Navigatie

Zo luister je muziek via je soundbar

Muziek luisteren via je soundbar

Hoewel soundbars in eerste instantie puur waren ontwikkeld om het geluid van tv’s te verbeteren werden ze al snel omarmd om muziek mee te luisteren. Logisch. Het is tenslotte een mooie grote speaker in de woonkamer. Maar ook muziek moet natuurlijk op een of andere manier bij de soundbar terechtkomen. Dit gaat meestal op een andere manier dan het geluid van de tv. Dit zijn de meest voorkomende manieren om muziek naar je soundbar te sturen.

Veel mensen hebben graag altijd muziek in hun huis. En met een soundbar hebben ze een krachtige speaker in huis gehaald. Het spreekt dus voor zich dat ze deze ook gebruiken om muziek te luisteren. Om de soundbar muziek te laten afspelen moet je hem wel eerst ergens mee verbinden. In dit artikel leggen we de meest voorkomende manieren uit om je soundbar muziek te laten spelen.

Muziek via soundbar
Luisteren via BT

Bluetooth - Stream vanaf je smartphone

De meeste soundbars die geschikt zijn om muziek te luisteren ontvangen bluetooth. Daarmee koppel je heel makkelijk je telefoon, tablet of laptop aan de soundbar om muziek te streamen. Heb je een soundbar met High Res Audio en wil je muziek via bluetooth streamen in hoge kwaliteit, kies dan voor een soundbar die bluetooth met de aptX-HD-codec ondersteunt. Dit is een techniek om muziek draadloos te versturen met minimaal dataverlies. Hierdoor komt elk detail van jouw favoriete muziek goed door en geniet jij van de mooiste nummers in de hoogste geluidskwaliteit.

Wifi – Streamen via je netwerk

Met wifi stream je ook makkelijk muziek naar de soundbar. Het grote verschil is dat je minder afhankelijk bent van het apparaat. Waar je bij streamen via bluetooth echt van het apparaat naar de soundbar streamt, gebruik je met wifi het apparaat meer om de stream te bedienen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld video’s op je telefoon bekijken zonder de muziek te onderbreken. Ook kan je muziek via je telefoon aanzetten en vervolgens iets anders aanzetten via je laptop of tablet.

Ook kan je door te streamen via wifi soms ook de soundbar deel uit laten maken van een multiroomopstelling. Heb je bijvoorbeeld een Sonos-soundbar, een soundbar met ingebouwde Chromecast of een soundbar met Apple Airplay 2, dan koppel je deze makkelijk aan geschikte wifi-speakers om in je hele huis naar dezelfde muziek te luisteren.

Aux – Met een snoertje

Sommige soundbars beschikken ook over een AUX-ingang. Daarmee kan je veel apparaten (zoals telefoons, tablets, discmans en mp3-spelers) aansluiten met een kabeltje. Het grote voordeel hiervan is dat je ook nog steeds gebruik kan maken van oudere geluidsdragers, wat wel zo goed is voor de duurzaamheid.

Conclusie

Als je muziek wil luisteren via je soundbar heb je meerdere opties. Het kan vrijwel altijd draadloos en soms ook nog met snoer via een AUX-poort. Kies je voor draadloos dan heb (afhankelijk van de soundbar) de keuze uit bluetooth of wifi, waarbij je met wifi-streaming soms de soundbar ook kan opnemen in een multiroomopstelling. Meer weten? Lees ook onze adviespagina Wat is High-Res Audio.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt