Navigatie

Beste ventilator slaapkamer

Wat is de beste ventilator voor in de slaapkamer?

In de zomer loopt de temperatuur snel op en kan de warmte ’s avonds vaak nog lang blijven hangen. Vooral wanneer het meerdere dagen achter elkaar warm is, is het vaak lastig om het binnenshuis koel te houden. De meeste mensen vinden het prettiger om niet in een hele hete slaapkamer te gaan slapen. Dus hoe zorg je in de slaapkamer voor verkoeling, zonder dat een ventilator teveel geluid maakt? Lees hieronder verder voor onze tips!

Stille ventilator voor slaapkamer
Stille ventilator

Een ventilator met een laag geluidsvolume

Als je een ventilator voor in de slaapkamer wil kopen, dan is het logisch om te kijken naar het geluidsvolume in dB. Hoe minder decibel, hoe stiller de ventilator. 3 dB minder kan al de helft minder geluid betekenen, dus elke decibel telt. We noemen een ventilator ‘stil’ wanneer het geluidsniveau onder de 50 dB ligt. Dit geluidsniveau wordt gemeten op de hoogste stand. 50 dB hoor je nog wel, maar het is een stuk stiller dan een luidruchtigere ventilator. Kijk wanneer je een ventilator kiest echter niet alleen naar het aantal dB maar ook naar de luchtverplaatsing: een ventilator met een grote diameter verplaatst meer lucht. Een grotere ventilator biedt daarom ook op een lagere stand voldoende verkoeling.

Bekijk alle stille ventilatoren bij Expert

Een ventilator met een stille stand voor ’s nachts

Je hoeft de ventilator ’s nachts natuurlijk niet altijd op maximaal vermogen te zetten. Veel ventilatoren hebben een zogenaamde stille stand waarmee ze wel verkoeling geven, maar op een lager vermogen. Een licht briesje kan al genoeg zijn om fijn te kunnen slapen.

Welk type ventilator is het meest stil?

Naast het geluidsniveau, kun je kijken naar het type ventilator. Hierbij helpt het vooral als de ventilator een grote diameter heeft, want dit betekent meer luchtverplaatsing. Een ventilator met een grote diameter hoeft daarom minder hard rond te draaien om toch effectief te kunnen koelen. Heel geschikt zijn daarom bijvoorbeeld plafondventilators. Als je een plafondventilator boven het bed hangt, geeft deze verkoeling zonder veel lawaai te maken. Verder zien we bij de stille ventilatoren vaak torenventilatoren terug. Ook vloerventilatoren hebben een grote diameter, maar deze zijn minder geschikt voor in de slaapkamer omdat ze minder goed bovenop het bed kunnen koelen.

Ventilator opties

Handige opties bij een ventilator

Handige opties bij een ventilator zijn een afstandsbediening en oscillatie (heen en weer bewegen). Als je kiest voor een ventilator met meegeleverde afstandsbediening kun je hem makkelijk bedienen wanneer je in bed ligt. Dat is vooral fijn wanneer je hem ’s nachts op een lagere stand of uit wil zetten. Verder kan het fijn zijn als de ventilator van links naar rechts heen en weer beweegt, we noemen dit oscillatie. Op deze manier kun je een breder gebied verkoeling geven. Vanzelfsprekend kun je zelf kiezen of je deze functie fijn vindt: je kunt de ventilator ook vastzetten in een bepaalde stand zodat hij continu dezelfde kant opblaast.

Airco slaapkamer

Alternatief voor een ventilator

Een ventilator is fijn voor een zacht briesje, maar de temperatuur gaat er niet door naar beneden. Als je wil dat de temperatuur in de slaapkamer daadwerkelijk daalt, is een mobiele airco daarom een nog betere optie. Een airco blaast lucht zoals een ventilator en zorgt er daarnaast voor dat de temperatuur naar beneden gaat. En als je de airco alvast aanzet voordat je gaat slapen, daalt de temperatuur alvast een paar graden en kun je hem op een lagere (en stillere) stand zetten wanneer je in bed ligt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt