Navigatie

Windows in veilige modus opstarten

Zo start je Windows in de veilige modus

Of je zelf per ongeluk een verkeerde instelling hebt geselecteerd, een verkeerd programma op je laptop hebt geïnstalleerd of een virus dat voor je heeft gedaan, soms kan je het probleem makkelijk oplossen in de veilige modus van Windows. Hoe je hier komt en wat je hier kan? Dat leggen we uit op deze pagina.

In Windows heb je veel personalisatiemogelijkheden. En zeker als je hier de opties van externe programma’s bij optelt. Dit kan er echter voor zorgen dat je computer wat problemen krijgt, bijvoorbeeld doordat je zelf iets fout hebt gedaan of doordat een kwaadaardig programma iets heeft ingesteld. De veilige modus is een makkelijke manier om veel van deze problemen snel op te lossen. Maar wat is de veilige modus eigenlijk?

Wat is de veilige modus van Windows?

De veilige modus van Windows is kale modus van Windows. Alleen de basis van je computer wordt opgestart; alle programma’s, apps en instellingen die je zelf hebt ingesteld blijven uitgeschakeld. Zo kan je zonder afleiding programma’s de-installeren, op zoek naar de oorzaak van problemen of je computer terugzetten naar een herstelpunt. Standaard start de veilige modus van Windows zonder netwerkverbindingen, maar je kan ervoor kiezen om deze modus met netwerkverbinding te starten. Dit kan handig zijn als er op het netwerk bestanden staan die je nodig hebt.

Zo start je Windows in de veilige modus

Er zijn verschillende manieren om Windows in de veilige modus op te starten. Twee van de makkelijkste manieren leggen we hier voor je uit.

 1. Klik op het Windows-logo linksonderin het scherm en selecteer het tandwiel om de instellingen te openen.
 2. Klik op Bijwerken en beveiliging. Mogelijk moet je hiervoor even omlaag scrollen.
 3. Klik op Systeemherstel in het menu aan de linkerkant en klik onder Geavanceerde opstartopties op Nu opnieuw opstarten.
 4. Je computer start nu opnieuw op en start in menu. Kies hier voor Probleemoplossing, Geavanceerde opties, Opstartinstellingen en Opnieuw opstarten.
 5. Je computer start nu nog een keer op met verschillende opties. Selecteer 4 of F4 om de veilige modus te starten of 5 of F5 om de veilige modus met netwerkverbinding te starten.

Krijg je alleen maar een zwart op leeg scherm, dan kan je deze manier niet gebruiken. Om dan alsnog in de veilige modus te komen kan je ook een andere manier gebruiken.

 1. Druk de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden in om de computer uit te schakelen.
 2. Druk nog een keer op de aan/uit-knop om de computer weer aan te zetten.
 3. Druk zodra je ziet dat Windows is gestart nog een keer 10 seconde de aan/uit-knop in om de computer weer uit te schaken.
 4. Herhaal stap 2 en 3 en zet nog een keer de computer aan. Nu start Windows in de Geavanceerde opstartmodus.
 5. Kies hier voor Probleemoplossing, Geavanceerde opties, Opstartinstellingen en Opnieuw opstarten.
 6. Je computer start nu nog een keer op met verschillende opties. Selecteer 4 of F4 om de veilige modus te starten of 5 of F5 om de veilige modus met netwerkverbinding te starten.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt