Navigatie

jbl flip 5 review

Geplaatst op: 12-09-2019

JBL lanceerde een aantal weken geleden de JBL Flip 5; de opvolger van de JBL Flip 4, die al bekend stond als één van de betere betaalbare Bluetooth speakers op de speakermarkt. Hoewel de Flip 4 een prima speaker is, claimt JBL dat de Flip 5 een upgrade is ten opzichte van de Flip 4. Dit is dan ook terug te zien in de prijs: de Flip 5 is logischerwijs een stukje duurder dan de Flip 4. Maar wat zijn de grootste verschillen tussen de JBL Flip 4 en Flip 5, en hoe groot zijn deze verschillen? Dat leggen wij van Expert je in dit artikel uit!JBL Flip 5 | Te koop bij Expert

Door Lars
Productredacteur bij Expert

Belangrijkste specificaties

JBL Flip 4 JBL Flip 5
Oplaadtype Micro-USB USB-C
Vermogen speaker 2x 8 watt 20 watt RMS
Batterijduur Tot 12 uur; oplaadtijd 3,5 uur Tot 12 uur; oplaadtijd 2,5 uur
Technologie om JBL-speakers met elkaar te koppelen Connect+ PartyBoost
Connectiviteit Bluetooth 4.2
3,5 mm audiokabelaansluiting
Bluetooth 4.2
Transducer Twee 44 mm transducers 44 x 80 mm transducer
Frequentiebereik 70Hz – 20kHz 65Hz – 20kHz
Smart Assistent integratie Ja: Google Now en Siri Nee, werkt alleen via de spraakassistent van je mobiel
Waterbestendig IPX7 (kan een half uur ondergedompeld blijven zonder beschadiging) IPX7 (kan een half uur ondergedompeld blijven zonder beschadiging)

Het uiterlijk

Allereerst leggen we het uiterlijk van beide speakers naast elkaar. Daarin valt gelijk al een verschil op: de Flip 5 beschikt over nét iets grotere afmetingen dan haar voorganger. Ook weegt de Flip 5 iets meer dan de Flip 4. In de tabel zijn de afmetingen van beide speakers af te lezen.

JBL Flip 4 JBL Flip 5
Breedte 17,5 cm 18,1 cm
Hoogte 6,8 cm 6,9 cm
Diepte 7 cm 7,4 cm
Gewicht 515 gram 540 gram

Naast de verschillen in afmeting is er ook een verschil in de interface van beide speakers. Waar de JBL Flip 4 nog beschikte over een Micro-USB ingang met een flapje eroverheen om de speaker op te laden, beschikt de Flip 5 over een waterdichte USB-C ingang. Het flapje is bij de Flip 5 ook verdwenen, terwijl de speaker nog steeds ondergedompeld kan worden in het water. Handig!

Op de bovenkant van de speakers zitten vrijwel dezelfde knoppen: de Bluetooth knop om de speaker te koppelen aan je smartphone, twee knoppen om het volume aan te passen, de aan-/uitknop, en een play/pauzeknop. Het enige verschil tussen de speakers: de JBL Flip 4 heeft een Connect+ knop, terwijl de JBL Flip 5 gebruik maakt van PartyBoost. Beide technieken hebben hetzelfde doel: verbind meerdere JBL speakers met elkaar voor een groots geluid. PartyBoost is de vernieuwde versie van Connect+, en biedt de mogelijkheid om via de JBL app voor de verbonden speakers stereogeluid aan te zetten.

Geluid

Het geluid is het belangrijkste onderdeel van een speaker, en geeft vaak de doorslag wanneer iemand twijfelt tussen twee speakers. Maar wat zijn op het gebied van geluid nu precies de verschillen tussen de JBL Flip 4 en de Flip 5?

Allereerst is er een verschil in de transducers van beide speakers te zien. De JBL Flip 4 beschikt over twee 44 mm transducers met elk een output van 8 watt, terwijl de Flip 5 over één transducer van 44 x 80 mm beschikt met een output van 20 watt RMS. De Flip 5 is dus in staat om een betere bas en een luider geluid te produceren ten opzichte van de Flip 4. Dit heeft ook te maken met de driver van de JBL Flip 5: deze heeft, zoals JBL het zelf beschrijft, een ‘racetrack-shaped’ driver waarmee een hogere output wordt bereikt.

De Flip 5 heeft ook een groter frequentiebereik dan de Flip 4. Dit verschil zit hem vooral in de lage tonen; beide speakers kunnen tonen tot 20kHz weergeven, maar de Flip 5 geeft ook de lage tonen vanaf 65Hz weer, terwijl de Flip 4 de tonen vanaf 70Hz weergeeft. In de praktijk is dit verschil bijna niet hoorbaar, maar voor de audiofielen onder ons kan dit een belangrijk verschil zijn.

Overige zaken

Naast het geluid en de interface zijn er nog een aantal verschillen (en overeenkomsten) tussen de JBL Flip 4 en Flip 5 te benoemen. Te beginnen met Smart Assistent-ondersteuning. Google Now of Siri zijn bij de Flip 4 via de speaker aanspreekbaar, terwijl je bij de Flip 5 toch echt je telefoon aan zal moeten spreken om je spraakassistent te bereiken. In de praktijk zal je het verschil nauwelijks merken, aangezien je telefoon zich vaak in de buurt van de speaker bevindt.

Wanneer je de batterijduur van beide speakers gaat vergelijken, zul je merken dat deze gelijk is bij zowel de Flip 4 als de Flip 5: 12 uur. De extra power die de speaker van de Flip 5 heeft zorgt ervoor dat de batterij sneller leeg gaat, maar de Flip 5 beschikt over een veel grotere batterij (4800 mAh) dan de Flip 4 (3000 mAh), waardoor de batterijduur van de speakers op hetzelfde neer komt.

De Flip 5 beschikt dankzij haar 'racetrack-shaped' driver over een hoge output en produceert een luider geluid dan de Flip 4

Beide speakers beschikken over een IPX7-rating op het gebied van waterbestendigheid, en kunnen tot wel 30 minuten ondergedompeld worden in water zonder dat er beschadiging aan de speakers optreedt. Het is niet de bedoeling om onder water naar muziek te luisteren, maar wanneer de speaker in het water valt of wanneer je de speaker gebruikt om onder de douche naar muziek te luisteren hoef je je geen zorgen te maken. Dit kunnen zowel de JBL Flip 4 als Flip 5 uitstekend aan.

Het laatste noemenswaardige verschil tussen de Flip 4 en de Flip 5 is de audiokabelaansluiting. De Flip 4 beschikt over 3,5 mm aansluiting, terwijl deze bij de Flip 5 ontbreekt. Het is dus niet mogelijk om je telefoon via een aux-kabel te verbinden aan de Flip 5, terwijl dit bij de Flip 4 wel kan. Bij de JBL Flip 5 zal je gebruik moeten maken van de Bluetooth 4.2-aansluiting, waar de Flip 4 ook over beschikt.

Bestel de JBL Flip 5 direct
JBL Flip 5 | Te koop bij Expert
Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie