Navigatie

Tips op je koelkast te vervoeren

Handige tips voor het verplaatsen van je koelkast

Heb je net een huis gekocht, ga je verbouwen of is het gewoon tijd voor een nieuwe koelkast, dan zal je hem moeten verplaatsen. Het verplaatsen van een koelkast is altijd wel wat gedoe, onder andere omdat je hem niet horizontaal kan verplaatsen. Waarom niet, wat wel kan en andere tips geven we je op deze pagina.

Koelkast vervoeren

Een koelkast is niet weg te denken uit de keuken. En gelukkig hoef je hem nauwelijks te verplaatsen als hij eenmaal staat. Maar het komt voor dat je de koelkast toch ergens anders wil hebben, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, de koelkast aan vervanging toe is of omdat je de keuken verbouwt. Is het tijd om de koelkast te verplaatsen? Dan hebben wij tips voor je.

Leeg vervoeren | Expert

Maak de koelkast eerst leeg

Maak om te beginnen de koelkast helemaal leeg. Denk hierbij niet alleen aan al je eten en drinken, maar ook aan alle losse lades, plateaus en rekken die los in de koelkast liggen. Mocht de deur om een of andere manier opengaan dan zouden deze er anders uit kunnen vallen en zo kunnen breken. En dat is zonde.

Heb je voedsel dat niet zo lang uit de koelkast kan? Bewaar dit dan in een koeltas of -box, zet het buiten als het koud genoeg is, of probeer zoveel mogelijk op te eten voor je de koelkast verplaatst.

Koelkast schoonmaken

Maak de koelkast goed schoon (optioneel)

Nu je toch de koelkast helemaal leeg hebt gemaakt is het ook het perfecte moment om hem helemaal schoon te maken. Vergeet alle hoekjes niet en sla ook de waterafvoer niet over. Heb je een koelkast met vriesvak, dan kan je ook van dit moment gebruikmaken om de vriezer te ontdooien. Bedenk wel dat dit wat tijd kost, dus dat je hier misschien beter een dag voordat je de koelkast wil verplaatsen mee kan beginnen.

Koelkast stekker | Expert

Haal de stekker uit de koelkast en plak hem vast

Maak de stekker vast aan de koelkast. Als je de koelkast tilt en het snoer bungelt er achteraan kan je er over struikelen. Zo kan je niet alleen de koelkast beschadigen, je kan ook jezelf lelijk bezeren. Maak de stekker vast aan de koelkast, bijvoorbeeld met een beetje tape. Heb je na afloop nog wat lijmresten op de koelkast, dan kan je dit met WD-40 of stickerverwijderaar makkelijk wegpoetsen.

Til hem niet alleen

Hoe sterk je ook bent, het is erg lastig om een koelkast in je eentje te verplaatsen. Door gebruik te maken van een steekwagen kan je ver komen, maar het is toch het makkelijkst om hulp te vragen aan een vriend, vriendin, familielid of eventueel de buurman.

Koelkast tillen | Expert

Waarom moet je een koelkast rechtop verplaatsen?

Een koelkast moet je altijd rechtop verplaatsen omdat je anders de koelkast kan beschadigen. Als je de koelkast horizontaal plaatst kan er olie in de compressor terechtkomen, waardoor de motor het niet meer goed kan doen. Heb je de koelkast toch horizontaal moeten vervoeren, bijvoorbeeld omdat hij anders niet in de auto past, dan is het verstandig om een tijd te wachten voordat je de koelkast aanzet. In de gebruiksaanwijzing staat vaak vermeld hoe lang je moet wachten. Ben je de handleiding verloren, dan ben je veilig met 24 uur.

Bij sommige koelkasten is de olie niet het probleem, maar kunnen trillingen schade veroorzaken. Bij deze koelkasten is compressorsteun ontworpen om trillingen van de compressor op te vangen, maar niet om zijwaartse trillingen te absorberen. De steun kan hierdoor beschadigen waardoor deze de normale trillingen niet meer goed absorbeert.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt