Navigatie

Koelkast inbouwen

Hoe bouw je een koelkast in?

Wil je een nieuwe koelkast inbouwen in een bestaande keuken? Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een inbouwkoelkast in kunt bouwen. Vind je zelf inbouwen toch teveel gedoe? Expert heeft ook een inbouwservice waarmee we je het werk uit handen nemen en de koelkast professioneel wordt ingebouwd.

Koelkast inbouwen
 1. Boormachine met 2mm boor

 2. Rolmaat

 3. Steeksleutel (meestal 10mm)

 4. Torx schroevendraaier (meestal T20)

 5. Hamer

 6. Waterpas

 7. Potlood

 8. Inbouwhandleiding van de koelkast

Welk gereedschap heb je nodig om een koelkast in te bouwen?

Voordat je de koelkast in gaat bouwen is het goed om te checken of je het benodigde gereedschap in huis hebt. Het gereedschap dat je nodig hebt kan per model koelkast verschillen. Zo heb je voor de meeste koelkasten een 10 mm steeksleutel nodig maar voor sommige modellen een 13 of 24mm. Lees daarom altijd goed in de inbouwhandleiding van de koelkast welk gereedschap je nodig hebt. Voor sommige koelkasten heb je nog aanvullend gereedschap nodig zoals een stanleymes of een platkop schroevendraaier.

Draairichting

De draairichting van de deur

Bij de meeste inbouwkoelkasten is de draairichting van de deur omkeerbaar. Kijk welke richting de deur open moet draaien in jouw keuken zodat de deur helemaal open kan en je goed bij de inhoud van de koelkast kunt. Lees in de handleiding van de koelkast hoe je de draairichting aan kunt passen.

Afdekplaat en -strips

Wanneer de draairichting van de koelkastdeur goed is, zet je de koelkast half in de nis, maar schuif hem nog niet aan. Doe ook alvast de stekker in het stopcontact, anders kun je daar later mogelijk niet goed meer bij. Zet de koelkast verder nog niet aan.

Bevestig nu de afdekplaat en afdekstrips. De afdekplaat voorkomt dat de koelkast teveel naar achteren schuift. De afdekstrips zorgen ervoor dat er geen kieren naast de koelkast meer zichtbaar zijn. Deze strips komen dus aan de zijkanten van de koelkast. Nadat de afdekplaat en -strips aan de koelkast bevestigd zijn kun je de koelkast in de nis schuiven zodat de voorkant van de koelkast aansluit bij de voorkant van de keukenkast.

De koelkast vastzetten

Wanneer de koelkast goed in de nis staat, moet hij nog worden vastgezet. Lees in de inbouwhandleiding hoe je dit bij jouw model koelkast moet doen want dit verschilt per merk en type koelkast.

Koelkast inbouwen | Expert

Het frontpaneel bevestigen

Afhankelijk ban het model koelkast heeft de deur een sleepdeur of een deur-op-deur systeem. Lees in de installatiehandleiding welk systeem jouw koelkast heeft. Bij een deur op deur systeem is het keukenpaneel van de keukenkast direct op de koelkastdeur gemonteerd. Bij een sleepdeur heeft de keukenkastdeur een eigen deurscharnier en schuift deze over de koelkastdeur wanneer je de koelkast opent.

 1. Deur-op-deur
  Heeft jouw inbouwkoelkast een deur-op-deur systeem? Een inbouw koelkast deur op deur monteren doe je als volgt. Kijk in de handleiding van jouw koelkast hoe je moet meten waar de beugels op het frontpaneel moeten komen. Meet vervolgens waar de beugel moet komen en teken de juiste plek af met een potlood. Plaats de scharnieren op de beugel en schoref het geheel vast. Hang vervolgens het paneel aan de koelkastdeur en controleer of het paneel goed recht op de deur zit. Als het paneel scheef is, kun je de schroeven verstellen. Zet de deur vast met de overige beugels nadat de deur recht is.

 2. Sleepdeur
  Heeft jouw koelkast een sleepdeur systeem? Een inbouw koelkast sleepdeur monteren doe je als volgt. Schroef eerst de houder van het geleidesysteem met behulp van de voorgeboorde gaatjes op de koelkastdeur. Teken vervolgens af waar op het keukenpaneel de geleiderails komt. Er moet nog 2 cm ruimte zijn tussen de rails en de zijkant van de deur. Schroef vervolgens de geleiderails vast. Als de deur niet goed sluit kun je het scharnier met de schroeven verstellen.

Expert inbouwservice

Als je het toch teveel gedoe vindt om een inbouwkoelkast zelf in te bouwen kun je ook gebruikmaken van de Expert installatieservice. Een van onze professionele monteurs komt de koelkast dan voor je inbouwen. Lees hier meer over onze installatieservice of vraag ernaar bij de lokale Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt