Navigatie

Vaatwasser inbouwen

Hoe bouw je een vaatwasser in?

Als je een nieuwe inbouwvaatwasser koopt, kun je ervoor kiezen om het apparaat zelf in jouw keuken in te bouwen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Vind je het inbouwen toch teveel gedoe? Dan kun je ook gebruikmaken van onze inbouwservice.

Hoe sluit ik een vaatwasser aan?
Vaatwasser inbouwen | Expert

Vochtbescherming voor keukenblad

Wanneer je de deur van de vaatwasser na het programma opent, komt er vaak waterdamp vrij. Daarnaast openen sommige moderne vaatwassers de deur aan het eind van het programma automatisch zodat de vaat na kan drogen aan de lucht. Op deze manier kan de vaat heel energiezuinig drogen, maar je wil je aanrechtblad wel beschermen tegen dit vocht.

Daarom zit er bij de vaatwasser vaak een plastic strip die je aan de onderkant van het keukenblad plakt, op de plek waar de vaatwasser wordt geplaatst. De strip is meestal 60 cm breed, net zo breed als een standaard formaat vaatwasser, en beschermt het keukenblad tegen vocht.

Vaatwasser inbouwen | Expert

Bevestigingsbeugels

Bij sommige inbouwvaatwassers is het nodig om aan de linker en rechter bovenrand een bevestigingsbeugel te monteren. Dit verschilt per model en merk vaatwasser, dus kijk in de handleiding of dit voor jouw vaatwasser van toepassing is. Verder kan er bij een stenen muur of een stenen keukenblad niet geschroefd worden. Ook in dat geval staat in de handleiding wat je moet doen met de bevestigingsbeugels.

Vaatwasser inbouwen

Verwijder de keukenplint van het aanrecht

Voordat je de vaatwasser gaat plaatsen moet je de keukenplint van het aanrecht losmaken. Dit is nodig omdat je de vaatwasser anders niet in de nis kunt schuiven.

Aansluiten vaatwasser

Aansluiten en plaatsen van de vaatwasser

Sluit de watertoevoerslang van de vaatwasser aan op de kraan en de afvoerslang op de waterafvoerbuis, of door middel van een slangklem op de siphon. Steek vervolgens de stekker van de vaatwasser in het stopcontact. Draai nu de waterkraan open en schuif daarna de vaatwasser voorzichtig op zijn plek. Je kunt tijdens het tillen en schuiven eventueel een verhuisdeken gebruiken om te voorkomen dat er krassen op de keukenvloer komen.

Vaatwasser inbouwen| Expert

Waterpas zetten van de vaatwasser

De bovenkant van de vaatwasser moet strak tegen het bovenblad van het aanrecht aankomen. Dit doe je door aan de stelpootjes onderaan de vaatwasser te draaien. Aan de voorkant zit in de linker en rechterhoek een stelpootje. De achterste stelpootjes kun je verstellen door middel van een schroef onderaan de voorkant van de vaatwasser, door middel van een handschroevendraaier. Om er voor te zorgen dat de vaatwasser goed recht staat, gebruik je verder een waterpas. Houd deze tegen de gesloten deur van de vaatwasser om te zien of de vaatwasser goed recht staat.

Vaatwasser aansluitingen | Expert

Het keukenpaneel voorbewerken en bevestigen

In het keukenpaneel moeten op de juiste plekken gaten worden geboord om het daarna op de vaatwasserdeur te kunnen bevestigen. Boor de gaten niet te diep want anders boor je door het paneel heen. Kijk goed in de handleiding waar de gaten moeten komen.

Nadat de gaten zijn geboord kun je het keukenpaneel op de vaatwasserdeur vastschroeven. Kijk in de handleiding hoe je dit bij jouw vaatwasser moet doen. Bij veel vaatwassers moet je het paneel eerst aan de deur hangen, waarna je het vast kunt schroeven.

Vaatwasser inbouwen

De vaatwasser vastzetten

Nu de vaatwasser op zijn plek staat, is aangesloten en het keukenpaneel op de deur is bevestigd, moet de vaatwasser nog worden vastgezet. Dit doe je (bij de meeste vaatwassers) met de bevestigingsbeugels die je eerder al had geplaatst, of kijk in de gebruiksaanwijzing als jouw vaatwasser op een andere manier moet worden vastgezet. Je kunt de vaatwasser vastschroeven met een handschroevendraaier.

Aansluiten vaatwasser

De keukenplint terugplaatsen

Als laatste stap plaats je de plint van het aanrechtblok terug. Soms is het nodig om de plint bij de vaatwasserdeur bij te zagen zodat de deur helemaal open en dicht kan.

Hulp bij aansluiten

De Expert inbouwservice

Als je het toch teveel gedoe vindt om de vaatwasser zelf in te bouwen, kun je ook gebruikmaken van onze inbouwservice. Met de Expert inbouwservice wordt je nieuwe inbouwvaatwasser in de keuken ingebouwd door een van onze professionele monteurs. Al het werk wordt je op deze manier uit handen genomen en je bent verzekerd van een goed resultaat. Meer weten? Lees hier meer over onze inbouwservice of kom langs bij de lokale Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt