Navigatie

Hoeveel RAM heeft je laptop nodig in 2024?


Wat is RAM en hoeveel heb je nodig?

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop, dan is de hoeveelheid RAM in de laptop een belangrijke keuze. Genoeg RAM zorgt er namelijk voor dat jouw programma’s soepel lopen. Maar honderden euro’s uitgeven aan RAM dat je niet gebruikt is ook zonde. Maar hoe veel heb nodig? En wat is RAM eigenlijk? Wij leggen het op deze pagina voor je uit.

RAM is voor veel mensen een beetje een onduidelijk begrip. Want hoewel het ook wel het geheugen wordt genoemd heeft het niks met opslagruimte te maken. De hoeveelheid RAM heeft wel invloed op hoe snel je computer werkt en hoe soepel programma’s draaien. Maar… meer RAM betekent niet altijd dat je computer direct sneller wordt. Hoe zit dat?

Wat is RAM?

RAM staat voor Random Acces Memory en wordt ook wel het werkgeheugen genoemd. Simpel gezegd is RAM een soort tijdelijke opslagplaats voor gegevens die op dat moment vaak nodig zijn. Door de gegevens in deze opslagplaats te zetten hoeft de processor niet elke keer de hele computer af te zoeken, maar kan hij snel vinden wat hij zoekt.

Om dit wat minder abstract te maken kan je je computer zien als een groot pakhuis. Het opslaggeheugen is dan het magazijn waar alle data opgeslagen liggen en de processor de werknemer die steeds het magazijn in moet om het juiste pakketje te halen. Het werkgeheugen kan je zien als een extra kamer waar de meest relevante pakketjes even bewaard kunnen worden. Start je een bepaald programma, dan kan de werknemer alle belangrijke pakketjes van dat programma klaarzetten in het extra kamertje, zodat hij elke keer snel de juiste vindt. Sluit je het programma af, dan kunnen alle pakketjes terug het magazijn in.

Hoeveel RAM heb je nodig

Hoeveel RAM je nodig hebt is afhankelijk van de programma’s die je draait. Hoe meer RAM, hoe groter de extra kamer, en hoe meer pakketjes erin kunnen. Sommige programma’s gebruiken veel pakketten en andere werken soepel met minder.

Dit verklaart ook waarom meer RAM niet altijd zorgt voor een snellere computer. Als je een programma gebruikt dat maar een paar pakketjes nodig heeft, dan blijft een groot deel van de kamer leeg. Het is niet erg en ligt niet in de weg, maar het levert ook niet direct voordeel op.

Om jou direct een overzicht te geven van hoeveel RAM jouw laptop nodig heeft hebben we populaire gebruiken en de benodigde hoeveelheid RAM op een rijtje gezet.

Gebruik Hoeveelheid RAM

Internet en e-mail

2GB

Office-documenten

4GB

Multitasken, grotere bestanden

4GB

Fotobewerking, casual gamen

8GB

Videomontage, enthousiast gamen

16GB

Grote videoprojecten, VR en fanatiek gamen

32GB

Hoeveel RAM voor Windows 11?

Windows heeft een nieuwe versie van het bekende besturingssysteem uitgebracht: Windows 11. Nog niet elke laptop die kan draaien op Windows 11 wordt echter al met dit besturingsprogramma geleverd. Veel laptops komen nog met Windows 10, wat je zelf kan updaten naar Windows 11 als je dat wil. Mits de laptop krachtig genoeg is. Wil je een laptop kopen die je op een gegeven moment kan upgraden naar Windows 11, dan moet deze over minimaal 4GB RAM beschikken.

Conclusie

De RAM, ook wel het werkgeheugen genoemd, is het deel van de computer dat belangrijke data van een programma voorsorteert zodat dit snel toegankelijk is. Hoe meer RAM je hebt, hoe meer gegevens sneller beschikbaar zijn en hoe soepeler het programma werkt. Wil je een laptop kopen die je kan upgraden naar Windows 11, dan heb je minstens 4GB aan RAM nodig.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt