Navigatie

Koken op gas vs. koken op inductie

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om jouw maaltijden te bereiden. Van airfryers tot combimagnetrons en van keramische fornuizen tot stoomovens. Ondanks die vele mogelijkheden, blijven we het meest koken op kookplaten. Daarbinnen is een verschuiving aan de gang, waarbij steeds meer mensen overstappen op een inductiekookplaat. Waarom dat zo is en de verschillen tussen gas- en inductiekookplaten, lees je in deze blog.

Oog op de toekomst

Steeds meer mensen hebben geen gasaansluiting meer in hun huis. Sinds 2018 is het namelijk niet meer verplicht om in nieuwbouwhuizen een gasaansluiting te plaatsen en de overheid wil dat alle woningen in Nederland vanaf 2050 gasvrij zijn, om zo de CO2-uitstoot te verlagen.

Met oog voor het milieu kiezen steeds meer mensen ervoor om over te stappen op een inductiekookplaat. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van gas, maar van elektriciteit. Veel (nieuwbouw)huizen worden bovendien voorzien van zonnepanelen, die de benodigde elektriciteit weer opwekken. Dat maakt het nog duurzamer.

Koken op inductie

Koken op inductie is een vorm van elektrisch koken, waarbij elektrische spoelen in de inductieplaat een magnetisch veld genereren. Dat zorgt ervoor dat er wervelstroom door de pan wordt gestuurd, wat vervolgens wordt omgezet in warmte. Op deze manier wordt groente in de pan gebakken, water in een pannetje aan de kook gebracht of vis of vlees gebraden. Het gebruik van een inductiekookplaat kent een aantal grote voordelen.

Veiligheid

Wat een inductiekookplaat vooral zo veilig maakt, is het feit dat er geen open vlammen bij gebruikt worden. Daarnaast zorgt de wervelstroom die in de pan wordt omgezet in warmte ervoor dat bij het koken op inductie enkel de pan wordt verwarmd. De kookplaat zelf wordt dus nauwelijks warm, wat veel veiligheid biedt. Ben je klaar met koken? Dan hoeft de kookplaat niet af te koelen en kan je je daar niet aan branden. Als laatste zijn veel inductiekookplaten voorzien van kind-, overkook- en oververhittingsbeveiliging.

Efficiëntie

Bij koken op gas gaat er veel warmte verloren, doordat er veel warmte langs de pan de lucht in verdwijnt. Bij een inductiekookplaat wordt alle energie daadwerkelijk gebruikt voor het verwarmen van de pan. Dat maakt het erg efficiënt en het rendement van een inductiekookplaat is daardoor hoger dan dat van een gaskookplaat.

Gemak en flexibiliteit

Wanneer je overstapt op het koken op inductie, zal je waarschijnlijk verwachten dat je erg moet wennen. Dat zal meevallen, want het is net zo gemakkelijk als koken op gas! Je zet de kookplaat aan en hij geeft gelijk warmte. Zet je hem lager, dan wordt dat ook direct minder. Bovendien is een inductiekookplaat handig te bedienen met tiptoetsen en is hij vaak voorzien van handige functies. Zo kan je bij sommige kookplaten instellen dat het vermogen automatisch verlaagt als een bepaalde temperatuur is bereikt.

Iets wat je daarnaast steeds vaker ziet bij inductiekookplaten is dat je niet meer beperkt bent tot bepaalde plekken waar je de pan neer moet zetten. Deze platen zijn voorzien van de unieke techniek, een braad- of flexzone. Je kunt daarmee twee kookzones aan elkaar koppelen en er daardoor meerdere kleine of één grote pan op plaatsen. Dat is ideaal wanneer je meerdere, kleine pannen nodig hebt of een grote pan met een stoofpotje of stamppot klaarmaakt.

Schoonmaken

Ook na het koken kan je profiteren van de voordelen van een inductiekookplaat. Het is een gladde plaat en doordat de plaat zelf niet opwarmt, zullen etensresten er niet op verbranden en aan vastkoeken. Ook heeft het vrijwel geen hoekjes en kiertjes waar etensresten in kunnen gaan zitten. Je haalt er daardoor gemakkelijk en snel een doekje overheen. Ideaal!

Koken op gas

Nog steeds koken er veel mensen nog gewoon op een gaskookplaat of gasfornuis. Dat heeft namelijk ook zo zijn voordelen. Bij het koken op gas wordt door middel van een gaskraan de hoeveelheid gas geregeld, wat op zijn beurt weer de grootte van de gasvlam bepaalt. Dit is een oude, vertrouwde manier van koken.

Gemak

Een voordeel van koken op gas is dat dit momenteel nog een heel gemakkelijke manier van koken is. De meeste bestaande huizen zijn voorzien van een gasaansluiting en vrijwel alle pannen kunnen erop gebruikt worden. Een gaskookplaat werkt steeds gemakkelijker. Daar waar je hem vroeger met een lucifer moest aansteken, zijn ze tegenwoordig uitgerust met een elektrisch ontstekingsmechanisme. Daarmee heb je met één druk op de knop een krachtige vlam. Die vlam kan je vervolgens erg gemakkelijk en heel precies controleren.

Het gemak van koken op gas is ook een kwestie van gewenning. Als je altijd al op gas kookt, dan wil je niet snel anders. Je hoeft namelijk enkel het gas open te draaien en een pannetje erop te zetten. Je kunt zien, horen en voelen of de vlam hoog of laag staat.

De kosten

De kosten van het koken op gas zijn relatief laag. Gasfornuizen en -kookplaten zijn namelijk vaak goedkoper dan inductiekookplaten en gas is in verbruik vaak minder duur dan elektriciteit.

Het koken op inductie en op gas is beide erg gemakkelijk en daar waar een gaskookplaat vooral goedkoper is, is een inductiekookplaat veiliger, efficiënter, flexibeler en beter schoon te maken. Beide kookplaten zijn de populairste keuzes voor het bereiden van eten, maar de inductiekookplaat is terrein aan het winnen. Met de wens van de overheid voor gasvrije huizen in 2050 in het vooruitzicht, is men met een inductiekookplaat vast klaar voor de toekomst!

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert