Navigatie

Airco onderhouden

Hoe onderhoud je een airco?

Airco’s zijn onderhoudsarme apparaten. Dat betekent dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Toch zijn er twee dingen die je periodiek moet doen om optimaal te kunnen genieten van je airco. Reinig elk half jaar de filters; zo voorkom je dat er vuile of muffe lucht uit de airco komt. Verder laat je bij een split airco elke twee jaar het koelmiddel bijvullen.

Bekijk alle airco's

Maak de airco schoon

Met een lichtvochtige doek verwijder je makkelijk stof en vuil. Daarmee maak je de airco schoon zodat het apparaat er weer netjes uitziet. Zowel de binnen-unit als de buiten-unit maak je op deze manier eenvoudig schoon.

Belangrijker zijn echter de filters, want die hebben invloed op de werking van de airco. Hoe je die schoonmaakt, vertellen we je hieronder.

Stofzuig de filters en spoel ze zo nodig af met water

Reinig de filters van de airco ongeveer twee keer per jaar. Het is belangrijk dat je deze schoon houdt, zodat er geen vuile lucht naar binnen wordt geblazen.

Zuig eerst met een stofzuiger het stof uit de buitenkant van het filter. Is het filter daarna nog vuil? Gebruik dan lauw water om het filter af te spoelen. Laat het filter goed drogen voordat je de airco weer in gebruik neemt.

Laat het koelmiddel elke 2 jaar bijvullen

Voor een split airco geldt dat je ongeveer elke twee jaar het koelmiddel door een erkende loodgieter laat bijvullen. Vanwege milieuwetgeving mag je dit nooit zelf doen. Het is belangrijk dat het bijvullen professioneel gebeurt zodat er geen koelmiddel lekt of lucht in het systeem komt.

Kies voor een split airco als je meer koelvermogen nodig hebt

Als een mobiele airco niet krachtig genoeg is, kies dan voor een split unit airco. Dit is een inbouw-airco die bestaat uit een binnen- en buiten-unit die je op een vaste plek plaatst. Dat maakt de installatie ingewikkelder, maar een split airco is ook krachtiger dan een mobiele airco en bovendien een stuk stiller. Met een split airco kun je effectiever koelen dan met een mobiele airco, dus ook als het warm is, breng je met een split airco de temperatuur makkelijker omlaag. Verder gelden bij een split airco dezelfde regels als bij een mobiele airco: hij moet krachtig genoeg zijn voor de ruimte waarin je hem plaatst.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt