Navigatie

Printer kopen? Let hierop

Wil je een printer kopen? Expert adviseert je graag

Steeds meer zaken gaan digitaal. Als je bijvoorbeeld op reis gaat kan je tegenwoordig in het vliegtuig stappen door je boarding pass vanaf je telefoon te laten scannen en documenten kunnen steeds vaker online geopend worden. Soms heeft een uitdraai echter nog altijd de voorkeur en printen blijft essentieel voor veel belangrijke zaken. Een goedwerkende printer is op dat soort momenten onontbeerlijk.

Bekijk alle printer bij Expert

Bekijk alle printers bij Expert

Wil je een printer kopen? Expert adviseert je graag

Steeds meer zaken gaan digitaal. Als je bijvoorbeeld op reis gaat kan je tegenwoordig in het vliegtuig stappen door je boarding pass vanaf je telefoon te laten scannen en documenten kunnen steeds vaker online geopend worden. Soms heeft een uitdraai echter nog altijd de voorkeur en printen blijft essentieel voor veel belangrijke zaken. Een goedwerkende printer is op dat soort momenten onontbeerlijk.

Wat is er frustrerender dan een printer die op het cruciale moment geen verbinding met je laptop of Chromebook wil maken, opeens alleen in A3-formaat afdrukt of er zelf voor lijkt te kiezen dat dat belangrijke financiële verslag er met okergele tekst een stuk vrolijker uitziet. Bij Expert hebben we tientallen printers, zowel printers voor thuis als zakelijke printers, dus er is er altijd een die past bij jouw wensen. Van simpele printers om een snelle afdruk te maken van concertkaartjes tot uitgebreide All-in-One-printers waarmee je de hele administratie van bedrijven kan ordenen. Maar welke printer past bij jou? Op deze pagina leggen wij uit waar je uit kan kiezen en waar je op moet letten als je een printer koopt.

Heb je liever persoonlijk advies? Bezoek dan een van onze 140 winkels.

Nieuwe printer: kleur of zwart-wit?

Een van de eerste keuzes die je moet maken als je een printer wil kopen, is de keus tussen een zwart-wit- of kleurenprinter. Het lijkt misschien een makkelijke keus om voor een kleurenprinter te gaan, hiermee kan je tenslotte ook zwart-wit afdrukken, maar in werkelijkheid ligt het wat ingewikkelder. Als je alleen zwart-wit print met een inktjet-kleurenprinter, gaat namelijk ook de kleureninkt op (wil je weten waarom, lees dan de alinea “Hoe werkt een Inktjetprinter”), wat voor veel frustratie (en hoge kosten) kan leiden. Bedenk bij het uitzoeken van een nieuwe printer wat je vooral gaat afdrukken. Print je vooral vliegtickets, formulieren en tekstdocumenten, dan is een zwart-wit-printer een prima keus. Wil je ook folders, foto’s en bijvoorbeeld Excel-bestanden met gekleurde kolommen afdrukken, dan kan een kleurenprinter de betere keuze zijn.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Type printer: inktjet of laser?

De keuze tussen een zwart-witprinter of een kleurenprinter kan de keuze tussen een inktjet- of laserprinter sturen. Over het algemeen kan gesteld worden dat een laserprinter een betere keus is voor zwart-witafdrukken en een inktjetprinter een betere keus is voor kleurenprints. Dit is overigens geen harde regel; er zijn ook laserprinters die schitterende kleurenafdrukken kunnen maken en inktjetprinters die super strakke zwart-witafdrukken kunnen maken.

Moet ik een inktjet of laserprinter kopen?

Welk type printer bij jou past, hangt af van het type afdruk dat je graag wil en hoe vaak de printer zal gebruiken. Print je vooral tekst, is snelheid belangrijk of print je slechts een paar keer per jaar, dan is een laserprinter een goede keus. Wil je ook foto’s, afbeeldingen en gekleurde documenten printen, dan is een inktjetprinter meestal een betere keuze.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Hoe werkt een inktjetprinter?

Een inkjetprinter gebruikt vloeibare inkt die heel precies op het papier gedruppeld of gespoten kan worden. Door kleine elektrische schokjes kunnen minuscule druppeltjes van een bepaalde kleur op precies de juiste plek op het papier worden gedruppeld, waardoor kleuren helder en natuurgetrouw worden weergegeven. Inktjetprinters zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan laserprinters, maar zijn vaak duurder in gebruik. Bij elk gebruik moeten de spuitmonden gereinigd worden, waarvoor de printers de (dure) printerinkt gebruikt. Als je vaak print kost dit niet veel inkt, maar als je slechts enkele keren per jaar print, moeten de spuitmonden elke keer grondig schoongemaakt worden, wat veel inkt kost. Zo kan het voorkomen dat je uiteindelijk meer inkt kwijt bent met het schoonmaken van de spuitmonden dan met het printen, waardoor je om de haverklap nieuwe inkt moet kopen.

Hoe werkt een laserprinter?

Een laserprinter maakt geen gebruik van vloeibare inkt, maar van een poeder. In de printer zit een ronde koker die gevoelig is voor statische elektriciteit. Het document dat geprint moet worden wordt door een laser (of tegenwoordig door kleine LED’jes) geprojecteerd op de koker, waardoor de elektrische lading op deze koker op specifieke plekken verandert, bijvoorbeeld op de plek van de letters van de brief die je wil printen. Vervolgens wordt de koker blootgesteld aan het poeder, dat alleen hecht aan de plekken waar de koker verlicht is, waarna dit poeder op de pagina wordt gerold. Zo wordt het poeder dus letterlijk gedrukt op de plekken van de letters van de brief. Laserprinters drukken vaak sneller af dan inktjetprinters en kunnen langer doen met een toner. De prijs van een laserprinter ligt vaak wel wat hoger dan die van een inktjetprinter, maar doordat je langer doet met een toner kan dit in de lange termijn goedkoper zijn.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Inkt of toner – Wat, wanneer en waarom is het zo duur?

Inkt en toner zijn in principe bijna hetzelfde. Het is allebei de stof die op het papier gedrukt wordt waardoor het document zichtbaar wordt. Zonder toner of inkt kan je niet printen. Het type printer dat je hebt bepaalt of je inkt of toner moet hebben: inkjetprinters gebruiken (de naam zegt het al) inkt dat in cartridges zit en laserprinters gebruiken toner. Als je in de markt bent voor een nieuwe (inktjet)printer, kan het verstandig zijn om een printer te kiezen met gescheiden cartridges. Deze printers hebben aparte cartridges voor verschillende kleuren. Hierdoor kan je makkelijk één kleur vervangen, bijvoorbeeld blauw als je veel foto's van een zeilvakantie hebt geprint met een azuurblauwe oceaan en heldere lucht. Als je een printer hebt die met een alles-in-een-cartridge werkt zal je de hele cartridge moeten vervangen als de zee wat flets wordt, waardoor je ook kostbare rode inkt weggooit.

Het vervelende van inkt en toner is dat het zo duur is. Dit komt doordat inkt vrij ingewikkeld is en er veel onderzoekskosten gemaakt worden om de perfecte inkt te ontwikkelen. Deze kosten worden doorberekend in de inktprijs. Ook worden printers vaak onder de kostprijs verkocht en gebruiken de fabrikanten de inkt om het verlies te compenseren. Het kan overigens voorkomen dat, als je op zoek bent naar nieuwe inkt, je printers tegenkomt die goedkoper zijn dan de inkt, waar al cartridges inzitten. Het lijkt dan voordeliger om een geheel nieuwe printer aan te schaffen, maar dit is wat vertekenend. De cartridges in deze printers zijn vaak slechts voor een derde of voor de helft gevuld, waardoor je veel minder pagina’s kan printen dan bij een nieuwe (volle) cartridge. Hierdoor moet je dus sneller nieuwe inkt kopen en ben je alsnog duurder uit.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Printen, scannen, kopiëren of alles

Printers kunnen tegenwoordig meer dan alleen fraaie afdrukken maken. De meeste printers in ons assortiment zijn zogenaamde All-in-One-printers: apparaten die naast printen ook bestanden kunnen scannen en kopiëren. Ben je van plan deze functies vaak te gebruiken, dan kan het handig zijn om een All-in-One te kiezen die niet per se via een computer hoeft te werken. Sommige All-in-One-apparaten kunnen bijvoorbeeld scans rechtstreeks naar een Cloud-locatie of een emailadres sturen. Dit kan zeker handig zijn als je vooral met mobiele apparaten werkt zoals smartphones of tablets en kan kostbare minuten schelen per scan.

Verbinden met je printer

Eén van de dingen die voor het meeste printstress kan zorgen is het versturen van het document dat je wil afdrukken van je computer naar de printer. Een van de betrouwbaarste manieren om je computer met je printer te verbinden is nog altijd via een usb-kabel. Dit kan echter ook nog voor wat ongemakken zorgen, bijvoorbeeld als de printer in een kleine kast staat en de kabel net niet lang genoeg is. Een comfortabelere manier is om je printer te verbinden met je thuisnetwerk. Afhankelijk van je printer kan dat met een netwerkkabel of draadloos met een wifi-printer. Er zijn overigens ook nog printers waarbij dit niet mogelijk is, in dat geval zal je met een kabel moeten blijven werken. Sommige printers zijn ook uitgerust met Cloudprinter. Een techniek waarmee je makkelijk kan printen vanuit Google Apps op je Android-toestel, bijvoorbeeld een smartphone of tablet, en kan je ook afdrukken als je niet op hetzelfde wifi-netwerk zit als de printer. Heb je een iPhone, iPad of een Apple-computer, dan is een printer met AirPrint het overwegen waard. Hiermee kan vanaf elk Apple-apparaat dat is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als de printer direct printen, zonder dat je eerst apparaten hoeft te koppelen.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Foto’s printen

Wil je een nieuwe printer kopen om foto’s mee af te drukken, dan is er nog een aantal punten waar je op kan letten. Wil je je mooiste foto’s in een zo hoog mogelijke kwaliteit afdrukken op speciaal fotopapier, dan is het belangrijk om te checken of de printer die je op het oog hebt dat soort papier aankan. Ook is het dan verstandig om te kiezen voor een printer die afdrukken levert in een hoge resolutie, bij voorkeur een resolutie van 4800 x 1200 DPI (dots per inch) of hoger. Ook is in dit geval een printer die afdrukt zonder rand het overwegen waard. Deze printers kunnen de hele pagina’s bedekken met jouw foto’s, waardoor de foto’s veel indrukwekkender naar voren komen. Tot slot is het voor deze fotoprinters nuttig om te bedenken hoe je de foto’s naar de printer wil versturen. Dit kan vaak via een USB-kabel, wifi of netwerkkabel, maar er zijn ook printers met een usb-poort of SD-kaartlezer. Hierdoor kan je de foto’s direct afdrukken, zonder dat er een computer bij komt kijken. Wil je je mooiste foto's echt trots aan de muur hangen? Door een A3-printer te kopen print je op een mooi groot formaat, zodat je elk detail goed ziet.

Wil je vooral de leukste momenten afdrukken zodat je deze nooit meer vergeet, dan kan je ook kiezen voor een kleine handzame printer die je snel via bluetooth met je smartphone kan verbinden. Hiermee heb je de leukste foto’s snel in je hand, waardoor je direct een tastbare herinnering hebt aan de leukste momenten.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Extra opties, handige features en specifieke eigenschappen

Elke printer kan in ieder geval printen, maar veel printers bieden nog iets extra’s. Soms zal je deze extra opties niet of nauwelijks gebruiken, maar soms kan een specifieke eigenschap ervoor zorgen dat een bepaalde printer perfect bij jouw wensen past. Scan je veel documenten, kies dan voor een All-in-One die automatisch documenten kan doorvoeren zodat je er niet continu bij hoeft te blijven. Print je veel dubbelzijdig, dan kan het fijn zijn om te kiezen voor een printer die automatisch het papier omkeert. Print je veel en verbruik je veel inkt? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een printer van een fabrikant die een inktabonnement aanbiedt. Hiermee ben je altijd gegarandeerd van genoeg inkt om op elk moment dat belangrijke document te kunnen printen.

Printer kopen? Expert helpt je verder

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!