Navigatie

Voordelen van een afzuigkap zonder motor

Wat is een afzuigkap zonder motor?

Een afzuigkap in je keuken is essentieel. Tijdens het koken worden kookluchten opgezogen waardoor je keuken lekker schoon blijft. Afzuigkappen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je afzuigkappen die werken met een luchtafvoer naar buiten, recirculatie afzuigkappen of afzuigkappen zonder motor. Die laatste klinkt misschien vreemd, maar brengt veel voordelen met zich mee. Op deze pagina vertellen we je daar meer over.

Afzuigkap werkt niet
Goed ventileren

Hoe werkt een afzuigkap zonder motor?

Een motorloze afzuigkap doet precies hetzelfde als andere afzuigkappen, namelijk kookluchten uit de keuken verwijderen. Alleen de manier waarop is verschillend ten opzichte van de andere afzuigkappen.

Afzuigkappen zonder motor zijn niet aangesloten op een luchtafvoersysteem, maar op het centrale afzuigsysteem van jouw huis. Kookluchten komen in dit afzuigsysteem terecht, worden gefilterd en gaan via een buis naar buiten toe. In veel Nederlandse appartementen wordt er gebruik gemaakt van dit soort afzuigkappen.

Vetfilter reinigen

Wanneer kies je voor een afzuigkap zonder motor?

Als je thuis over een centraal afzuigsysteem beschikt, dien je gebruik te maken van een motorloze afzuigkap. Een afzuigkap met motor aansluiten op centraal afzuigsysteem kan namelijk voor problemen zorgen en het hele afzuigsysteem ontregelen. Niet fijn voor jezelf en ook niet voor je buurtgenoten.

Wanneer kies je voor een afzuigkap met motor?

Heb je thuis geen centraal afzuigsysteem? Dan heb je een afzuigkap met motor nodig. Daarbij heb je een iets ruimere keuze. Zo kies je bijvoorbeeld voor een afzuigkap die aangesloten is op luchtafvoer die de kookluchten naar buiten voert. De andere keuze is een recirculatieafzuigkap. Wil je weten wat een recirculatie afzuigkap precies is? Lees dan onze adviespagina!

Voordelen motorloze afzuigkap

Het grootste voordeel van een motorloze afzuigkap is dat je geen last hebt van het lawaai van een draaiende motor. Zo kan je tijdens het koken lekker luisteren naar een podcast of muziek zonder dat je het volume op de maximale stand hoeft te zetten.

De aansluitwaarde van een afzuigkap zonder motor is een stuk lager dan een afzuigkap met motor. Dat wilt zeggen dat motorloze afzuigkappen een stukje zuiniger zijn, aangezien ze minder wattage gebruiken.

Een ander bijkomend voordeel is dat de afzuigkap voortdurend aan staat. Dat klinkt misschien raar, maar het is heel goed voor het creëren van extra ventilatie in je huis. Verder is een afzuigkap zonder motor een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

Nieuwe keuken

Nadelen motorloze afzuigkap

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Geen motor betekent geen lawaai, maar het betekent ook dat je geen controle hebt over de zuigkracht van de afzuigkap. Je kan hem dus niet harder of zachter zetten. Daarnaast ben je afhankelijk van de zuigkracht van het centrale afzuigsysteem. De maximale afzuiging van een motorloze afzuigkap is vaak wat lager dan bij een afzuigkap met motor.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt