Navigatie

Symbolen op de oven

Wat betekenen de symbolen op de oven?

Als je net een nieuwe oven oven hebt, of bijvoorbeeld in een vakantiehuisje zit met een oven die je nog niet kent, vraag je je waarschijnlijk af hoe je er iets mee kunt bakken. Gelukkig vind je dezelfde symbolen op de meeste ovens terug. Maar wat betekenen de verschillende oven tekens? Hieronder leggen we de meest voorkomende symbolen uit.

Symbolen op je magnetron
Symbolen oven

Onderwarmte

Bij onderwarmte wordt alleen het onderste verwarmingselement van de oven gebruikt. Op deze manier wordt de bodem van bijvoorbeeld een pizza goed gebakken, zonder dat de topping verbrandt. Deze stand werkt het beste wanneer je maar een bakplaat of rooster gebruikt. Voor bakken op meerdere niveaus tegelijk is onderwarmte niet de beste stand omdat de warmte de bovenste bakplaat dan niet goed bereiken. Meestal bieden alleen volwaardige ovens onderwarmte. Een combimagnetron heeft onderaan geen verwarmingselement.

Symbolen oven

Bovenwarmte

Bij bovenwarmte gebruikt de oven alleen het bovenste verwarmingselement. Bovenwarmte kun je bijvoorbeeld inzetten bij taarten met een voorgebakken bodem. Hiermee bak je alleen de bovenkant, zonder dat de onderkant verbrandt. Deze stand werkt het beste met 1 bakplaat, omdat anders de warmte bij bakken op meerdere niveaus de onderste bakplaat niet goed kan bereiken.

Symbolen oven

Boven- en onderwarmte

Met de stand boven- en onderwarmte combineer je het bovenste en onderste verwarmingselement. Deze stand werkt het beste wanneer je maar 1 bakplaat gebruikt en is ideaal voor onder andere vlees, ovenschotels en taarten. Met name gebak dat moet rijzen lukt beter op deze stand, omdat bij gebruik van de ventilator het gebak kan inzakken.

Symbolen oven

Hetelucht

Op de hetelucht stand wordt de warmte gelijkmatig door de hele oven verspreid door middel van een ventilator in de oven. Hierdoor kun je sneller én op meerdere inschuifhoogtes tegelijkertijd bakken. De heteluchtstand is minder geschikt voor baksels die moeten rijzen. Een rijzende taart kan bijvoorbeeld inzakken bij gebruik van hetelucht. Hetelucht is wel ideaal voor ovenschotels.

Oven symbolen

Kleine grill

Met de grillfunctie kun je groente, vlees of vis gratineren. Het werkt het beste voor wat dunnere stukken vlees, omdat anders de binnenkant niet goed gaar wordt terwijl de bovenkant aanbrandt. De kleine grill is bedoeld voor kleinere hoeveelheden. Meestal gebruik je bij de kleine grill alleen het middelste gedeelte van de grill.

Oven symbolen

Grote grill

De grote grill werkt net zoals de kleine grill, maar dan in de volle breedte van de oven. Daardoor is deze ook geschikt voor het gratineren van grotere hoeveelheden vlees, vis en groente. Let er wel op dat het vlees niet te dik gesneden is. Anders brandt het vlees aan aan de bovenkant en wordt het van binnen niet goed gaar. Wil je dikkere stukken vlees of vis bakken? Gebruik dan de stand circulatiegrill.

Oven symbolen

Circulatiegrill

De circulatiegrill is ideaal voor het grillen van dikkere stukken vlees en vis. Deze stand wisselt tussen de grill en de ventilator waardoor de warmte van de grill gelijkmatiger door de oven wordt verdeeld. Dit zorgt ervoor dat ook dikkere stukken vlees van binnen gaar kunnen worden, zonder dat de buitenkant verbrandt.

Oven symbolen

Pizzastand

De pizzastand combineert onderwarmte met de ventilator. Hierdoor wordt de bodem van de pizza goed verwarmd en wordt deze lekker krokant. Voor het bakken van een pizza is met name de onderwarmte belangrijk zodat de bodem goed gebakken wordt zonder dat de bovenkant van de pizza verbrandt.

Oven symbolen

Stomen

De stoomfunctie is ideaal voor het stomen van groenten, aardappels, vlees en vis. Maar ook rijst en pasta kun je bereiden in een volwaardige stoomoven. Stomen is een gezonde en lekkere manier van koken. Voedingsstoffen en smaak blijven goed behouden. Verder kun je vlees bereiden, zonder gebruik van vet. Wel krijgt het vlees hierdoor een andere kleur dan bij gebakken vlees. Stoom is tevens geschikt voor het opwarmen van gerechten of restjes van gisteren.

Met deze stand bedoelen we stomen in een volwaardige stoomoven. Er bestaan ook ovens die wel een stoomfunctie hebben, maar niet volwaardig. Met gedeeltelijke stoom bereid je met een krokant korstje en een smeuïge binnenkant.

Magnetron symbool

Magnetron

De magnetronstand is ideaal voor het snel opwarmen of ontdooien van gerechten. Ook de meeste kant-en-klaar maaltijden bereid je snel en eenvoudig met de magnetronstand. Ook kun je in de magnetron groenten en aardappels koken met weinig water.

Een magnetron heeft veel dezelfde symbolen als een oven. Toch zit er wel wat verschil in. Meer weten over de symbolen van een magnetron? Lees dan zeker onze adviespagina!

Ontdooifunctie | Expert

Ontdooien

Bevroren etenswaren uit de vriezer ontdooi je snel en gemakkelijk met de ontdooistand. Met deze standen worden de gerechten ontdooid tot kamertemperatuur. Bij een combimagnetron gebeurt het ontdooien met de magnetronstand en bij een oven gaat het ontdooien door middel van de ventilatiestand op lage temperatuur.

Symbolen oven

Crisp

Sommige combimagnetrons hebben een crispfunctie. Ovens hebben deze functie niet. De crispfunctie combineert de grill met een crispplaat. Deze plaat wordt heel heet en werkt daarom op eenzelfde soort manier als onderwarmte. Hiermee bak je onder andere krokante frietjes of ovensnacks of pizza met een knapperige bodem.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt