Navigatie

Redenen om een luchtbevochtiger of -ontvochtiger in huis te halen

Een luchtbevochtiger en -ontvochtiger zorgen voor een optimale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% in huis. Een goede luchtvochtigheid is onder andere goed voor je huid, huisdieren of snurkende partner. In deze blog geven we je de belangrijkste redenen om vandaag nog een luchtbevochtiger in huis te halen.

Waarom een luchtbevochtiger of -ontvochtiger?

Maar allereerst, hoe werkt een luchtbevochtiger en wat is het? Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de kamer goed op peil te houden, zeker als die te laag is. Daarvoor gebruik je een luchtbevochtiger. Is de luchtvochtigheid te hoog? Dan gebruik je een luchtontvochtiger. Om te kijken of de luchtvochtigheid in jouw kamer op peil is, gebruik je een hygrometer. Deze geeft in procenten aan hoeveel vocht er in de lucht hangt. Het beste is om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% te hebben.

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers zijn er in verschillende soorten en maten, maar hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk de luchtvochtigheid boven de 40% krijgen. Ultrasone luchtbevochtigers doen dat met ultrasone trillingen waardoor water wordt omgezet in nevel. Koudwaterverdampers doen het anders en werken met een ventilator die lucht langs een waterfilter blaast. Dan heb je ook nog stoombevochtigers die weer op een andere manier werken, namelijk met hete stoom. En last, but not least: luchtbevochtigers met reinigingsfunctie, ook wel luchtwassers genoemd. Deze bevochtigen de lucht met water of door middel van luchtfilters.

Luchtvochtigheid heeft effect op je huid en gezondheid

Een slechte luchtvochtigheid heeft onder andere effect op je huid en ogen. Vooral bij een te lage luchtvochtigheid, onder de 40%, krijg je last van een droge huid en droge ogen. Het is dan zelfs mogelijk dat je last krijgt van geïrriteerde luchtwegen.

Vooral in de winter is je huid wat droger. Dat komt door de lage temperaturen en lage luchtvochtigheid. Met een luchtbevochtiger, die dus de luchtvochtigheid in huis verhoogt, heb je hier allemaal wat minder last van.

Een te hoge luchtvochtigheid, boven de 60%, is overigens ook niet goed voor je huid of gezondheid. Hierbij kun je namelijk last krijgen van eczeem, verkoudheid of andere allergische reacties. Hiervoor zijn er luchtontvochtigers in het leven geroepen. Die verlagen de luchtvochtigheid in huis tot een goed niveau.

Luchtvochtigheid en virussen

Als er iets is wat virussen lekker vinden, is dat wel droge lucht. Virussen verspreiden zich namelijk via vochtdruppels door de lucht, wanneer iemand niest bijvoorbeeld. Bij een droge lucht verdampt een deel van de vochtdruppel, maar blijven de virussen in de lucht hangen zoekend naar een nieuw slachtoffer. Dat moet je niet hebben natuurlijk.

Door de luchtvochtigheid een boost te geven met een luchtbevochtiger overleven virussen veel minder lang. De luchtvochtigheid moet overigens niet te hoog worden want ook daar houden bacteriën van. Als je echt de strijd tegen virussen wilt aangaan, dan kan je beter een luchtreiniger aanschaffen. De meeste luchtreinigers hebben uitstekende filters die 99,9% van de virussen en allergenen uit de lucht halen.

Luchtvochtigheid in de woonkamer

Een andere goede reden om een luchtbevochtiger of -ontvochtiger in huis te halen is dat je hiermee zorgt voor een goed klimaat in huis. Deze apparaten zijn namelijk niet alleen goed voor ons als mensen, maar ook voor planten en huisdieren! Bij een te lage luchtvochtigheid drogen planten bijvoorbeeld uit. Dieren kunnen, net als ons, last krijgen van hun luchtwegen.

Luchtbevochtigers zijn goed voor alles wat van hout gemaakt is in jouw huis. Ook hier zorgt een te lage luchtvochtigheid voor dingen die je liever niet wilt, zoals uitdroging en scheuren in jouw mooie houten meubilair. Met een optimale luchtvochtigheid hoef je je hier in ieder geval geen zorgen om te maken.

Luchtvochtigheid in de slaapkamer

Snurkt jouw partner veel of kan je er zelf ook wel wat van? Dan is dit nog een goede reden om een luchtbevochtiger in huis te halen, of in de slaapkamer in dit geval. Luchtbevochtigers voorkomen snurkende geluiden.

De reden dat iemand snurkt komt vaak doordat iemand met open mond slaapt en in combinatie met een droge keel ontstaan er snurkende geluiden. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat je gemakkelijker ademhaalt en voorkomt een droge keel. Daarmee slaapt iedereen een stuk comfortabeler! Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor een warme lichaamstemperatuur, zweten en dus een slechte slaap. In dat geval is een luchtontvochtiger dus de perfecte uitkomst.

Kom langs in de winkel

Genoeg redenen om een luchtbevochtiger of -ontvochtiger in huis te halen dus! Blijven er nog vragen hangen? Dan ben je altijd welkom in 1 van onze 140 winkels voor persoonlijk advies of neem een kijkje op onze adviespagina over luchtbevochtigers.