Navigatie

Review: Sony WF-1000XM4 - De nieuwe koning?

13-09-2021

Het is alweer twee jaar geleden dat Sony met de WF-1000XM3 op de markt kwam. True wireless-oordopjes met waanzinnige noise-cancelling en een geluidskwaliteit om u tegen te zeggen. De afgelopen jaren heeft de techniek omtrent true-wireless oordopjes flinke stappen gemaakt waardoor er nog meer mogelijk is. Reden voor Sony om terug naar de tekentafel te gaan en nog betere oordopjes te maken. Met een nieuw design, een nieuwe processor en nieuwe functies. Het resultaat: de Sony WF-1000XM4. Of deze nieuwe oordopjes de moeite waard zijn? Dat zocht ik uit.



Sony WF-1000XM4
+ Schitterend geluid
+ Ongekende noise-cancelling
+ Handige extra functies
+ Veel personalisatie-opties in de app
+ Prettig nieuw design
- Vrij fors

Sony WF-1000XM4 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Belangrijkste specificaties Sony WF-1000XM4

Gewicht
41 gram (case) 7 gram per stuk (oortje)
Geluidskwaliteit
Zeer hoog door High-Res Audio & DSEE Extreme
Bediening
Fysieke knoppen, Sony Headphones App
Wat zit er in de doos?
Oortjes, oplaadcase, usb-c-kabel, 3 paar 'ear tips', Handleiding
Bijzonderheden
Speak-to-chat, automatisch pauzeren, Active noise-cancelling

Hoe goed de Sony WF-1000XM3 ook werden ontvangen, het is duidelijk dat Sony niet simpelweg genoegen nam met wat kleine verbeterpuntjes. De WF-1000XM4 is echt een ander product. Voor het ontwikkelen van deze nieuwe oordopjes heeft Sony elk aspect onder de loep genomen om tot een superieur product te komen. Daarbij hebben ze niet alleen gekeken naar wat goed was en beter kon aan de XM3, maar ook naar wat werkt bij de Sony WH-1000XM4 (het over-ear noise-cancelling topmodel van Sony). Ik nam een paar mee naar huis, naar kantoor, de straat op en de trein in om de oortjes grondig aan de tand te voelen en dit is wat ik ervan vind.

Kleiner, lichter, langer

Om te beginnen bij het meest in het oog springende verschil: het design. Deze oordopjes, en vooral de case, zijn aanzienlijk kleiner dan de voorganger. De dopjes zijn 10% kleiner en de case zelfs 40%. Hierdoor past deze veel makkelijk in je broekzak waardoor je ze sneller meeneemt.

Dat kleinere formaat gaat overigens niet ten koste van de accuduur. Sterker nog, met de oplaadcase kan je net zo lang muziek luisteren als met de XM3 (tot wel 24 uur met noise-cancelling aan) en de dopjes zelf gaan twee uur langer mee per acculading, tot 8 uur. Is dit niet genoeg? Met de noise-cancelling uit halen de oortjes zelfs 12 uur. Is de accu van de case leeg? Dan laad je hem makkelijk weer op via een usb-c-kabel of draadloos met een QI-pad.

Hoewel de oortjes kleiner zijn dan die van de WH-1000XM3 zijn ze nog steeds vrij fors. Het is hierom belangrijk om even goed de tijd te nemen om te kijken welke ear tips goed in jouw oren passen. Dit zorgt ervoor dat ze dopjes stevig in je oren zitten en er niet uitgaan als je een stukje rent of over een drempel fietst. En dat niet alleen, goed passende ear tips zorgen voor een afsluiting van de gehoorgang, waardoor de dopjes al direct ongewenste geluiden buiten houden.

Ook heeft Sony deze nieuwe versie voorzien van IPX4-bescherming, wat inhoudt dat water- en zweetdruppels geen enkel probleem zijn. Ik vond het ontbreken hiervan een groot gemis bij de XM3, dus het is fijn om te zien dat dit is aangepast. Begint het nu te regenen terwijl je naar huis fietst, dan kan je gewoon verder blijven luisteren en wil je sporten met muziek, dan kan dat ook gewoon.

Noise-cancelling & omgevingsgeluid

Nu het ‘gewone leven’ weer steeds meer op gang komt wordt (voor mij althans) noise-cancelling ook weer steeds nuttiger. Ik woon alleen in een stille straat, dus de afgelopen maanden was er met het thuiswerken weinig noise om te cancellen, maar nu ik weer af en toe op kantoor zit is het fijn om af en toe het geroezemoes van collega’s weg te filteren. Als iemand plotseling luid iets roept, dan komt dit wel door de noise-cancelling heen, maar van al het getik op de toetsenborden, de radio die aan de andere kant van de kantoortuin aanstaat en rustig kletsende collega’s hoor ik helemaal niks.

