Navigatie

Kerst samen op afstand vieren

Kerst is in aantocht! Hoewel de meesten dit al maanden doen, is het aftellen nu echt begonnen. Vier je dit normaal gesproken thuis met de hele familie of ga je meestal met een grote groep uit eten? Deze kerstdagen zullen we anders vieren dan we gewend zijn, waardoor we creatieve ideeën moeten bedenken. Het is voor velen, en vooral in deze tijd, belangrijk en fijn om de feestdagen te blijven vieren. Met onderstaande tips kan je dat samen, op afstand doen.

Er zijn natuurlijk allerlei manieren te bedenken om toch bij elkaar te zijn, bijvoorbeeld door middel van een wandeling, het opsplitsen van groepen of op meerdere dagen Kerst vieren. Echter, het fijne aan Kerst vind ik dat je juist met z’n allen bij elkaar bent, aandacht voor elkaar hebt en alles uit de twee Kerstdagen haalt. De oplossingen daarvoor zijn vooral online te vinden.

Online samenzijn

Waar je normaal gesproken in de weer bent met de tuintafel om de tafel te verlengen en overal stoelen vandaan moet halen, zodat het er genoeg zijn, heb je nu de hele tafel voor jou en jouw gezin. Zoals ik al zei, is het natuurlijk wel leuk om de feestdagen alsnog te vieren met de mensen met wie je dat normaal gesproken ook doet, bijvoorbeeld met de hele familie. Gelukkig bestaan er allerlei manieren en programma’s om met elkaar te kunnen videobellen.

Dat videobellen kan je met jouw telefoon doen, maar dan is het scherm natuurlijk maar klein, waardoor je alsnog maar weinig van elkaar mee kan krijgen. Dit kan je oplossen door jouw laptop te gebruiken. Deze zet je gemakkelijk aan het hoofdeinde van de tafel, waardoor het net lijkt alsof je met elkaar aan tafel zit.

Wil je elkaar op een nog groter beeld zien? Sluit je laptop of telefoon dan aan op de televisie. Zet het beeldscherm over op de televisie en je ziet elkaar op groot beeld. Vergeet niet dat je zelf natuurlijk wel gefilmd wordt door de camera van jouw telefoon, laptop of webcam. Deze moet je dus wel op een gunstige plek neerzetten, zodat degene aan de andere kant van de verbinding jouw gezin ook goed kan zien.

Hetzelfde recept maken

Het videobellen kan je het idee geven toch bij elkaar te zijn. Je kunt elkaar zien en gezellig met elkaar praten. Wat velen ook vaak met Kerst doen, is met elkaar dineren. Dat kan natuurlijk ook videobellend met jouw telefoon of laptop of voor de televisie.

Waar die ene oom die zo goed kan koken normaal gesproken het Kerstdiner maakt of iedereen een gang voorbereidt, kan iedereen nu het beste zelf voor zijn of haar eigen eten zorgen. Je kunt dan gewoon allemaal iets anders eten, maar het gevoel van samen eten, versterk je door ook hetzelfde te eten.

Daarvoor is natuurlijk wel een goede voorbereiding nodig. Bedenk allemaal een gerecht en spreek, in ieder geval een week van tevoren, met elkaar af wat jullie precies gaan maken. Zo heb je nog genoeg tijd om de boodschappen in huis te halen. Op de dag zelf ga je gezellig videobellend met elkaar koken. Kom je er niet uit hoe je een bepaalde saus moet bereiden? Iedereen doet hetzelfde, dus je kunt het gewoon aan elkaar vragen. Ideaal!

Spelletjes op afstand

Daarnaast worden de Kerstdagen vaak gevuld met het spelen van gezellige spelletjes. Iedere familie heeft wel zo zijn favorieten. Ondanks dat je niet bij elkaar kan zijn, hoeft ook dat dit jaar niet over te gaan.

Hebben jullie als familie een favoriet bordspel? Dan kan je dat vaak wel via videobellen spelen. Het is het handigst als iedereen het bordspel thuis heeft, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Kies er dan voor dat één gezin het bord erbij houdt en de rest meekijkt en aanwijzingen geeft als er iets op het bord gezet of verplaatst moet worden. Heb je dobbelstenen nodig voor het spel? Die heeft iedereen wel in huis, dus kunnen alle gezinnen deze erbij pakken en zelf dobbelen.

