Navigatie

Soundbar aansluiten op je tv? Dit zijn de mogelijkheden


Soundbar aansluiten

Heb je een soundbar gekocht? Dan sta je op het punt om te genieten van films, series en games met spectaculair geluid. Er staat je nog maar 1 ding te doen. Aansluiten. Maar hoe? HMDI? optisch? En wat zijn de verschillen tussen HDMI, HDMI ARC en HDMI eARC? Op deze pagina leggen wij het voor je uit zodat jij snel geniet van het mooiste geluid.

Soundbar

Afhankelijk van jouw soundbar en tv heb je verschillende opties om de soundbar aan te sluiten op je televisie. En welke kan je dan het best gebruiken? Maakt dat eigenlijk wel uit? Wij leggen de meest voorkomende aansluitingen voor je uit en vertellen je de voor- en nadelen, zodat jij precies weet hoe je het beste je soundbar kan aansluiten op je tv.

Naast tv-geluid worden soundbars ook veel gebruikt om muziek te luisteren. Wil je weten hoe je dat zo goed mogelijk doet? Lees dan onze adviespagina over muziek luisteren via een soundbar.

HDMI

HDMI

De meestgebruikte aansluiting is tegenwoorden de HDMI-poort. Via een HDMI-kabel verstuur je heel makkelijk het geluid van je tv naar je soundbar. Een groot voordeel van HDMI is dat dit geluidssignalen in hoge kwaliteit kan doorsturen zodat het geluid in hoge definitie wordt afgespeeld. Zo ervaar jij het geluid met alle details en nuances die de filmmaker erin heeft gestopt.

Wil je je soundbar aansluiten via HDMI, let er dan op dat je gebruikmaakt van de HDMI ARC-poort van je tv. ARC staat voor Audio Return Channel en zorgt er simpel gezegd voor dat signalen van de tv ook naar de soundbar gestuurd kunnen worden. Hierdoor reageert de soundbar ook als je het volume aanpast met de afstandsbediening van je tv. En dat is wel zo handig.

Bij steeds meer tv’s vind je geen HDMI ARC-poort, maar een HDMI eARC-poort. Dit staat voor ‘enhanced Audio Return Channel’ en is een verbeterde versie van de ARC-poort. Een HDMI eARC-poort kan meer data verwerken, waardoor high-definition-geluid in zijn volle glorie naar je soundbar gestuurd wordt. Ook zorgt dit ervoor dat je kan genieten van de echte bioscoopervaring van 3D-geluid, bijvoorbeeld door Dolby Atmos en DTS:X.

Doorgeefluik

Kijk je een film via een blurayspeler of game je graag via een Playstation of Xbox, dan wil je natuurlijk ook het beste geluid. Daarom zijn er ook soundbars met meerdere HDMI-poorten. Niet alleen om het signaal van de soundbar naar de tv te krijgen, maar ook om het geluid in de hoogste kwaliteit van de blurayspeler of console naar de soundbar te krijgen. Wil je hier gebruik van maken, let er dan op dat de soundbar 4K-passthrough en eventueel Dolby Vision-passthrough heeft. Met deze features wordt het signaal in al zijn glorie doorgespeeld en verlies jij geen kwaliteit en details. Zo geniet jij altijd van het mooiste geluid en het mooiste beeld.

Optisch

Een andere optie is om gebruik te maken van de optische poort. Dit werkt door audiosignalen via licht te versturen. Sluit je de optische kabel aan op je tv, maar zit deze nog niet in de soundbar, dan zie je ook een rood lichtje aan het uiteinde.

Gebruik je de optische poort, dan kunnen veel soundbars ook bediend worden met de afstandsbediening van de televisie. Dit werkt wel iets minder natuurlijk dan met HDMI en het kan nodig zijn om handmatig het geluid van de tv uit te zetten zodat je het niet dubbel hoort.

Sluit je de soundbar aan met een optische kabel, vergeet dan niet het rubberen dopje er vanaf te halen. Deze zit er soms vrij stevig op, en het licht komt er al doorheen, waardoor het niet altijd duidelijk is dat dit eraf kan. Laat je het dopje erop zitten, dan kan je de kabel nog wel in de poort krijgen, maar hij zit dat vrij los en klinkt minder helder dan zonder dopje.

Bluetooth

Er zijn ook soundbars die je via bluetooth op je tv kan aansluiten. Vaak is het dan wel belangrijk dat de tv en soundbar van hetzelfde merk zijn en op elkaar zijn afgestemd. Is dit niet het geval, dan kan er een vertraging zitten in het beeld op de tv en het geluid uit de soundbar. Er zijn overigens wel veel tv’s waarop je via bluetooth muziek kunt luisteren, bijvoorbeeld door je smartphone te koppelen.

Aux

Sommige soundbars beschikken ook over een AUX-poort. Je kan hier wel je tv aan aansluiten, maar dit is over het algemeen niet aan te raden. Hiermee heb je namelijk niet de mogelijkheid om het volume aan te passen met de afstandsbediening van de tv. Heb je de soundbar via de AUX aangesloten op de tv, dan moet je dus gebruikmaken van twee afstandsbedieningen. Zit er een AUX-poort in je soundbar, dan is deze voornamelijk bedoeld voor het afspelen van muziek.

Conclusie

Om je soundbar aan te sluiten op je tv kan je het beste gebruikmaken van een HDMI eARC of HDMI ARC-poort. Hiermee komt het geluid in high definition de soundbar uit en kan je het volume direct bedienen met de afstandsbediening van de tv. Heeft jouw tv geen HDMI ARC-poort, dan kan je ook gebruikmaken van de optische ingang. Bluetooth kan ook een goede optie zijn, maar let er wel op dat de soundbar en tv daarvoor op elkaar ingespeeld zijn, anders kan je last krijgen van een vertraging.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt