Navigatie

Gaskookplaat aansluiten

Hoe sluit je een gaskookplaat aan?

Een gaskookplaat kun je zelf aansluiten maar het is heel belangrijk dat dit goed gebeurt. Als er gas lekt, is dat levensgevaarlijk! Bij een gaslek is er brand en explosiegevaar. Je wil dus absoluut geen risico nemen wanneer je een gasslang van een kookplaat wil aansluiten. De meest veilige manier is dan ook om de gaskookplaat aan te laten sluiten door een monteur. Ga je de gaskookplaat toch zelf aansluiten? Dan leggen we je hieronder stap voor stap uit hoe dit moet.

Lees ook:

Elektrische kookplaat aansluiten

Elektrisch fornuis aansluiten
Gasslang
-

Benodigdheden

Voor het aansluiten van een gaskookplaat heb je het volgende nodig:

  1. Gastape
  2. Comfooraansluiting
  3. RVS gasslang
  4. Moersleutel
  5. Sopje van afwasmiddel en water
Gasslang

1. Gebruik altijd een RVS gasslang

Voor een inbouw-gaskookplaat is het gebruik van een RVS gasslang verplicht, maar ook voor een vrijstaande kookplaat is dit de betere optie. Een rubberen gasslang kan namelijk uitdrogen waardoor de gasslang poreus kan worden of er scheurtjes kunnen ontstaan. Een gaslek is levensgevaarlijk; gas is niet alleen brandbaar maar ook explosief. Gebruik je bij een vrijstaande kookplaat toch een rubberen slang, dan moet je de slang in elk geval elke 5 jaar vervangen.

2. Sluit de gaskraan

Voordat je begint met aansluiten, draai je de gaskraan dicht. Dit doe je door de gaskraan een kwartslag te draaien zodat het handvat van de kraan haaks op de gasleiding staat.

Gasslang

3. Plaats een comfooraansluiting

Plaats een comfooraansluiting op de gasaansluiting van de kookplaat. Dit doe je in drie stappen. Wikkel eerst een laag gastape om de schroefdraad van de kookplaat. Het wikkelen van de tape doe je met de klok mee. Draai vervolgens de comfooraansluiting op de kookplaat en draai hem aan met een moersleutel. Draai de comfooraansluiting stevig vast, zonder te forceren.

4. Monteer de gasslang op de comfooraansluiting

Als je een gasslang hebt met rubberen ringetjes dan hoef je nooit gastape te gebruiken, dus check eerst of de gasslang een rubberen ringetje heeft. Heeft de gasslang geen rubberen ringetjes? Wikkel dan eerst gastape om de schroefdraad van de comfooraansluiting. Draai de gastape met de klok mee om de schroefdraad. Sluit vervolgens de gasslang aan op de comfooraansluiting.

5. Sluit de gasslang aan op de gaskraan

Sluit de andere kant van de gasslang aan op de gaskraan. Als de gasslang een rubberen ringetje heeft, gebruik je geen gastape. Heeft de gasslang geen rubberen ringetje? Draai dan eerst met de klok mee een twee laagjes gastape op het schroefdraad van de gasaansluiting. Draai de slang vast met de moersleutel zodat deze goed vastzit.

6. Controleer op gaslekken

Nu je de gasslang hebt aangesloten is het belangrijk om goed te controleren of er geen gas lekt. Een gaslek is levensgevaarlijk omdat gas kan ontploffen of brand kan veroorzaken. Breng een sopje met afwasmiddel aan op alle aansluitpunten: bij de aansluitingen van de gaskookplaat, de comfooraansluiting, de gasslang en de gaskraan. Draai vervolgens de gaskraan open en kijk goed of je geen gasbelletjes ziet en controleer of je geen gas ruikt. Is er toch een lek? Draai dan direct de gaskraan dicht en sluit het deel waar gas weglekt opnieuw aan. Herhaal dit proces zodat er nergens gas weg lekt. Lukt dit niet? Draai de gaskraan dan dicht en neem contact op met een monteur. Het is heel belangrijk dat de gaskookplaat goed wordt aangesloten. Zelfs als er maar een klein beetje gas weglekt, kan dit mogelijk een explosie of brand veroorzaken, Met gas wil je geen onnodige risico’s nemen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt