Navigatie

Beste programma’s om je video’s mee te bewerken

Wil je aan de slag met videobewerking? Er zijn genoeg programma’s te vinden die je daarbij kunnen helpen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional, deze softwareprogramma’s bieden je de beste mogelijkheden om mooie creaties te maken van jouw videobeelden.

DaVinci Resolve

Eén van de meest gebruikte gratis edit-programma’s voor video’s is misschien wel DaVinci Resolve. Dit programma kun je op zowel MacOS als Windows draaien. Het bewerkingsprogramma is vrij uitgebreid. Niet gek dus dat er ook grote films en series met dit programma bewerkt zijn! Naast videobewerking is hij ook geschikt voor kleurcorrecties en audio mixen. Je kunt er dus flink de diepte mee ingaan. Met de gratis versie is er overigens wel een stuk minder mogelijk dan de betaalde versie, maar zeker voor beginners is de gratis versie al heel goed.

Adobe Premiere Pro

Het meest bekende en misschien ook wel meest gebruikte edit-programma is Premiere Pro van Adobe. Dit programma is, in tegenstelling tot DaVinci Resolve, niet verkrijgbaar in een gratis versie. Je moet namelijk een account voor Adobe hebben en dat kost je per maand een vast bedrag. Maar dan heb je ook wat! Het programma is heel uitgebreid en wordt zowel gebruikt door beginners als professionals. Je werkt in dit programma met verschillende geluids- en videosporen waarmee je mooie creaties van jouw videoprojecten maakt.

Canva

Canva is een Australisch bedrijf dat vooral bekend is geworden als platform waar je afbeeldingen, presentaties en posters kunt maken. Sinds 2021 hebben ze ook een gratis videobewerkingstool gemaakt voor zowel MacOS als Windows. De tool is vrij basic waardoor je zelfs als beginner een mooie video in elkaar kunt zetten! Zo werkt Canva met een makkelijke sleeptool waardoor je binnen enkele minuten al een video in elkaar zet en heeft het een scala aan vooraf ontworpen handige sjablonen. Kortom, Canva maakt het je zo makkelijk mogelijk om een professionele video in elkaar te zetten.

Shotcut

Ook Shotcut is een gratis videobewerkingsprogramma voor zowel MacOS als Windows. Het programma ondersteunt een hele hoop videoformaten wat wel zo fijn is voor tijdens het editten. Daarnaast heb je geen import van bestanden nodig en kan je direct beginnen met het bewerken. Verder is het programma erg gebruiksvriendelijk en wordt het daarom ook veel gebruikt door beginners. Je kunt veel kanten op met Shotcut. Of je nou een YouTube-video met commentaar wilt bewerken of een aftermovie van je vakantie wilt maken, het kan met dit programma vrij eenvoudig.

OpenShot

OpenShot is ooit bedacht met als doel een eenvoudige videobewerker te maken voor Linux, een open source besturingssysteem. Inmiddels is het ook te gebruiken op MacOS en Windows. De gratis software is bovenal heel erg gebruiksvriendelijk. Het werkt met een sleepsysteem waarmee je zelfs als beginner een goede video kunt editten. Daarnaast maak je mooie 3D-geanimeerde titels en effecten, zoals sneeuw, lens flares of vliegende tekst. Verder maak je gebruik van oneindig veel geluids- en videosporen waardoor je je video zo groot kan maken als je zelf wilt!