Voor sommige spellen is deze optie niet mogelijk of kan dit een heel gedoe opleveren. Ga dan voor iets eenvoudigers en houdt een online pubquiz of bingo! Er zijn online veel leuke quizzen te vinden, maar is het ook leuk om hem zelf te bedenken. Eén persoon kan de quizmaster zijn en deze voorbereiden, maar je kunt ook per gezin één of meerdere rondes voorbereiden. En speelt iedereen voor zich of spelen verschillende gezinnen tegen elkaar? Je kunt het allemaal zelf bepalen!

Persoonlijke kerstkaarten

Al eeuwenlang is het een traditie om elkaar met speciale dagen een wenskaart te sturen. Ook met Kerst en Oud en Nieuw sturen velen elkaar de beste wensen, al is dat de afgelopen jaren flink afgenomen. Dit jaar kunnen we natuurlijk minder makkelijk bij elkaar langs gaan om elkaar persoonlijk fijne feestdagen en een goed nieuwjaar te wensen. Daarom is dit het uitgelezen moment om de traditie op te pakken en wel weer een mooie kerstkaart naar familie of vrienden te sturen.

Je kunt ervoor kiezen om een kaart te kopen en daar enkel je naam onder te zetten, maar het is natuurlijk nog leuker om een persoonlijke kaart te krijgen. Zet er bijvoorbeeld een leuke, toepasselijke wens op voor het nieuwe jaar.

Verras elkaar

Als laatste geven veel families elkaar traditiegetrouw cadeaus tijdens de Kerstdagen. Deze worden mooi ingepakt en onder de kerstboom gelegd, waarna iedereen één voor één zijn of haar cadeaus uitpakt. Ook dat kan je dit jaar lastig met de hele familie doen, maar dat is gemakkelijk op te lossen.

Het is al jaren een trend om veel cadeaus online te bestellen. Normaal gesproken laat je het op jouw eigen adres bezorgen, om het vervolgens onder de boom te leggen of persoonlijk aan de ander te geven. Dit jaar vul je gewoon het adres in van de persoon waarvoor het bedoeld is. Hiermee wordt de verrassing extra groot, want diegene zal het cadeau niet verwachten. Let er wel op dat je het cadeau op tijd bestelt, zodat ze met de Kerstdagen zijn bezorgd.

Woont jouw familie dichtbij? Breng dan een mooi kerstgeschenk, mooie kaart of heerlijk dessert voor bij het kersdiner naar ze toe. Naast dat je de bezorgdiensten hierdoor ontlast en er zeker van bent dat het cadeau op tijd wordt bezorgd, is het ook leuker om iemand in real life een cadeau te geven. Bovendien heb je diegene toch nog even gezien tijdens Kerst. Je legt de verrassing voor de deur, belt aan en loopt naar achteren. Een blije en enthousiaste reactie is gegarandeerd, vooral als degene het niet verwacht. Natuurlijk is het hierbij extra belangrijk om de (hygiëne)maatregelen in acht te nemen. Daarvoor kan je voor de zekerheid handschoentjes gebruiken.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het heel leuk is om verrassingen rond te brengen. Voor jezelf is het een leuk uitstapje en de reacties van degene die je verrast, zijn goud waard! Heb je nog cadeauinspiratie nodig? Lees dan deze blog.

Met familie en vrienden bij elkaar zijn, heerlijk eten, gezellige spelletjes doen, kerstkaarten versturen en elkaar cadeaus geven: het zijn allemaal kersttradities die dit jaar wel door kunnen gaan, maar iets anders georganiseerd moeten worden. Via videobellen kan je elkaar spreken, met elkaar koken, samen eten en leuke spelletjes doen. De cadeaus kan je laten bezorgen of zelf langsbrengen, zodat je jouw familieleden en vrienden toch kunt verrassen deze Kerst.

Wij wensen jullie fijne feestdagen toe!

Bronnen: kaartje2go.nl, aafkewoudstra.nl, lootjestrekken.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert