Navigatie

Systeemherstel maken met Windows


Hoe maak je een systeemherstel met Windows?

Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je een programma geïnstalleerd dat jouw computer in de war gooit, heb je verkeerde instellingen gewijzigd of heb je last van een virus? Dan kan een systeemherstel de problemen oplossen. Dat klinkt misschien spannend of ingewikkeld, maar dat valt heel erg mee. En geen zorgen, je bestanden blijven veilig bewaard.

Als je systeemherstel hebt ingesteld maakt jouw laptop automatisch om de paar dagen een herstelpunt. Hiermee worden als het ware een momentopname van jouw computer op dat moment gemaakt. Er wordt onder andere opgeslagen welke programma’s zijn geïnstalleerd en hoe alle instellingen staan. Mocht je computer erg moeilijk doen, dan kan je makkelijk alles terugzetten naar een recent herstelpunt waarvan je zeker weet dat alles nog lekker liep.

Zo zet je Windows terug naar een herstelpunt

Om je computer terug te zetten naar een herstelpunt hoef je maar paar stappen te volgen. Over het algemeen blijven je bestanden veilig, maar het kan altijd handig zijn om belangrijke bestanden op te slaan op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Mocht er iets misgaan, dan raak je deze niet kwijt.

  1. Klik op het Windows-logo linksonderin het scherm (of in het midden als je een Windows 11-laptop hebt)& en typ herstel. Klik hierop om het menu te openen. Het is ook mogelijk om het juiste menu te vinden via het configuratiescherm.
  2. Klik op systeemherstel starten. Mogelijk moet je toestemming geven. Als dit het geval is krijg je een pop-up en kan je op OK klikken.
  3. Selecteer hier het punt waarnaar je de computer wil herstellen en volg de stappen.
  4. Na het afronden van het herstelproces start je computer opnieuw op.
  5. Controleer nog even of jouw belangrijke bestanden nog op je computer staan.

Wat als je systeemherstel niet kan starten?

Soms heb je een hardnekkiger probleem en kan je het systeemherstel überhaupt niet starten, bijvoorbeeld doordat het menu niet beschikbaar is. In dit geval kan je Windows opstarten in de veilige modus. Hiermee gebruik je een hele kale versie van Windows, zodat je makkelijk de belangrijkste instellingen terug kan vinden.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt