Navigatie

Advies over scheerapparaten

Scheerapparaat kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een scheerapparaat gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Ieder scheerapparaat heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw scheerapparaat.

Expert biedt een ruim assortiment scheerapparaten, van o.a. Philips, Braun, Remington en Panasonic. Zo weet je zeker dat je bij Expert een scheerapparaat koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle scheerapparaten bij Expert

Scheerapparaat advies
Scheerapparaat advies

Welk scheersysteem kies je?

Er zijn meerdere soorten scheersystemen. Het belangrijkste verschil is of je roterende mesjes (kopsysteem) of vibrerende mesjes (bladsysteem) wilt. De meeste scheerapparaten hebben geavanceerde technologie voor het beschermen van je huid. Je wilt na het scheren immers een gladde huid die lekker voelt.

Scheerapparaat met scheerkoppen

Scheerapparaat met kopsysteem

Scheerapparaten met roterende mesjes zijn scheerapparaten met een scheerkop. Een scheerkop bestaat meestal uit 3 scheerringen. Elke ring bevat mesjes die met hoge snelheid roteren zodra je het scheerapparaat aanzet. Het aantal scheerringen kies je op basis van je baardgroei en het gewenste scheercomfort. Meerdere scheerringen zijn dusdanig geplaatst dat ze flexibel meebewegen. Zo scheer je comfortabel, met een glad scheerresultaat. De scheerringen zijn flexibel en volgen de contouren van de huid. Je hoeft tijdens het scheren met een kopsysteem niet hard te drukken. Zo voorkom je huidirritatie. Verder zijn er diverse snijsystemen, geschikt voor verschillende soorten baardgroei. Het voordeel van een kopsysteem scheerapparaat is dat de meebewegende  koppen heel precies de contouren van je gezicht volgen.

Kopsysteem scheerapparaten
Scheerapparaat met scheerbladen

Scheerapparaat met bladsysteem

Een bladsysteem scheerapparaat heeft scheermesjes die vibreren. Een scheerblad (ook wel folie genoemd) bedekt de mesjes. Het folie heeft een gaatjespatroon waardoor je baardharen naar de mesjes worden geleid. Het voordeel van een bladsysteem scheerapparaat is dat het meestal (niet altijd) dichter op de huid scheert dan een kopsysteem scheerapparaat. Dit komt met name door het gaatjespatroon. Verder scheert het apparaat efficiënt doordat de mesjes tot wel 14000 keer per minuut trillen. Nadeel is dat door de blokvorm het lastiger is om de contouren van je gezicht precies te volgen.

Bladsysteem scheerapparaten
Drie-dagen baard trimmen

Baardgroei

Er zijn verschillende soorten baardhaar. Het is belangrijk om een scheerapparaat te kopen dat geschikt is voor jouw type baardgroei. Baardgroei wordt ingedeeld in lichte tot zware baardgroei. De meeste mensen hebben een gemiddelde baardgroei. De primaire functie van een scheerapparaat is om al het haar te verwijderen, zo glad mogelijk. De meeste scheerapparaten tillen de haartjes op en snijden vervolgens, zowel de lange als de korte haren.

Als je zware baardgroei hebt, of als je niet elke dag wilt scheren, is het verstandig om voor het scheren de haartjes eerst te trimmen zodat het scheerapparaat tijdens het scheren minder werk hoeft te verrichten. Bovendien voorkomt dit huidirritaties; hoe minder scheerbewegingen je maakt, hoe beter dat is voor je huid.

Als je het mooi vindt om je gezicht niet helemaal glad te scheren, kun je kiezen voor een drie-dagen baard. Voor het onderhouden van een drie-dagen baard heb je een scheerapparaat met ingebouwde trimmer of trim-opzetstuk nodig. Sommige trimmers zijn ook geschikt om een volle baard te onderhouden.

Nat scheren met een scheerapparaat

Nat of droog scheren?

Wil je een scheerapparaat waarmee je alleen droog kunt scheren of vind je het belangrijk dat je ook nat kunt scheren? Droog scheren is makkelijk voor een snelle scheerbeurt. Met sommige instapmodel scheerapparaten kun je alleen droog scheren. Nat scheren is beter voor de huid en is met name bij een gevoelige huid aan te raden.

Tegenwoordig is het met de meeste scheerapparaten mogelijkheid om ook nat te scheren. Veel scheerapparaten zijn 100% waterdicht zodat je ze zelfs onder de douche kunt gebruiken! Je brengt eerst het schuim of de gel op je huid aan, zoals bij nat scheren, en scheert vervolgens met een scheerapparaat. Als je nat wil scheren, kies dan voor een waterdicht scheerapparaat.

Scheren met gevoelige huid

Scheren voor mensen met een gevoelige huid

Mensen met een gevoelige huid, hebben sneller last van huidirritatie na het scheren. Om dit tot een minimum te beperken kun je het volgende doen:

  • Was je gezicht voor het scheren eerst met warm water.
  • Gebruik altijd een schoon, goed onderhouden scheerapparaat.
  • Als je een paar dagen niet hebt geschoren en er sprake is van langere baardhaartjes dan is het beter voor je huid om je baard eerst te trimmen voordat je gaat scheren.
  • Scheer altijd nat, met een waterdicht scheerapparaat dat gemaakt is om nat mee te scheren. Gebruik scheergel of schuim dat geschikt is voor de gevoelige huid.
  • Scheer met de baardharen mee, in de lichtste stand en zet geen druk.
  • Na het scheren spoelt je je gezicht af met koud water. Dep je gezicht voorzichtig af met een handdoek en gebruik hydraterende crème.
  • Kies voor een scheerapparaat dat speciaal is ontwikkeld voor het scheren van de gevoelige huid.
Advies over huidirritatie na het scheren
Reinigingsstation voor scheerapparaat

Het scheerapparaat schoonmaken en onderhouden

Als je je scheerapparaat goed schoon houdt en onderhoudt, heb je er jarenlang plezier van en voorkom je huidirritaties. Hier zijn een aantal tips:

  • Spoel de scheerkop na elke scheerbeurt af onder de kraan.
  • Maak de scheerkop na elke drie scheerbeurten grondig schoon door de kamers en de mesjes van het scheerhoofd af te spoelen en schoon te borstelen. Dit gaat het best met een reinigingsstation. Een reinigingsstation smeert de scheerkoppen, maakt de scheerkoppen hygiënisch schoon en laadt tegelijkertijd het scheerapparaat op.
  • Vervang de scheerkop elke 12 maanden.

Reinigingsstation
Met een reinigingsstation gaat het reinigen van je scheerapparaat volautomatisch. Een reinigingsstation gebruikt een reinigingsvloeistof op alcoholbasis waarmee het met hoge druk de scheerkoppen hygiënisch schoon spuit. De vloeistof smeert bovendien de mesjes van de scheerkop. En ondertussen wordt het scheerapparaat opgeladen. De reinigingsvloeistof van het reinigingsstation moet je regelmatig bijvullen met navulsets. Meestal bevat een navulset twee of drie reinigingscartridges. Als je een reinigingsstation praktisch vindt, kies dan bij de aanschaf van het scheerapparaat voor een scheerapparaat met reinigingsstation. Een reinigingsstation wordt ook wel SmartClean of Clean & Charge genoemd.

Etui voor scheerapparaat

Waar kun je nog meer op letten?

Naast de bovengenoemde punten, kun je bij de aanschaf van een scheerapparaat ook nog kijken naar:

 • De accuduur en oplaadtijd
 • Of er opzetstukken bij zitten, zoals een baardtrimopzetstuk, precisieopzetstuk,  neustrimmer of gezichtsreiniger
 • Of het scheerapparaat een dockingstation heeft (reinigingsstation of laadstation)
 • Of het scheerapparaat makkelijk is schoon te maken (reinigingsstation)
 • Of het scheerapparaat gemakkelijk mee op reis is te nemen (zit er een reisetui bij?)

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!