Navigatie

Rvs afzuigkap schoonmaken

RVS afzuigkap schoonmaken: hoe doe je dat?

Afzuigkappen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je ook de rvs afzuigkap. Rvs is een afkorting voor roestvaststaal en zal minder snel roesten dan andere apparaten. Het wordt in de vorm van een laagje aangebracht en is redelijk kwetsbaar. Net als bij andere afzuigkappen is het goed om soms een schoonmaakbeurt te houden. Door het te reinigen blijft het apparaat optimaal werken. Wij geven je het passende advies over het schoonmaken van een rvs afzuigkap en je krijgt antwoord op alle vragen over het schoonmaken!

Afzuigkap werkt niet
Goed ventileren

Schone filters

Een rvs afzuigkap schoonmaken begint bij het reinigen van de filters. Deze zitten aan de onderkant van de afzuigkap en zijn eenvoudig los te halen. Er zijn verschillende filters die in een afzuigkap kunnen zitten. Als jouw afzuigkap beschikt over een stoffen- of koolstoffilter zal je het filter moeten vervangen. Deze types zijn namelijk niet herbruikbaar. Als je een metalen- of aluminiumfilter in de afzuigkap hebt zitten dan kan je deze los halen. Een metalen filter kan je simpelweg in de vaatwasser stoppen en op die manier reinigen. Een aluminiumfilter is helaas niet geschikt voor de vaatwasser en zal handmatig met heet water gereinigd moeten worden.

Waarom is het nou zo belangrijk om de filters schoon te maken? Een vies filter kan resulteren in een minder goede luchtstroom. Als vet zich gaat ophopen blokkeert het de luchtstroom en neemt de zuigkracht af, waardoor kookluchten in de keuken blijven hangen. Als kookluchten blijven hangen kan dat effect hebben op je gezondheid. Daarnaast kan het vet in de filters zorgen voor brandgevaar. Het is dus goed om één keer in de twee maanden de filters te reinigen. Als de afzuigkap niet goed werkt, kan je altijd onze adviespagina 'Afzuigkap zuigt niet meer' raadplegen!

Vetfilter reinigen

Laat het glanzen!

Terug naar het schoonmaken van de roestvaste afzuigkap! Na het schoonmaken van de filters kan je gaan beginnen met de binnen- en buitenkant van de afzuigkap. Voor de binnenkant kan je het best een ontvetter gebruiken. Door de ontvetter een paar minuten te laten zitten zal de binnenkant binnen de kortste keren weer brandschoon zijn. Let er wel op dat er geen vet in de motor terecht komt, want dat zal ook weer effect hebben op de werking van de afzuigkap.

De buitenkant van de afzuigkap zal je heel zorgvuldig moeten schoonmaken, want anders tast je de rvs-laag aan. Het beste is dan ook om speciale rvs reiniger te gebruiken. Meestal zijn deze reinigers in de vorm van een spuitbus te verkrijgen. Door de buitenkant van de afzuigkap in te spuiten en uit te wrijven met een zachte doek zal het weer mooi gaan glanzen! Bij het schoonmaken moet je schuursponsen of andere harde schoonmaakspullen vermijden! Hiermee kan je namelijk de rvs-laag beschadigen.

Nieuwe keuken

Bescherming voor de afzuigkap

Tot slot kan je dan nog een beschermlaag aanbrengen. Daardoor blijft de buitenkant mooi glanzen en zal er niet meer zo snel vuil op de afzuigkap komen. De laag kan je op meerdere manieren aanbrengen. De beschermlaag zit vaak in spuitbussen of in flessen die bij een speciaalzaak kan kopen. Door dit op de buitenkant van de afzuigkap aan te brengen bescherm je de rvs-laag en zal het niet zo snel vies worden. Na het aanbrengen van de beschermlaag zul je ook geen last meer hebben van vingerafdrukken of andere viezigheden.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt