Navigatie

Nespresso ontkalken

Hoe ontkalk je een Nespresso apparaat?

Voor de lekkerste koffie, is het belangrijk dat je jouw Nespresso apparaat zo’n twee keer per jaar ontkalkt. Bovendien verzeker je hiermee dat het apparaat goed blijft werken. Een Nespresso ontkalken is niet moeilijk, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Zo heb je de juiste ontkalker nodig en moet je het apparaat na het ontkalken goed door laten spoelen.

Welke Nespresso kopen?

Waarom Nespresso ontkalken

Wanneer moet je een Nespresso apparaat ontkalken?

Een Nespresso apparaat moet je ongeveer twee keer per jaar ontkalken. Als jouw Nespresso een ontkalkingslampje heeft, dan gaat het lampje branden wanneer het apparaat ontkalkt moet worden. Als je de Nespresso niet regelmatig ontkalkt, kan de koffie minder lekker gaan smaken of kan er een storing optreden, ook werkt het apparaat mogelijk minder goed.

Het wordt tijd om te ontkalken als: het ontkalkingslampje brandt, er lauwe koffie uit de Nespresso komt, de koffie heel langzaam uit het apparaat komt, of als de capsules niet goed gepakt worden.

Gebruik geen schoonmaakazijn, dit is een te agressief middel en kan het Nespresso apparaat aantasten.

Waar moet je op letten bij het ontkalken van een Nespresso apparaat?

Er zijn vier dingen waar je op moet letten bij het ontkalken van een Nespresso machine: gebruik de juiste ontkalker, ontkalk op de juiste manier, spoel het apparaat na het ontkalken goed door en lees in de handleiding welke specifieke stappen je moet volgen voor jouw model. Hieronder lichten we deze punten verder uit.

Gebruik de juiste ontkalker voor jouw Nespresso apparaat

Het meest veilig is om een ontkalkingsmiddel te gebruiken van Nespresso zelf, of van het merk dat er op jouw apparaat staat, zoals Krups of Magimix. Dan weet je zeker dat het ontkalkingsmiddel speciaal is gemaakt voor jouw apparaat. Je kunt ook een universele ontkalker voor koffieapparaten gebruiken, bijvoorbeeld van Scanpart. Gebruik geen schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is een te agressief middel en kan het Nespresso apparaat aantasten.

Het ontkalkingsproces

Leeg eerst het waterreservoir en ook het opvangbakjes voor de capsules en de lekbak. Plaats een lege bak of kom met een inhoud van minimaal 1 liter onder de koffietuit, en als jouw Nespresso ook een melksysteem heeft dan ook daaronder. Hiermee vang je straks het water met de ontkalker op. Vul nu het waterreservoir van de Nespresso met een deel ontkalker en een deel water. Lees de gebruiksaanwijzing op het ontkalkingsmiddel voor de juiste verhouding. Activeer nu het ontkalkingsprogramma van jouw Nespresso machine. Hoe je dit doet, lees je in de handleiding.

Het spoelproces

Vul het waterreservoir tot het maximale streepje met water en schakel het spoelproces in. Je hebt ook een lege bak nodig om onder de koffietuit te zetten, om het spoelwater mee op te vangen. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe je de spoelfunctie van jouw specifieke model Nespresso inschakelt. Nadat het apparaat helemaal is doorgespoeld, ben je klaar en kun je een heerlijk kopje Nespresso koffie zetten voor jezelf.

Zoek in de handleiding op hoe je jouw Nespresso apparaat ontkalkt

Er bestaan veel verschillende modellen Nespresso koffieapparaten. Daarom is het moeilijk om hier voor elk specifiek model in detail uit te leggen welke stappen je moet volgen om het apparaat te ontkalken. In de handleiding lees je wat de specifieke stappen zijn voor het ontkalken van jouw Nespresso machine. Verder hebben we je hierboven in grote lijnen verteld wat de algemene stappen zijn en waar je op moet letten.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt