocessor en een hakmolen nemen jou veel werk uit handen. Ga je liever voor gemak? Denk dan eens aan een pizzarette, fonduen of gourmetten. Het zal dan wel een andere Kerst zijn dan normaal, maar heerlijk eten blijft hiermee gegarandeerd.

Bronnen: eetinspiratie.nl, braunhousehold.com, philips.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert