Navigatie

Vaatwasser reinigen

Zo heb je altijd een schone afwasmachine

Voor veel mensen is de vaatwasser de stille kampioen in de keuken. Dag na dag, vaat na vaat en na elke beurt glanzende glazen en schoon bestek. Maar na verloop van tijd kan het gebeuren dat de afwas iets minder schoon uit de machine komt of dat er een muffe lucht uit de vaatwasser komt. Dan is het misschien tijd om de vaatwasser schoon te maken. Hoe je de vaatwasser reinigt en hoe vaak je het moet doen, dat leggen we op deze pagina voor je uit.

Vaatwasser reinigen

Maak de vaatwasser regelmatig schoon

Een vaatwasser is fantastisch. ’s Avonds na het eten de vieze vaat erin, en ’s ochtends kan je ontbijten van brandschone ontbijtbordjes. En hoe automatische het allemaal ook gaat, de vaatwasser heeft er baat bij om hem af en toe schoon te maken. Zo kan de afwasmachine beter zijn werk doen, gaat hij langer mee en heb je geen last van vieze luchtjes.

Vaatwasser reinigen | Expert

Waarom moet je de vaatwasser schoonmaken?

Als je vaatwasser draait spoelt het heel effectief alle etensresten van de afwas, wat wegspoelt zodat je er geen last meer van hebt. Vuil dat opgelost kan worden in water verdwijnt helemaal de afvoer in, maar grotere stukken kunnen achterblijven in de filter van de vaatwasser. Daarnaast kan vet zich afzetten op de rubberen onderdelen van de afwasmachine. Na verloop van tijd kan dit opbouwen waarna de vaatwasser minder goed werkt of begint te stinken. Door regelmatig je vaatwasser schoon te maken voorkom je dit.

Vaatwasser reinigen

Hoe maak je je vaatwasser schoon?

Een vaatwasser reinigen is gelukkig een vrij eenvoudig klusje dat niet veel tijd met zich meebrengt. Binnen 10 minuten kan je er al mee klaar zijn. Een vaatwasser schoonmaken kan al in een paar simpele stappen.

  1. Om een vaatwasser schoon te maken haal je eerst het onderste rek uit de machine. Hierdoor kan je makkelijker bij de filter van de afwasmachine. Haal deze uit de machine en maak deze goed schoon. Doe dit niet alleen door de duidelijke etensresten weg te halen, maar boen de filter zelf ook goed met zeep. Er kan namelijk een dun en bijna onzichtbaar laagje vet op de filter zitten waardoor deze niet goed meer werkt.
  2. Ook moet je eens in de zoveel tijd de sproeiarm schoonmaken. Dit kan je het beste doen door deze uit de vaatwasser te halen en goed af te wassen onder de kraan. Vervolgens kan je met een satéprikker in de gaatjes prikken zodat je zeker weet dat het water weer overal uit kan spuiten. Zo wordt jouw hele vaat weer spic en span.
  3. Maak daarnaast de rubberen randen goed schoon. Ook hier kan vet op verzamelen, waardoor de vaatwasser langzaam maar zeker achteruit kan gaan.
  4. Tenslotte is het verstandig om regelmatig een afwas te draaien met speciaal vaatwasmachinereiniger. Dit is te vinden bij de supermarkt, maar ook bij de Expertwinkel bij jou in de buurt. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking en je geniet binnen te kortste keren van een schone machine.
  5. Wil je een snelle oplossing? Verspreidt dan citroensap over de vaat en laat de machine draaien op een heet programma. Bedenk wel dat dit minder grondig is dan een specifiek schoonmaakmiddel.
Voorkom reinigen

Hoe voorkom je dat je de vaatwasser vaak moet schoonmaken?

Een vaatwasser reinigen is een relatief kort klusje, maar leuk is anders. Spoel daarom voor je de vaat in de machine zet de borden en pannen even af en zorg ervoor dat je geen hele vette afwas in de machine zet. Zorg er daarbij voor dat de machine niet te vol zit en laat hem niet te lang en ontkalk de vaatwasser van tijd tot tijd en je kan jarenlang genieten van misschien wel de meest populaire machine in de keuken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt