Navigatie

Zo kun je het beste stofzuigen

Breng jij veel tijd door in de woonkamer? En is stofzuiger niet jouw favoriete klus? Je kunt het jezelf makkelijker maken. Niets is lekkerder dan dat de woonkamer opgeruimd en schoon is. Met een frisse ruimte creëer je de perfecte sfeer voor ontspanning en kun je daarna heerlijk genieten op de bank. We geven je graag tips om je woonkamer stof- en haarvrij te maken. Van het controleren van de stofzuigerzak tot het gebruik van de juist stofzuigeropzetstukken.

Van start met stofzuigen: zo bereid je je voor

Om het stofzuigen voor jezelf makkelijker te maken en om snel klaar te zijn, heb ik eerst een paar handig tips voordat je begint:

Zo is het handig om te controleren of de stofzuigerzak vol zit. Heb je een zakloze stofzuiger? Kijk dan of de bak geleegd moet worden.
Zorg ervoor dat kleine voorwerpen van de grond zijn, zo voorkom je dat je ze per ongeluk opzuigt
Bedenk van te voren een handige route, zodat je zo min mogelijk heen en weer hoeft te lopen.
Kijk of het snoer lang genoeg is en rol deze helemaal uit. Lukt het niet met de stopcontacten die je hebt? Pak er dan een verlengsnoer bij.

Let bij het kopen van een nieuwe stofzuiger goed op de lengte van het snoer, dat kan handig zijn. Of overweeg een steelstofzuiger, want die is draadloos!

Zo bescherm je je rug tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen is het belangrijk om op je houding te letten. Als je in een verkeerde houding staat, kun je last krijgen van je rug. Kijk daarom hoe lang de stofzuigerstang van de stofzuiger moet zijn om de juiste houding te creëren. Zorg er daarnaast ook voor dat je de stang voor je lichaam houdt. Wanneer je deze naast je lichaam houdt moet je je bovenlichaam te veel draaien. Zo hou je het stofzuigen het prettigste voor je rug.

Welke stofzuigeropzetstukken gebruik je voor je meubels?

Wil je je meubels stofzuigen? Kies dan het juiste opzetstuk om je meubels niet te beschadigen. Voor het stofzuigen van lastige plekken zoals kieren, hoeken of spleten, bijvoorbeeld tussen de bank, kun je het beste een kierenzuigmond gebruiken. Dit is een harde langwerpige dunne zuigmond. Zijn jouw meubels niet heel kwetsbaar? Gebruik dan een meubelzuigmond. Die is perfect voor het stofzuigen van de bank, (auto)stoelen of trapbekleding en heeft een kleine rechthoekige zuigmond met harde randen. Heb je kwetsbare meubels? Dan kun je beter een zachte borstel gebruiken voor je meubels. Denk aan meubels van glas, hout of hoogglans. Deze borstel heeft namelijk zachte haren die je meubels niet beschadigen.

Welke stofzuigeropzetstukken gebruik je bij welk type vloer?

Naast het kiezen van het juiste opzetstuk voor je meubels, is dit ook belangrijk voor je vloer. Heb je een harde vloer zoals zeil of tegels? Dan kun je het beste een combiborstel gebruiken. Deze heeft een breed mondstuk met een borstel en twee standen. Voor een zeil of tegels gebruik je hem met borstel. Zonder de borstel kun je laagpolige tapijten en vloerbedekking stofzuigen. Maar het is af te raden voor dierenharen, hoogpolig tapijt of kwetsbare houten vloeren.

Voor een houten vloer, parket of een losliggende harde vloer is een parketborstel de beste keuze. Waarom? Deze heeft een brede borstel met zachte haren, wat geschikt is voor een kwetsbare vloer. Let op dat deze borstel niet geschikt is voor een tapijt of dierenharen. Verder is er nog de turboborstel, dit is een ronddraaiende borstel. Deze borstel is goed voor zowel hoog- als laagpolig tapijt. Je kunt er eenvoudig dierenharen mee opzuigen en het werkt ook voor harde vloeren, behalve houten of kwetsbare vloeren.

Aan de slag met stofzuigen

Je weet nu hoe je jouw vloer en meubels het beste kunt stofzuigen. Om tijd te besparen kun je je vloer het beste in een lange beweging stofzuigen. Hoe werkt dat? Je begint in de verste hoek van de kamer en werkt richting de deur. Hierdoor hoef je niet meerdere keren over hetzelfde stuk heen.

Klaar met stofzuigen?

Alles is weer lekker schoon en haar- en stofvrij. Om het helemaal af te maken zijn er nog een paar dingen die je zou kunnen doen. Heb je laminaat of een houten vloer? Dan kun je nog dweilen na het stofzuigen met een licht vochtige dweil voor extra frisheid. En vergeet niet je stofzuigerborstel even schoon te zuigen om alle haren en stof te verwijderen. Bij een zakloze- of steelstofzuiger kun je het beste direct na het stofzuigen het stofreservoir legen. En de steelstofzuiger daarna aan de oplader hangen. Vervolgens kun je de stofzuiger weer fris en schoon opruimen. Nu is het tijd om lekker te ontspannen.