Navigatie
 • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
 • Wij scoren een 8.7

Advies over SSD en HDD opslag

Advies van Expert over SSD en HDD opslag

Een snelle desktop of laptop is een. Maar wat voor schijf gebruikt u om al uw foto’s, filmpjes en andere bestanden op te slaan? Een SSD of een HDD? En wat zijn dat eigenlijk?

1. Wat is het verschil tussen SSD en HDD?

In laptops en desktops zit een Solid State Drive (SSD) en/of Hard Disk Drive (HDD).

Een SSD maakt gebruik van geheugenchips, net als een USB-stick. Zo’n schijf bevat daardoor geen bewegende delen zoals een HDD. Dat maakt hem veel stiller én sneller dan een HDD. Zo start een computer met SSD tot 10 keer sneller op.

Bekijk alle computers met een SSD

Een HDD bestaat uit flinterdunne draaiende schijven waarop gegevens worden opgeslagen. Door die bewegende delen zijn HDD’s veel gevoeliger voor beschadiging van data of zelfs dataverlies dan een SSD.

Bekijk alle computers met een HDD

2. Wat zijn de voordelen van SSD ten opzichte van HDD?

Het meeste voordeel heeft een SSD doordat er geen bewegende delen in zitten. Deze schijven zijn daardoor:

 • schokbestendig
 • duurzaam (slijten minder snel)
 • stil (geen bewegende delen)
 • energiezuinig (minder vermogen nodig wat zorgt voor een langere accuduur)

Bovendien starten laptops en desktops met een SSD veel sneller op en hebben ze een hele hoge lees- en schrijfsnelheid. Daarnaast zijn ze veel lichter dan een HDD.

3. Wat zijn de nadelen van SSD ten opzichte van HDD?

Een SSD is verhoudingsgewijs duurder dan een HDD. U krijgt voor hetzelfde geld veel meer opslagcapaciteit als u kiest voor een HDD.

4. Waarvoor wilt u de schijf gebruiken?

Bij de keuze voor een geschikte SSD of HDD is het belangrijk om te weten waarvoor u de schijf wil gebruiken. Voor extra opslagruimte? Of om uw laptop of desktop sneller te maken?

 • Extra opslag
  Zoek eerst uit hoeveel opslagruimte uw laptop of desktop nu heeft en hoeveel opslagruimte u gebruikt. Daarna kunt u bepalen hoeveel extra schijfruimte u nodig heeft. Foto’s, filmpjes en muziekbestanden zijn bestanden van vaak vele MB's. Word-documenten en Excel-bestanden beslaan vaak niet meer dan enkele kB's.
 • Laptop of desktop sneller maken
  Om uw computer sneller te maken, kunt u een SSD plaatsen naast de HDD. De SSD kunt u dan gebruiken als opstartschijf voor uw besturingssysteem en programma’s. De HDD blijft dan over om uw bestanden op te slaan.
  De meeste laptops hebben geen ruimte om een extra schijf toe te voegen. Om een laptop met HDD sneller te maken, moet u de HDD dan vervangen door een SSD.
 • Beste van 2 werelden (SSD én HDD)
  Expert heeft een serie laptops en dekstop pc’s met een SSD én HDD schijf. Deze bieden dus het beste van twee werelden: snelheid én voldoende opslagcapaciteit voor foto’s, films en andere bestanden.

5. Waar op letten als u SSD of HDD wil inbouwen?

Als u weet welke schijf u wil hebben, is het belangrijk goed te kijken naar de afmetingen en aansluitingen van de nieuwe schijf. Er zijn schijven van 2,5” en 3,5” en de dikte varieert soms ook. In sommige gevallen heeft u daarom een inbouwplaatje nodig.

Vragen of liever persoonlijk advies?

 • Persoonlijk advies op maat
 • Complete installatie en service
 • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Liever persoonlijk advies ontvangen? De lokale Expert winkel staat altijd klaar! Op basis van uw wensen, eisen en budget kunnen we samen tot de perfecte keuze komen. Klik hier om te ontdekken wat uw dichtstbijzijnde Expert winkel is. Of klik hier om direct contact op te nemen!

Bekijk alle Expert winkels