Navigatie

Elektrische kookplaat aansluiten

Hoe sluit je een kookplaat aan?

Wil je een inductie- of keramische kookplaat aansluiten? De meeste vrijstaande elektrische kookplaten zijn plug & play en hebben een standaard stekker zodat je direct kunt beginnen met koken. Bij inbouwkookplaten is het echter wat lastiger omdat je daarbij moet letten op het soort aansluiting en het vermogen van de kookplaat. We leggen je hieronder uit hoe je een elektrische inbouwkookplaat aansluit.

Lees ook:

Elektrisch fornuis aansluiten

Elektrisch fornuis aansluiten

1-fase plug & play kookplaten

Sommige inductiekookplaten hebben power management en kunnen op een standaard 1-fase stopcontact worden aangesloten. Ook zijn er een aantal 1-fase plug&play kookplaten met een standaard stekker. Meestal worden inbouwkookplaten echter geleverd zonder stekker. 1-fase kookplaten kunnen worden aangesloten op een standaard stopcontact waarna je direct kunt beginnen met koken.

Perilex

2- en 3-fasen kookplaten voor een Perilex aansluiting

De meeste elektrische kookplaten hebben een hoger vermogen waardoor ze niet op een standaard stopcontact kunnen worden aangesloten. Verder worden kookplaten meestal geleverd zonder stekker omdat de bedrading afhankelijk van het type aansluiting in de keuken anders kan zijn. Dit soort krachtige kookplaten worden 2- of 3-fasen kookplaten genoemd omdat ze het vermogen van meerdere stroomgroepen nodig hebben. Voor dit type kookplaat heb je een Perilex aansluiting nodig in de keuken. Dit is een 5-polig stopcontact met 5 gaten. Hieronder leggen we je verder uit waar je op moet letten bij een Perilex stopcontact.

Perilex aansluiting in de keuken

Een 5-polig Perilex stopcontact heeft 5 gaten en is nodig om de krachtigere kookplaten aan te kunnen sluiten. Als je nu nog geen Perilex aansluiting hebt dan kun je de hulp inroepen van een elektricien om dit te laten aanleggen. Ook is het dan nodig om aanpassingen te laten doen in de meterkast.

Heb je een Perilex aansluiting in de keuken? Dan is het belangrijk om te bepalen of het een 2-fasen of een 3-fasen aansluiting is. De makkelijkste manier om dit te bepalen is door een kijkje te nemen in de meterkast, maar je kunt het ook direct bij het stopcontact meten door middel van een multimeter.

Heb ik een 2-fasen of een 3-fasen Perilex aansluiting?

Kookplaten met een Perilex aansluiting hebben meer vermogen zodat je er efficiënter en sneller op kunt koken. De meest krachtige kookplaten hebben een 3-fasen Perilex aansluiting maar het meest voorkomend zijn 2-fasen kookplaten. Hiervoor heb je een speciale stroomvoorziening nodig met een Perilex aansluiting in de keuken. Of je een 2- of 3-fasen aansluiting hebt, zie je in de meterkast.

  • 2-fasen kookgroep
    Als je in de meterkast twee gekoppelde groepen met een gezamenlijke hendel vindt dan heb je een 2-fasen kookgroep. De twee groepen gaan met dezelfde hendel tegelijkertijd aan of uit.

  • 3-fasen kookgroep
    Een 3-fasen groep herken je aan vier gekoppelde groepen met een brede hendel waarmee je alle vier groepen tegelijkertijd aan of uit kunt zetten. Vier gekoppelde groepen wordt ook wel krachtstroom genoemd.

Welke kookplaat is geschikt?

Nu je weet wat voor aansluiting je hebt, kun je een bijpassende kookplaat kiezen. Wil je geen aanpassingen in de meterkast of een Perilex aansluiting in de keuken? Dan kies je voor een plug & play 1-fase kookplaat of voor een kookplaat met power-management die ook op een 1-fase stopcontact kan worden aangesloten. Heb je een Perilex aansluiting? Dan kies je afhankelijk van het soort stroomgroep in de meterkast voor een 2- of 3-fasen kookplaat.

Natuurlijk kun je er ook een elektricien bij roepen en aanpassingen laten doen in de meterkast en een Perilex aansluiting aan laten leggen in de keuken. Door aanpassingen te doen, kun je mogelijk toch een krachtigere kookplaat plaatsen.

De Perilex stekker van de kookplaat aansluiten

De meeste inbouwkookplaten worden geleverd zonder stekker. Dit is omdat de bedrading afhankelijk van de aansluiting in de keuken verschillend kan zijn. In de handleiding kun je lezen hoe je de stekker aan kunt sluiten. Bij twijfel is het verstandig om er een elektricien of monteur bij te halen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt