Navigatie

LG OLED Flex Review: Eerste 4K buigbare game monitor en televisie

Op het eerste gezicht is de LG OLED Flex is een bijzondere gaming-tv met een buigbaar scherm in meerdere standen! Daarnaast is hij ook nog eens geschikt voor de leuke filmavondjes. Wat voegt deze televisie toe aan de game-ervaring en filmbelevenis? Dat hebben we uitgebreid voor je getest.

Plus- en minpunten
+ Bepaal je eigen curve met het buigbare scherm
+ Uitstekende gaming-tv
+ Scherm met 4K-resolutie
+ Mooi beeld dankzij OLED Evo
- Hoog in aanschafprijs

Belangrijkste specificaties

Resolutie
3840x2160 (4K)
Inchmaat
42"
Verversingssnelheid
100 Hz
Beeldpaneel
OLED
Bijzondere kenmerken
G-Sync, FreeSync, VRR, HDR Gaming, 4 HDMI 2.1 poorten, WebOS

Buigbaar scherm

Op het eerste gezicht is de LG OLED Flex een standaard gaming-tv, maar hij heeft iets speciaals. Het woordje ‘Flex’ verraadt het al een beetje. Het 42 inch-scherm is namelijk buigbaar! Het scherm is op twee manieren te buigen. Met knoppen die onderaan de monitor zitten of met de knop op de afstandsbediening. Daarbij heb je keuze uit 20 buigstanden, waarmee je dus altijd wel de perfecte curve voor jezelf vindt. Het scherm is overigens absoluut niet met de hand te buigen, dus gebruik altijd de knoppen.

Maar wat is dan precies zo handig aan een curved screen? In de tv-wereld zijn dit soort schermen namelijk nooit echt van de grond gekomen, maar bij monitoren wel. Hoe zit dat? Het nadeel van een curved screen bij een televisie was dat als je links of rechts van de tv zat, je vanwege de kromming de zijkant van het scherm niet goed zag.

Bij een monitor is dit anders. Je zit namelijk vaak alleen voor het scherm. Aangezien onze ogen van nature gebold zijn, is een curved scherm comfortabel om op te kijken. Door de kromming zien je ogen de zijkanten van het scherm beter. Je ervaart daardoor een panoramisch effect en je ziet meer diepte, wat ook iets weg heeft van een 3D-effect. Perfect voor gamen dus! Het gebogen scherm sleept je als het ware mee de game in. En als je hem dan toch als tv wilt gebruiken, dan buig je het scherm gewoon weer recht!

De tekst gaat verder onder de producten:

Geschikt voor gaming

Een gebogen scherm is dus comfortabel tijdens het gamen, maar heeft de LG OLED Flex ook de nodige specificaties om zich een game-tv te noemen? Ja, die heeft die hij zeker, want zo is hij onder andere voorzien van een 4K-resolutie en een verversingssnelheid van maar liefst 100Hz. Dat is meer dan goed voor het spelen van de beste games.

VRR, G-Sync en FreeSync

Een gaming-tv zou een gaming-tv niet zijn zonder G-Sync, FreeSync of VRR. Deze technieken zijn essentieel om de game-ervaring wat omhoog te krikken. De LG OLED Flex heeft ze alle drie.

Wat houden die technieken allemaal in? VRR, wat staat voor Variable Refresh Rate, is een techniek die ervoor zorg dat de videokaart van een spelcomputer, zoals de PS5, perfect samenwerkt met het beeld van de LG OLED Flex. Je hebt daardoor geen last van haperende beelden. FreeSync en G-Sync zijn vergelijkbare technieken en zorgen allebei, net als bij VRR, voor een soepeler beeld, alleen deze technieken gaan nog net een stapje verder dan VRR. Zo loopt het beeld perfect gelijk aan jouw game en voelt het allemaal een stukje echter aan.

Ontdek alle kleuren met HDR Gaming

En dan heb ik het nog niet eens gehad over HDR Gaming, want dat ondersteunt deze LG-tv ook. Met deze techniek worden kleuren nog beter naar voren gebracht, waardoor je meer details ziet tijdens het gamen. Niet alle games ondersteunen HDR, maar de meeste wel. Goede games zoals, Call of Duty of Need For Speed ondersteunen sowieso HDR en zien er dan ook fantastisch uit op het scherm.

Optimaliseer jouw game met Game Optimizer

Voor een persoonlijke game-ervaring heeft LG de zogeheten Game Optimizer ontwikkeld. Hiermee duik je diep in op de specificaties van de gaming-tv en pas je beeld-, spel- en geluidsinstellingen aan waar nodig. Je kunt er een heleboel aanpassen. Zo zet je bijvoorbeeld het contrast wat hoger en kan je VRR aan- of uitzetten.

Alles voor de beste game-ervaring

Verder heeft het scherm maar liefst 4 HDMI 2.1 poorten. Daarmee is de LG geschikt voor meerdere consoles. Dus ben je echt een fanatieke gamer met meerdere consoles zoals de PS5, een Xbox en een Switch? Dan kun je deze er allemaal zonder zorgen op aansluiten.

Wat verder ook wel fijn is, is dat het scherm over Super Anti-Reflectie beschikt. Daardoor heb je minder last van licht op je scherm en kan je je volledig focussen op het spel. Ook de snelle responstijd van 0,1 milliseconden, de ingebouwde microfoon en de prachtige achtergrondverlichting geven jouw game-ervaring een flinke boost.

Hoe is de game-ervaring op de LG OLED Flex?

De LG OLED Flex is door ons getest met een potje Elden Ring. Deze game heeft fantastische graphics die ook goed naar voren komen op dit scherm. Daarnaast zijn de zwarte schaduwen ook echt zwart door het OLED-paneel. Zowel G-Sync als FreeSync zorgen ervoor dat de game ook vloeiend loopt. Dat is wel zo fijn als je in een duel met je tegenstander bent.

Uitstekende televisie

Naast dat het 42 inch-scherm zich perfect leent voor gaming, is het ook gewoon een uitstekende tv! Veel van wat we kennen van andere LG-televisies, zoals de LG G2 of C1, zit ook op de LG OLED Flex.

Nog beter beeld met OLED Evo

Wat te denken van de prachtige OLED Evo techniek. OLED Evo is een speciale beeldtechniek van LG en brengt het beeld naar een hoger niveau. Het is nog helderder dan het standaard OLED die we kennen. Daarmee zie je nog meer details in een film!

Dolby Vision IQ en Filmmakermode

En alsof het beeld nog niet mooi genoeg is, voegt LG daar ook nog eens Dolby Vision IQ aan toe! Deze techniek past de beeldinstellingen aan op basis van de hoeveelheid licht in de kamer. Wil je tijdens het kijken naar je favoriete film goed zicht op het scherm hebben? En staat je tv in een vrij lichte kamer? Dan is Dolby Vision IQ de uitkomst. De helderheid wordt opgeschroefd naar een zichtbaar niveau.

En voor de echte filmfreaks, is er ook nog de optie ‘Filmmaker Mode’. Deze mode laat je de film zien zoals hij ook echt gefilmd is. Daarbij staan alle effecten die een tv normaal gebruikt helemaal uit.

Het curve scherm leent zich overigens ook prima voor het kijken van films. Van de zijkant heb je dan niet de beste kijkhoek, maar recht voor het scherm geeft het een meeslepend gevoel.

Luidsprekers of soundbar?

Vaak raden we je aan om bij de aanschaf van een tv ook na te denken over een soundbar. Daarmee klinkt het geluid namelijk stukken beter, maar aangezien dit scherm naast tv ook als monitor gebruikt raden we eerder luidsprekers aan. Een high end soundbar is bij gaming een beetje overbodig. En daarnaast, uit luidsprekers komt ook geweldig geluid waardoor je meegesleept wordt in een film.

Alle streamingsdiensten op één plek

Bij een LG-tv mag het WebOS-systeem natuurlijk niet ontbreken. Dit is ook wel het centrale punt van je tv waar je alle programma’s, streamingsdiensten en online platformen kunt vinden.

WebOS is een overzichtelijk platform als je erdoorheen scrolt. Alle streamingsdiensten zoals Netflix, HBO Max, Amazon Prime en Spotify zijn allemaal op één plek te vinden. Verder zijn er ook veel andere apps te vinden.

Buigbaar, gaming, films, uniek

De LG OLED Flex is dus te gebruiken als monitor voor het spelen van de leukste games, maar ook als televisie voor lange filmavonden. Het scherm is buigbaar in meerdere standen, wat deze televisie dus uniek maakt. Voor het gamen is een curved scherm ideaal, maar bij het kijken van films is een plat scherm comfortabeler.

Het scherm is verder voorzien van een mooi beeld in 4K resolutie. De kleuren komen nog meer tot leven met de toegevoegde technieken waardoor je meer opgaat in de game of film.

Wat ons betreft past de monitor of televisie dus perfect in een mancave of een slaapkamer bijvoorbeeld. Hij is niet supergroot, dus hij past dan ook perfect op je bureau. De gaming-tv kost wel wat, maar wat je ervoor terugkrijgt zijn uitermate goede prestaties.

Wil je meer weten? Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies!