Navigatie

Hoe lang gaat een tv mee?

Hoe lang gaat een tv mee?

Voor veel mensen is de tv een belangrijk item in huis. En dat is niet zo gek. Gemiddeld kijken Nederlanders zo’n 24,5 uur per week naar hun televisie. Als de tv stuk gaat zorgt dat voor veel mensen dan ook voor een groot gemis. Maar hoe lang kan je verwachten dat een tv meegaat? En zijn er nog factoren waar je rekening mee moet houden? Wij leggen het voor je uit.

Veel mensen investeren graag in een mooie nieuwe tv. Maar als je veel geld aan uitgeeft aan een televisie, dat wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je een paar jaar zonder zorgen kan kijken. Daarom heeft Techniek Nederland (toentertijd nog onder de naam UNETO-VNI) onderzoek gedaan naar de gemiddelde levensduur van televisies. Hierbij is uitgegaan van gemiddeld gebruik en worden defecten door ongelukjes niet meegenomen.

-

Wat is de gemiddelde levensduur van een tv?

De gemiddelde levensduur van een tv verschilt per prijscategorie. Duurdere tv’s gebruiken over het algemeen componenten van hogere kwaliteit die langer meegaan. Daarom heeft Techniek Nederland de levensduur van tv’s onderverdeeld in verschillende categorieën.

Adviesprijs Gemiddelde levensduur in jaren

€ 0 – 299

3

€ 300 – 499

4

€ 500 – 999

5

€ 1000 en meer

6

Hierbij is het nog wel belangrijk om te bedenken dat dit geldt voor nieuwe, ongebruikte producten. Voor tweedehands-tv’s en showroommodellen gaan deze gemiddelden niet op.

Smart-tv’s

Deze gemiddelde levensduur gaat overigens puur over het toestel. Smart-tv’s draaien op een besturingssysteem en werken met apps en de bruikbaarheid hiervan kan ook verschillen. Het lastige hierbij is dat de tv-fabrikanten hier weinig invloed op hebben. Als de producenten van de apps besluiten de ondersteuning van een bepaald besturingssysteem te stoppen, dan kan het zijn dat jouw favoriete app plotseling verdwijnt. De Consumentenbond raadt daarom ook aan om als je een tv wil kopen niet te kijken naar het aanbod apps, maar meer naar de andere specificaties.

De meeste apps blijven overigens wel smartphones ondersteunen, dus met een Google Chromecast kan je vaak alsnog je favoriete apps op je tv bekijken.

Conclusie

De levensduur van een televisie correleert met de adviesprijs, maar over het algemeen kun je rekening houden met 3 tot 6 jaar. Met smart-tv’s heb je altijd nog het risico dat een app op een gegeven moment niet meer ondersteunt wordt. Is dit het geval, dan kan het meestal opgelost worden met een Chromecast.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!