Navigatie

Vaatwasser welk programma?

Welke vaatwasserprogramma’s zijn er?

Op de meeste vaatwassers zitten zo’n 4 tot 6 verschillende vaatwasprogramma’s. Van het standaardprogramma voor de dagelijkse vaat tot het intensief programma voor vuile ovenschalen of pannen. En dan is er nog het eco-programma, wat de beste keuze is als je de vaat wil doen met minder water en energie. Wil je weten welk programma je het beste kunt gebruiken voor de vaat? Lees dan verder.

Bekijk alle vaatwassers

Standaardprogramma of hoofdprogramma – voor de gewone vaat

Het standaardprogramma is het programma voor de gewone, dagelijkse vaat. Dat betekent dat je het gebruikt voor licht bevuilde borden, bestek, mokken en glazen. Als je het standaardprogramma gebruikt voor hele vuile pannen of ovenschalen dan worden deze met dit programma niet goed schoon. Het standaardprogramma doet hetzelfde als het hoofdprogramma en wast de vaat op een temperatuur van ongeveer 55 tot 65 graden.

Het standaardprogramma lijkt de logische keuze voor de dagelijkse vaat, maar als je op water en energie wil besparen, kun je beter kiezen voor het eco-programma. En voor extra vuile vaat is het intensief programma de betere keuze.

Automatische programma – de vaatwasser kiest het beste programma

Niet alle vaatwassers hebben een automatisch programma. Vaatwassers die dit programma hebben, beschikken over sensoren waarmee ze de belading en de vuilgraad van het water kunnen meten. Met deze gegevens kiest de vaatwasser automatisch de beste instellingen. Het automatische programma heeft geen vaste tijdsduur omdat het programma zich aanpast aan de vaat. Als na een spoelbeurt bijvoorbeeld blijkt dat er nog steeds vuil water van de vaat komt, dan spoelt de vaatwasser nog een keer.

Eco-programma – bespaar water en energie

Het eco-programma is vergelijkbaar met het standaardprogramma voor de dagelijkse vaat. Het verschil is dat je met het eco-programma bespaart op water en energie en dat het eco-programma langer over de vaat doet. Met het eco-programma duurt het ongeveer 3,5 uur tot de vaat schoon is. Ondanks dat het programma langer duurt, wast het toch zuiniger. Verder wordt de vaat gedaan op een temperatuur van ongeveer 50 graden.

Als je geen haast hebt en wil besparen op water en energie, dan is het eco-programma de beste keuze voor de dagelijkse vaat. Voor aangekoekte of extra vuile vaat zoals ovenschalen of pannen kun je beter kiezen voor het intensief programma.

Korte programma – voor als de vaat niet zo vuil is

Het korte programma is voor licht bevuilde bakjes, schoteltjes, glazen en kopjes die niet zijn aangekoekt. De vaat wordt op een lage temperatuur van 40 á 45 graden gedaan en is in ongeveer 30 minuten klaar. Ook de droogfase duurt korter, waardoor de vaat met het korte programma soms nog een beetje vochtig uit de vaatwasser komt.

Intensieve programma – voor de extra vuile vaat

Het intensieve programma is bedoeld voor aangekoekte ovenschalen en pannen met bijvoorbeeld restjes saus, ei of kaas. Het intensieve programma duurt rond de 2,5 uur en maakt op een hogere temperatuur van tussen de 70 en 75 graden schoon. Doordat het intensieve programma langer duurt en het water tot een hogere temperatuur moet verwarmen, verbruikt de vaatwasser met dit programma meer energie.

Glasprogramma, behoedzame programma of delicate programma

Voor glas en porselein is er het behoedzame programma, ook wel het glasprogramma of het delicate programma genoemd. Dit programma voorkomt glascorrosie en zorgt ervoor dat glaswerk en servies niet worden aangetast. Verder werkt dit programma op een lagere temperatuur, om grote temperatuurschommelingen te voorkomen.

Stil programma of nachtprogramma

Als je de vaatwasser ’s nachts of laat op de avond aanzet, vind je het misschien fijn als hij zo stil mogelijk zijn werk doet. Ook is het stille programma fijn als je ondertussen een gesprek wil voeren of een serie wil kijken op Netflix. Het verschilt per model vaatwasser hoe stil het stille programma is. Verder duurt het stille programma wat langer dan een normaal vaatwasprogramma.

Voorspoelprogramma

Het voorspoelprogramma is handig als de vaatwasser nog niet helemaal vol is en het nog even duurt totdat je de vaatwasser aan gaat zetten. Met het voorspoelprogramma zorg je ervoor dat de vaat alvast wordt afgespoeld, om luchtjes en aankoeken te voorkomen. Wel is het verstandig om voordat je vuile vaat in de vaatwasser zet vuil en restjes van de borden te schrapen.

Hygiëneprogramma of antibacterieel programma

Met het hygiëneprogramma wordt de vaat op hoge temperatuur gedaan, rond de 80 graden. Dit zorgt ervoor dat allergenen worden verwijdert en bacteriën worden gedood. Dit is bijvoorbeeld een goed programma voor het hygiënisch schoonmaken van babyflesjes.

Machinereinigingsprogramma

Eens in de zoveel tijd wil je de vaatwasser schoonmaken. Dit kan met het machinereinigingsprogramma. Wil je verder weten hoe je een vaatwasser schoonmaakt? Lees dan onze adviespagina over het schoonmaken van een vaatwasser.

Vaatwasser schoonmaken

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt