Navigatie

Gasfornuis aansluiten

Hoe sluit je een gasfornuis aan?

Gasfornuizen zijn nog steeds populair in Nederland. Het voordeel is dat je allerlei verschillende soorten pannen kan gebruiken en je controle hebt over het vuur. Voor zo’n fornuis heb je natuurlijk een gasaansluiting nodig. Dit vergt wat werk, maar daarna kan jij de lekkerste gerechten bereiden. Heb jij net een nieuw gasfornuis aangeschaft en wil je weten hoe je deze moet aansluiten? Wij van Expert leggen het voor je uit.

Voor het aansluiten van een elektrisch fornuis hebben we ook een adviespagina!

Gasfornuis aansluiten

Dit moet je weten voordat je gaat beginnen

Voordat je blind gaat beginnen met een gasfornuis aansluiten moet je goed weten dat je voorzichtig te werk moet gaan. Je gaat namelijk met gas aan het werk en dat kan gevaarlijk zijn.

Verder heb je een aantal materialen nodig om aan het werk te kunnen. Een gasslang is nodig om de connectie te maken tussen de gaskraan en het fornuis. Daarbij heb je ook een comfooraansluiting nodig. Dit is een koppelstuk dat nodig is om de gasslang aan het fornuis te monteren. Verder heb je ook gastape nodig om de slang goed af te sluiten. Ook is het goed om er een moer- of steeksleutel bij te hebben. Daarmee kan je namelijk alles goed en stevig vast draaien.

Gasslang aansluitset

Comfooraansluiting: vast draaien op gasaansluiting

De aansluiting van een gasfornuis gaat in meerdere stappen. Allereerst is het belangrijk om de gaskraan dicht te draaien, zodat er tijdens het aansluiten geen gas lekt. De kraan kan je in de keuken vinden bij de gasaansluiting. Op de kraan zit een knop die je kan draaien. Zorg ervoor dat die knop horizontaal staat.

Vervolgens kan je beginnen met het plaatsen van de comfooraansluiting. Voordat je deze plaatst moet je eerst het uiteinde van de gasaansluiting van het fornuis tapen met gastape. Daardoor ontstaan er geen lekken. Als de tape goed zit kan je de comfooraansluiting op de gasaansluiting draaien. Met de hulp van een moer- of steeksleutel kan je hem goed vast draaien. Dit is belangrijk bij de aansluiting van het gasfornuis omdat er anders lekken ontstaan en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Gasslang koppelen

Nu kan je de gasslang aan het fornuis monteren. Draai, net als bij de comfooraansluiting, de slang goed vast. Maak daarbij gebruik van een steek- of moersleutel om zeker te weten dat het stevig vast zit. Het gasfornuis aansluiten is even een klusje, want je moet de gasslang heel goed vastdraaien op de gaskraan. Je kunt voor de zekerheid beter nog een aantal keer goed draaien, ook al zit die super goed vast gedraaid.

Nu de gasslang aan het fornuis vast zit moet je hem ook vast maken aan de gaskraan. Zo gaat het gas veilig van de kraan naar het fornuis. Ook bij het monteren van de gasslang aan de gaskraan moet je de slang stevig vast draaien met een steek- of moersleutel.

Koken op gasfornuis

Veilig aan de slag

Het is gelukt! Je hebt het gasfornuis aangesloten en je kunt beginnen met het koken op jouw nieuwe fornuis. Het is nog wel even belangrijk om de slang te controleren op eventuele lekken. Zet als eerste de gaskraan open door aan de knop te draaien. Door een sopje met afwasmiddel kan je de hele slang afgaan om te kijken of er ergens bubbels ontstaan. Als dat het geval is, is het goed om nog eens de vorige stappen langs te lopen of haal er een monteur bij.

Blijf verder een gasfornuis altijd veilig gebruiken! Gebruik hem dus alleen voor koken en blijf bij het fornuis staan op het moment dat je hem gebruikt. Tijdens een kookbeurt is het ook goed om kinderen uit de buurt te houden. Door het fornuis soms even een schoonmaakbeurt te geven blijft hij ook veilig in gebruik.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt