Navigatie

Elektrisch fornuis aansluiten

Hoe sluit je een elektrisch fornuis aan?

Als je over wil stappen van een gasfornuis naar een elektrisch fornuis is het belangrijk dat je de juiste aansluiting in de keuken en in de meterkast hebt. Voor keramisch koken of koken op inductie heb je niet genoeg aan een standaard stopcontact. Hieronder leggen we je uit wat voor stekker een elektrisch fornuis nodig heeft, wat fasen zijn en waar je op moet letten in de meterkast. Mogelijk is het nodig om aanpassingen in de meterkast en aan het stopcontact te laten doen door een elektricien voordat je elektrisch kunt koken.

Elektrische kookplaat aansluiten Gasfornuis aansluiten

Elektrisch fornuis aansluiten

Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact

Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig. Een Perilex aansluiting in de keuken herken je aan een stopcontact met 5 gaten. Een 2-fasen fornuis heeft meestal een vermogen van rond de 7000 watt en een 3-fasen fornuis een vermogen rond de 10.000 watt. Als je dit aan zou sluiten op een gewoon stopcontact dan zouden direct de stoppen doorslaan.

Perilex

Wat is een Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting is een speciaal stopcontact in de keuken met 5 gaten. Dit type stopcontact heb je nodig om een elektrisch fornuis aan te kunnen sluiten. Er zijn Perilex stopcontacten met 2- of 3-fasen. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen aansluiting nodig. Niet alle keukens hebben al een Perilex stopcontact. Voor een Perilex aansluiting is niet alleen een stopcontact maar ook een aanpassing in de meterkast nodig. Laat dit doen door een elektricien.

Hoe zie je in de meterkast of je 2- of 3-fasen stroom hebt?

Als je al een Perilex aansluiting in de keuken hebt, kun je in de meterkast zien of je 2- of 3-fasen stroom hebt.

2-fasen stroom
2-fasen herken je in de meterkast aan twee gekoppelde groepen naast elkaar met één gezamenlijke schakelaar. Hiermee zet je de twee gekoppelde groepen tegelijkertijd aan of uit. Twee gekoppelde groepen in de meterkast worden ook wel een kookgroep of fornuisgroep genoemd.

3-fasen krachtstroom
Een 3-fasen aansluiting wordt ook wel krachtstroom genoemd. 3-fasen (krachtstroom) herken je in de meterkast aan 4 gekoppelde groepen naast elkaar die samen één schakelaar hebben. Hiermee zet je de vier gekoppelde groepen tegelijkertijd aan of uit.

Nog geen gekoppelde groepen in de meterkast

Zie je geen gekoppelde groepen in de meterkast en is er geen Perilex aansluiting in de keuken? Dan heb je nog geen 2- of 3-fasen aansluiting in huis. Als je toch op een elektrisch fornuis wil gaan koken, vraag dan een elektricien om aanpassingen te doen in de meterkast en om een Perilex stopcontact aan te leggen in de keuken.

Perilex stekker aansluiten

Omdat je een elektrisch fornuis niet kunt aansluiten op een standaard stopcontact worden elektrische fornuizen geleverd zonder stekker. In de handleiding kun je lezen hoe je de stekker van het fornuis kunt aansluiten. Weet je niet precies hoe dit moet? Laat het dan doen door een elektricien. Afhankelijk van of je een 2- of 3-fasen fornuis hebt en het type Perilex aansluiting in de keuken, kan de aansluiting van de stekker verschillen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt