Navigatie

Eenvoudig Airfryer recepten bereiden met de nieuwe Philips Airfryer

Tegenwoordig probeer ik bewuster te eten en tegelijkertijd minder vlees te eten. Zo eet ik meerdere dagen per week vegetarisch en houd ik het verder vooral bij vis en kip. Naast dat de keuze voor kip en vis het milieu minder belast dan het eten van vlees van varkens en koeien, ben ik ook gewoon gek op kip. Vooral gekruide kippenkluifjes en -drumsticks vind ik heerlijk. Ik maak het thuis alleen bijna nooit, want ik vind het veel te veel gedoe! Toen ik hoorde dat ik de nieuwe Philips Airfryer mocht uittesten, wist ik dus direct wat ik ging maken.

Dat ik het te veel gedoe vind om kip te bereiden heeft meerdere redenen: ik vind het bij kip erg lastig om te bepalen wanneer het gaar is. Ik snijd het daarvoor altijd een stukje open, maar al snel ligt het in allerlei stukjes en is het hele idee van bijvoorbeeld een kipdrumstick eraf. Daarnaast wordt bij mij altijd binnen no time de buitenkant al donker en knapperig, terwijl de kip dan nog zo’n 20 minuten op het vuur moet staan voor het gaar is. Ik heb er geen plezier in om het te maken en doe dat dan ook niet.

Bij het uittesten van een nieuwe Airfryer, heb ik gekozen voor het bereiden van gekruide kippenkluifjes. Voordat ik ga vertellen hoe dat ging, zal ik wat meer vertellen over de Airfryer zelf. Allereest heeft hij een XL-formaat, goed voor 1,2 kg snacks, en een 7 keer snellere airflow, wat zorgt voor een extra krokant resultaat. Je kan met deze Airfryer frituren, bakken, grillen, braden en zelfs enkel opwarmen. En kies je voor frituren, dan gebruik je daarbij 90% minder vet dan bij ‘normaal‘ frituren. Ook gaat de bereiding 1,5 keer sneller dan bij gebruik van een conventionele oven. Ideaal! Bij deze Airfryer krijg je een bakdeksel, die zorgt voor een gelijkmatige bruining, ook bij een langere bereidingstijd.

Airfryer recept testen

Nu gaan we over naar de test. Ik besloot de Airfryer met het volgende recept voor gekruide kippenkluifjes te testen:

Benodigdheden:

  • Ongeveer 500 gram kippenkluifjes
  • 2 (grote) eetlepels hoisinsaus
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • Eventueel 15 gram (½ bakje) koriander

Stap 1. Verwarm de Airfryer voor op 180° C

Stap 2. Doe de kippenkluifjes in een schaal en meng deze met de hoisinsaus en sesamzaadjes.

Stap 3. Wanneer de Airfryer is voorverwarmd, leg je er bakpapier in en schep je de kippenkluifjes daarop.

Stap 4. Plaats de bakdeksel over de kip en doe de mand terug in de Airfryer en stel een tijd in van 30 minuten. Bak de eerste 20 minuten de kip op 180° C en verlaag daarna de temperatuur naar 160° C.

Stap 5. – Haal de kip uit de Airfryer en strooi er eventueel stukjes koriander over. Je kunt het serveren als borrelhapje, maar ook als diner, bijvoorbeeld met rijst en groente.

Het resultaat

Het resultaat was malse kip, die perfect van het bot viel en precies goed gaar was. Het smaakte heerlijk! Het recept was dus geslaagd, maar dat niet alleen: ook de Airfryer vond ik heel fijn in gebruik. Het maakte de bereiding een stuk makkelijker, doordat ik de kippenkluifjes enkel in een voorverwarmde Airfryer hoefde te leggen. Het apparaat was snel opgewarmd en bleef ook goed warm op het moment dat ik het bakpapier en de kip in de mand deed. Tussendoor kon ik ook heel eenvoudig de temperatuur van 180 °C verlagen naar 160 °C. De korst had een dun, knapperig laagje. Naast dat de bakdeksel daarvoor zorgde, maakte de deksel het schoonmaken van de Airfryer ook gemakkelijker. Het vet van de kip spetterde nu namelijk niet op de binnenkant van het apparaat, maar op de bakdeksel. Die kon ik vervolgens met de andere uitneembare onderdelen, zoals de QuickClean-mand, in de vaatwasmachine doen. Dat scheelt een hoop schoonmaakwerk!

Kortom, ik ben erg enthousiast over deze nieuwe Philips Airfryer met bakdeksel. Ondertussen heb ik er ook al krieltjes in gebakken, wat heel makkelijk ging, en binnenkort zal ik nog een appeltaart uitproberen, want ook dat kan je er allemaal mee.

Bronnen: philips.nl, ah.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert