Navigatie

SodaStream review: bruiswater altijd bij de hand!

Geplaatst op: 15-08-2019

Laat ik vooropstellen dat ik nooit echt een liefhebber ben geweest van bruiswater. Af en toe dronk ik wel eens een Spa rood in de zomer, maar een frisdrank genoot altijd de voorkeur. Ik ben ook niet iemand die snel van zijn gewoontes afstapt, maar in het kader van milieubewust bezig zijn zette de SodaStream me wel aan het denken. Het bedrijf claimt dat het gebruik van één gascilinder in combinatie met de SodaStream spirit tot wel 2000 plastic flessen per jaar bespaart.

Toch was ik voordat ik een SodaStream Spirit mee naar huis nam sceptisch. Zou je écht lekker bruisend water kunnen maken van kraanwater? En zou het qua smaak en bruisniveau in de buurt komen van een Spa rood of andere bruisende drankjes? Ik zocht het voor je uit!Plus- en minpunten van de SodaStream
+ Je gaat onbewust meer water drinken dan je normaal zou doen
+ Je bespaart ontzettend veel plastic op jaarbasis
+ De smaken komen behoorlijk in de buurt van de originele dranken
+ Het apparaat neemt weinig ruimte in beslag
+ Je maakt met één druk op de knop heerlijk bruisend water
-  Het vergt intensief gebruik om de investering terug te verdienen
-  De CO2-cilinders zijn vrij prijzig

SodaStream | Te koop bij Expert

Door Lars
Productredacteur bij Expert

Hoe werkt het?

Met de SodaStream Spirit maak je van kraanwater bruisend water. Aan de achterkant van het apparaat plaats je een speciale SodaStream cilinder waarmee je tussen de 50 en 60 liter bruisend water kan maken. Bevestig een SodaStream-fles gevuld met kraanwater aan de voorkant van het apparaat, en kies met één van de drie knoppen op de bovenkant van de SodaStream spirit voor het gewenste bruisniveau.

Het maken van bruisend water is met de SodaStream Spirit erg eenvoudig. De eerste keer dat ik het apparaat gebruikt verbaasde ik me over het feit dat je de fles gewoon vast kunt klikken, en dat je deze niet meer extra hoeft aan te draaien. Hoewel ik huiverig was of de constructie van een fles die aan de opening van het apparaat hing zou werken, maar dit bleek geen enkel probleem. Kijk trouwens goed naar de maatstreep op de fles voordat je het apparaat gebruikt, anders eindig je met een nat aanrecht.

SodaStream | Te koop bij Expert

Wat betreft de bruisniveaus proef je duidelijk een verschil. Het laagste bruisniveau is op zich prima, maar wanneer je veel bruisend water drinkt zul je dit niveau waarschijnlijk iets te laag vinden. Het tweede bruisniveau vond ik persoonlijk lekker, en het kwam voor mijn gevoel heel dicht bij een Spa Rood. Dit bruisniveau heb ik dan ook het meeste gebruikt.

De flessen van SodaStream zijn herbruikbaar, maar het nadeel ervan is dat deze niet in de vaatwasser mogen. In plaats daarvan moet je de flessen na gebruik afspoelen met lauw water, de fles vullen met nieuw kraanwater en in de koelkast plaatsen. Wanneer je de fles grondiger schoon wil maken gebruik je de SodaStream reinigingstabletten. Doe een reinigingstablet samen met wat water in de fles, en laat deze even staan. Spoel de fles af, en je hebt weer een schone fles. Dit proces neemt niet langer dan 5 minuten in beslag, en daarom was het een fijn en efficiënte manier om de flessen schoon te maken.

Verschillende smaken

Ben je snel uitgekeken op bruisend water? SodaStream geeft je ook de mogelijkheid om verschillende smaken toe te voegen aan je water. Het aanbod smaken blijft groeien, en er zit hoogstwaarschijnlijk voor iedereen een smaak bij die hij of zij lekker vindt. Ik heb een aantal smaken getest, waaronder Diet Orange, Pink Mojito, en Ginger Ale.

Het is niet realistisch om te verwachten dat de smaken van SodaStream identiek zijn aan de originele dranken, maar de smaken van SodaStream komen behoorlijk in de buurt. Zo vond ik de Ginger Ale smaak van SodaStream vrijwel identiek als de smaak de je ervaart wanneer je een fles Ginger Ale in de supermarkt koopt. Dit is best bijzonder, want bij andere siropen die smaken proberen na te bootsten merk je vaak dat de smaak een beetje waterig is, en dat de echte zoetheid ontbreekt. De SodaStream smaken als Diet Orange, Pink Mojito en Tonic liggen niet ver van de smaak van de originele dranken af, en met de smaken biedt SodaStream een gevarieerd en smaakvol aanbod voor de mensen die meer willen drinken dan alleen bruisend water.

SodaStream | Te koop bij Expert

De flessen

De flessen van SodaStream zijn net als andere flessen ook van plastic, maar de flessen van SodaStream zijn speciaal ontworpen om hergebruikt te worden. Wel hebben de flessen een houdbaarheid: op de fles staat een houdbaarheidsdatum waarna je de fles niet meer kunt gebruiken om bruisend water te maken met de SodaStream Spirit.

De reden? Omdat er koolzuur in het water wordt aangebracht komen de flessen onder druk te staan. Het is dus belangrijk dat de flessen rekbaar zijn, en na verloop van tijd neemt deze rekbaarheid af. Je loopt na het verlopen van de houdbaarheidsdatum dus risico op het scheuren van de fles. Wel zijn de metalen delen van de fles goed te scheiden van het plastic gedeelte, waardoor het scheiden van het afval weinig moeite kost.

Onderhoud

SodaStream claimt een eenvoudige manier te bieden om jaarlijks kilo’s plastic te besparen en om zonder al te veel moeite een flesje bruisend water te maken, maar komt de moeite die je bespaart niet bij het onderhouden van het apparaat terug?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: nee. Het apparaat zelf behoeft weinig tot geen onderhoud; het enige wat je moet doen is de CO2-cilinder vervangen wanneer deze leeg is. Dit gebeurd na ongeveer 60 liter bruisend water, wat neerkomt op ongeveer 70 flessen. Dit hangt echter af van het gekozen bruisniveau en hoe intensief je de SodaStream gebruikt.

In de periode dat ik de SodaStream heb getest, koos ik vaak het tweede bruisniveau, en heb ik toch zeker wel 25 liter aan bruisend water gemaakt. Dit ging prima met één CO-2 cilinder, en ik had nog lang niet het idee dat de cilinder aan haar einde liep. Voor zover ik heb kunnen testen voldoet SodaStream aan haar belofte, en kan je dus wel even vooruit met één cilinder.

SodaStream | Te koop bij Expert

Conclusie

Loont de aanschaf van een SodaStream apparaat? Dat hangt af van de manier waarop het apparaat gebruikt wordt. De aanschaf van een SodaStream apparaat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen: het is een investering die je op termijn terug gaat verdienen, maar dit gaat niet over één nacht ijs. Een gezin waarbij meerdere mensen gebruikmaken van de SodaStream zal de investering sneller terugverdiend hebben dan een persoon die de SodaStream in zijn of haar eentje gebruikt.

Mijn oordeel in het kort: een SodaStream is ontzettend makkelijk in gebruik, en biedt een heerlijk glas bruisend water. Met één druk op de knop maak je van kraanwater bruisend water, en de toevoegbare smaken zijn lekker, divers en zitten qua smaak niet ver af van hun originele equivalent. Het onderhoud van zowel het apparaat als de flessen zijn eenvoudig, en nemen weinig tijd in beslag. Je bent ook nog eens milieubewust bezig door op jaarbasis ontzettend veel plastic afval te besparen, wat een fijne bijkomstigheid is.

Het enige nadeel van de flessen ten opzichte van bijvoorbeeld een Dopper fles is dat de flessen van SodaStream eindig zijn: na het verlopen van de houdbaarheidsdatum moeten de flessen worden vervangen. Het zou fijn zijn als SodaStream glazen flessen bij het apparaat zou leveren, zodat je onbeperkt kan blijven genieten van heerlijk bruisend water. Ook is de aanschaf van het apparaat en het vervangen van de CO2-cilinders vrij prijzig, en moet je het apparaat intensief gebruiken om de investering eruit te halen. Dit is dan wel weer een goede motivatie om water te blijven drinken, maar het kan voor sommige mensen een obstakel vormen bij de aanschaf.

Bestel direct een SodaStream
Terug naar overzicht
Deel dit bericht via social media
Schrijf een reactie