Navigatie

Advies over steelstofzuigers

Stofzuiger advies

Steelstofzuiger kopen? Wij adviseren je graag!

Je laat eten op de grond vallen, en er ligt net iets teveel rommel om met een kruimeldief op te ruimen. Toch wil je de rommel snel en eenvoudig opruimen zonder al teveel gedoe, maar de stofzuiger pakken voor een kleine schoonmaakklus is niet efficiënt.

Is deze situatie herkenbaar? Dan is een steelstofzuiger een goede optie om te overwegen. Wij van Expert leggen uit wat de voor- en nadelen zijn van een steelstofzuiger en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Bekijk alle steelstofzuigers

Steelstofzuiger advies
Steelstofzuiger advies

Wat is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een draadloze stofzuiger die je veel bewegingsvrijheid geeft. De motor en het stofreservoir zijn verwerkt in de steel waardoor je steelstofzuigers eenvoudig met één hand bedient. Steelstofzuigers zijn vergeleken met een gewone sledestofzuiger licht van gewicht en daarmee erg wendbaar, hierdoor kun je zelfs de moeilijk bereikbare plekken eenvoudig schoonmaken. Door het compacte formaat is de stofzuiger makkelijk op te bergen en neemt hij weinig ruimte in beslag. Een steelstofzuiger is vooral handig voor een snelle schoonmaaksessie vanwege de kleinere stofcontainer en een beperkte accuduur.

2-in-1 steelstofzuigers

Steelstofzuigers zijn al een categorie op zich, maar kan ook weer verdeeld worden in twee soorten steelstofzuigers. Naast de ‘gewone’ steelstofzuiger zijn er ook 2-in-1 steelstofzuigers met een afneembare handunit. Met deze afneembare kruimeldief maak je hoger gelegen oppervlakken, zoals een aanrecht, stoel of tafel, eenvoudig schoon. Dit is een handige uitbreiding van de steelstofzuiger, waarmee je vooral vloeren schoonmaakt.

Omdat steelstofzuigers licht zijn van gewicht maak je niet alleen vloeren, maar ook boven op kasten en planken schoon. De 2-in-1 steelstofzuigers geven je ultieme bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Laat je een potje met kruiden op het aanrecht en de vloer vallen? Met een 2-in-1 steelstofzuiger zijn zowel het aanrecht als de vloer in een oogwenk weer schoon.

Steelstofzuiger kopen? Expert adviseert je graag!

Steelstofzuigers en sledestofzuigers: wat zijn de verschillen?

De steelstofzuiger is de ideale schoonmaakoplossing tussen een sledestofzuiger en een kruimeldief in. Ideaal om snel rommel op te ruimen. Het compacte formaat kan ook twijfels bij je oproepen: is een steelstofzuiger wel krachtig genoeg om grondig schoon te maken? Is de actieradius van een steelstofzuiger voldoende om grote ruimtes schoon te maken? Het is niet raar als je hier twijfels bij hebt. Daarom hebben we in onderstaande tabel de belangrijkste voor- en nadelen van een steelstofzuiger ten opzichte van een sledestofzuiger gezet:

Voordelen Nadelen
Draadloos Beperkte gebruiksduur
Licht van gewicht Oplaadtijd kan soms lang zijn
Wendbaar Klein stofreservoir dat snel geleegd moet worden
Ruimtebesparend bij het opbergen Lagere zuigkracht vergeleken met een sledestofzuiger

Waar moet je op letten bij het kopen van een steelstofzuiger?

Bij de aankoop van een steelstofzuiger zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Er zijn behoorlijke verschillen tussen een sledestofzuiger en een steelstofzuiger. Daarom is het belangrijk om naar je persoonlijke situatie te kijken om te bepalen of een steelstofzuiger voor jou een waardevolle toevoeging is. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om naar de grootte van het huis te kijken waarin de steelstofzuigerkomt te staan. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal vragen op een rij gezet en leggen we per vraag uit in welke situatie een steelstofzuiger wel of niet geschikt is.

Bekijk alle steelstofzuigers

Wat is de gebruiksduur van de steelstofzuiger?

Bijna alle steelstofzuigers hebben een Lithium-ion accu, maar de accuduur verschilt wel per model stofzuiger. Op de laagste stand kun je met een volle accu ongeveer 35 tot 60 minuten stofzuigen. Als je de stofzuiger op een hogere stand zet, wordt de gebruiksduur korter. Zo kun je op de maximale stand zo’n 5 tot 30 minuten stofzuigen.

Als je de steelstofzuiger als vervanger van een traditionele stofzuiger wil gebruiken, dan is een goede accuduur het meest belangrijk. Kies dus bij voorkeur voor een model met een lange accuduur van 45 minuten of meer. Ook zijn er steelstofzuigers die standaard met twee accu’s worden geleverd. Dat is handig, want dan kun je de tweede accu opladen terwijl je met de andere accu aan het stofzuigen bent.

Verder verschilt het vermogen per soort accu. In een steelstofzuiger met een krachtige motor zit vaak ook krachtige accu. De accu, de motor en het ontwerp van de steelstofzuiger bepalen samen de zuigkracht. Met een steelstofzuiger met een krachtige motor, een krachtige accu en een aerodynamisch ontwerp kun je dan ook beter stofzuigen dan met een steelstofzuiger die deze dingen niet heeft.

In welke omgeving wordt de stofzuiger gebruikt?

Een steelstofzuiger is geen vervanger van een sledestofzuiger, maar eerder een handige aanvulling. De keuze voor een steel- of sledestofzuiger hangt dan ook af van de situatie waarin de stofzuiger gebruikt gaat worden. Maak je vaak grote ruimtes schoon? Dan is het misschien handiger om voor een sledestofzuiger te kiezen door zijn grotere stofopvangcapaciteit en onbeperkte gebruiksduur. Voor een huis met kleinere kamers of een appartement is een steelstofzuiger dan wél weer geschikt.

Maak je schoon door het hele huis? Dan is de steelstofzuiger de ideale aanvulling voor een sledestofzuiger. Zet de steelstofzuiger op de eerste verdieping neer, dan hoef je nooit meer een zware sledestofzuiger de trap op te zeulen. Het compacte design zorgt ervoor dat je de steelstofzuiger ook op de eerste verdieping van het huis zonder al teveel moeite opbergt, en aangezien de kamers boven in het huis over het algemeen kleiner zijn maak je de gehele verdieping zonder problemen schoon met een steelstofzuiger.

Steelstofzuiger kopen? Expert adviseert je graag!

Welke ondergrond gaat de stofzuiger voornamelijk schoonmaken?

De ondergrond die de stofzuiger schoon moet maken speelt ook een belangrijke rol in je beslissing. Een steelstofzuiger werkt beter op harde vloeren dan op tapijtvloeren. Dit heeft te maken met de zuigkracht van steelstofzuigers. Op tapijten vloeren zit het stof of vuil vaak vast aan de vezels van de vloerbedekking. Steelstofzuigers hebben vaak onvoldoende zuigkracht om het stof efficiënt van de vloerbedekking te reinigen.

Op harde vloeren is een steelstofzuiger veel effectiever dan op een zachte ondergrond. Dankzij het dunne en draadloze design is het met een steelstofzuiger veel makkelijker om moeilijk bereikbare plekken, zoals achter een kast of onder een bank schoon te maken. Op houten vloeren komt een steelstofzuiger ook prima uit de verf.

Bij alle ondergronden is het belangrijk dat je de juiste borstel gebruikt. Bij een vloerbedekking maak je met een turboborstel het dieper liggende vuil makkelijker schoon, terwijl je met een parketborstel je houten vloer subtiel schoonmaakt.

Steelstofzuiger kopen? Expert adviseert je graag!

Hoe groot is het huishouden?

De samenstelling van je huishouden heeft ook invloed op de keuze voor een stofzuiger. Bij een groot gezin zal er meer stof en vuil op de grond liggen dan wanneer je alleen woont. Ook de aanwezigheid van huisdieren heeft invloed op de hoeveelheid en stof en vooral de hoeveelheid haren op de grond. Bij een groot huishouden is een sledestofzuiger beter geschikt voor de grote schoonmaakklussen. Een steelstofzuiger is een prima alternatief voor kleine huishoudens.

Mensen die gevoelig zijn voor fijnstof en allergenen in de lucht hebben behoefte aan goede stoffilters. Zowel de meeste steel- als sledestofzuigers zijn tegenwoordig uitgerust met een HEPA filter. Deze filters zorgen ervoor dat fijne stofdeeltjes en allergenen worden opgezogen en daarna niet meer terugkomen in de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor fijnstof of allergenen in de lucht kunnen het beste kiezen voor een stofzuiger met een HEPA 13 of 14 filter. Deze filters houden de meeste fijnstof en allergenen vast.

Bekijk alle steelstofzuigers

Steelstofzuiger kopen? Expert adviseert je graag!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!