Wat ook opvalt is hoe stil de noise-cancelling is. Het is moeilijk te omschrijven, maar bij veel noise-cancelling koptelefoons en oordopjes ervaar je toch een bepaalde druk als de ruis wordt onderdrukt. En bij de WF-1000XM4 merk je hier niks van. Zet je de noise-cancelling aan, dan wordt het gewoon stil.

Sony WF-1000XM4 | Te koop bij Expert

Aan de andere kant van het spectrum, soms wil je de omgeving juist goed kunnen horen. Op een zomerse zaterdagmiddag op de fiets door het centrum van Utrecht was ik maar wat blij met de Omgevingsgeluidmodus. In deze modus pakken de microfoons het omgevingsgeluid niet op om antigeluid te maken (wat voor de ruisonderdrukking zorgt), maar wordt dit rechtstreeks versterkt en ‘afgespeeld’. Hierdoor werd ik niet verrast door de bussen en scooters die langsraasden en kon ik veilig en opmerkzaam door de stad fietsen.

Eenmaal op het station kon ik met een druk op het rechteroortje de noise-cancelling weer aanzetten en rustig genieten van de muziek. Het is overigens ook mogelijk om noise-cancelling aan te zetten met een uitzondering voor stemmen. De meeste geluiden worden dan weggefilterd, maar als er bijvoorbeeld een omroep is op het station, dan komt die wel door. Wel zo handig, want zo mis je eventuele perronwijzigingen niet en weet je zeker dat je in de juiste trein stapt.

Altijd de juiste modus

Reis je vaak door, langs en naar dezelfde plekken, dan kan je deze locaties ook registreren in de app. Kom je op zo’n geregistreerde locatie, dan zet de app de oordopjes automatisch in de stand die je daar wil hebben. Zo zet je bijvoorbeeld op de fiets het omgevingsgeluid aan, op het station noise-cancelling met de stemherkenning en zodra de trein het station verlaat de volledige noise-cancelling. Allemaal automatisch, zonder dat je de app in hoeft.

Tegen wind

Stap je in Nederland op de fiets, dan is de kans groot dat je tegen de wind in moet ploeteren. En die wind zorgt voor veel oordopjes voor een probleem. De wind zorgt namelijk voor een vervelede ruis die de muziek makkelijk overstemt. En omdat het geen geluid is dat van buitenaf te horen is, is het voor oordopjes moeilijk om dit te filteren.

Maar Sony heeft hier voor de WF-1000XM4 iets op gevonden. De microfoons van de oortjes registreren de wind en de oortjes produceren vervolgens antigeluid om de ruis hiervan te dempen. Hoe goed dit werkt merk je pas als je het weer uitzet. Je blijft wat druk horen/voelen, waardoor je soms kan denken dat het niet perfect werkt, maar zodra je het uitzet is het duidelijk. Wat een wereld van verschil.

Wat een wereld van verschil

Geluidskwaliteit - Grote schoenen

In de review van de WF-1000XM3 schreef ik dat die oordopjes “zonder twijfel het beste geluid hadden dat ik ooit van true wireless-oordopjes had gehoord”. En in de tijd daarna zijn er weinig true wireless-oordopjes waarbij het geluid in de buurt kwam. Als opvolger van de Sony WF-1000XM3 heeft de XM4 dus grote schoenen te vullen wat betreft de geluidskwaliteit.

Maar Sony heeft niet stilgezeten en heeft de XM4 voorzien van High-Res Audio-ondersteuning. Dit houdt in dat muziek met een bitrate van maximaal 990 kbs verwerkt kan worden. Daarnaast is de opschalingstechniek geüpgraded naar DSEE Extreme, wat werkt met Artificial Intelligence. Deze techniek herkent volgens Sony de individuele instrumenten die te horen zijn en kan zeer specifieke verbeteringen toevoegen om elke laag zo mooi mogelijk te laten horen. En het resultaat is werkelijk spectaculair.

Waar Frank Zappa met mindere oordopjes soms klinkt als een verwarrende kakafonie komt zijn muziek met de WF-1000XM4 helemaal tot zijn recht. Het samenspel van Inca Roads (de liveversie van het album A Token of His Extreme) is sensationeel. Van de synthesizers van George Duke, tot de dwarsfluit, percussie en elektrische gitaar, alles is los van elkaar te horen en klinkt tegelijk mooi harmonieus samen.

Verschillende genres vragen om verschillende equalizer-instellingen. En gelukkig kan je bij Sony alle kanten op. Via de app kan je namelijk kiezen uit 10 presets, zodat je snel iets vindt dat perfect bij jouw smaak en muziek past. Vind je net niet helemaal wat je zoekt? Dan kan je ook zelf de EQ instellen via een 5-bands equelizer met aparte Clear Bass-schuif. Je kan twee persoonlijke EQ’s opslaan, dus zo kan je ook voor verschillende genres de beste EQ’s opslaan en snel schakelen.

Spreken & luisteren

Een andere nieuwe functie op deze Mark 4 is de speak-to-chat-functie. Als jij begint te praten, dan herkennen de oordopjes de trillingen van je schedel en wordt de muziek gedempt, zodat jij een (kort) gesprek kan voeren zonder de oordopjes uit je oren te halen.

We kennen deze functie al van de over-ear WH-1000XM4 van Sony maar persoonlijk vind ik dit bij deze oordopjes een logischere toevoeging. Een koptelefoon til je wat makkelijker van je oren en hang je makkelijk rond je nek voor een gesprek. Oordopjes moet je uitdoen, vasthouden en vervolgens weer indoen, wat iets meer gedoe met zich meebrengt.

Het lastige blijft wel dat als je graag met de muziek meezingt (guilty as charged) dat de muziek dan ook gedempt wordt. En dat wil je nou net niet.

Heb je deze Speak-to-chat-functie uitstaan, of wil je alleen luisteren wat iemand zegt zonder zelf te praten, dan hou je simpelweg je vinger tegen het linker oordopje. De muziek wordt dan gedempt en het omgevingsgeluid versterkt, zodat je duidelijk kan luisteren wat er om je heen gebeurt.

Doe je de oordopjes toch uit, dan pauzeert de muziek direct. Doe je ze na het gesprek weer in, dan gaan de muziek automatische weer verder waar het gebleven was, zodat je geen noot mist. Dit werkt vrijwel naadloos en ik vind dit een zeer fijne functie. Het lijkt misschien een klein detail, maar zo makkelijk naar muziek luisteren zonder je telefoon er weer bij te pakken zorgt voor een vloeiende gebruikservaring. Ben jij er geen fan van, dan kan je dit in de app overigens ook uitzetten.

Sony WF-1000XM4 | Te koop bij Expert

Eén tegelijk

Na alle lofuitingen toch een kritische noot op Sony WF-1000XM4: het ontbreken van multipoint bluetooth. Heb je de oordopjes verbonden met je telefoon, dan maken ze razendsnel verbinding als je ze uit de case haalt, maar wil je schakelen tussen bijvoorbeeld je telefoon en je laptop, dan gaat dit een stuk lastiger. Je moet dan echt eerst de verbinding met het ene apparaat verbreken en vervolgens een verbinding opzetten met je laptop. En dat terwijl dit tegenwoordig zoveel makkelijker kan. Sterker nog, de Sony WH-1000XM4 (de over-ear koptelefoon van hetzelfde kaliber) heeft dit wel. Hopelijk komt Sony met een firmwareupdate die dit wel mogelijk maakt, maar tot die tijd wissel ik zo min mogelijk tussen apparaten.

Conclusie

Neem je muziek en geluidskwaliteit serieus, dan zijn de Sony WF-1000XM4 dé oordopjes voor jou. Muziek klinkt simpelweg fantastisch, met veel helderheid, dynamiek en details. Werk je in een rumoerige omgeving of reis je regelmatig met de trein of het vliegtuig, dan kan je altijd in stilte werken of genieten door de ongeëvenaarde noise-cancelling en luister je veel buiten, dan heb je met deze oortjes ook geen last van vervelend windruis. Daarnaast heeft de XM4 allerlei extra functies zoals speak-to-chat en automatisch pauzeren, die je net zo makkelijk in de app uitzet als je ze toch liever niet gebruikt.

Zijn deze Sony oordopjes perfect? Dat nou ook weer niet. De dopjes zijn wat aan de forse kant, waardoor ik me kan voorstellen dat ze voor sommige mensen minder prettig zijn tijdens het sporten en het ontbreken van multipoint bluetooth is echt een gemis.

Vind je dit geen probleem, dan heb je met de Sony WF-1000XM4 een paar waanzinnige oordopjes waarmee je overal geniet van jouw favoriete muziek in spectaculaire kwaliteit.

Sony WF-1000XM4 | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert