Navigatie

Energieverbruik koelkast

Wat is het energieverbruik van een koelkast?

Omdat koelkasten altijd aan staan, is het een goed idee om te kijken naar het energieverbruik van het apparaat. Als je kiest voor een energiezuinige koelkast met energieklasse C of beter, valt er veel te besparen. We leggen je uit hoeveel energie verschillende soorten koelkasten gebruiken en we hebben 8 tips om energiezuinig te koelen en te besparen op de energierekening.

Koelkast maten
Koelkast verbruik | Expert

Energieklasse

Om snel te kunnen zien hoe energiezuinig een koelkast is, kijk je naar de energieklasse op het energielabel. De meest zuinige koelkasten hebben energieklasse A en de minst zuinige apparaten hebben klasse F. Omdat het energielabel in 2021 is vernieuwd, kom je de meest energiezuinige koelkasten met energieklasse A nu nog niet zo vaak tegen, maar er zijn al wel een paar van deze super zuinige koelkasten op de markt. Veel koelkasten hebben nu nog klasse C, of lager en daarom is klasse C ook al relatief energiezuinig. Koelkasten met energieklasse A hebben de meest effectieve isolatie, en verschillende technieken om het energieverbruik te verminderen. Dus als je kiest voor een klasse A koelkast dan bespaar je per jaar veel energie vergeleken met een koelkast met klasse F.

Koelkast energielabel | Expert

Energieverbruik per jaar in kWh

Naast de energieklasse vind je op het energielabel ook het energieverbruik in kWh per jaar. Door naar dit getal te kijken, zie je precies hoeveel energie de koelkast gebruikt, en kun je makkelijk het verbruik van verschillende koelkasten met elkaar vergelijken. Waar je de energieklasse kunt zien als een snelle indicatie, is het verbruik in kWh per jaar een getal dat nauwkeurig het energieverbruik van de koelkast aangeeft. Ook kun je hiermee het verbruik van verschillende modellen koelkasten met elkaar vergelijken, zoals een tafelmodel koelkast met een Amerikaanse koelkast.

Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.

Energiekosten per jaar

Met behulp van het energieverbruik in kWh per jaar dat je op het energielabel van de koelkast vindt, kun je uitrekenen wat de energiekosten per jaar zijn. Als we uitgaan van een prijs van €0,67 per kWh dan betaal je voor een koelkast die 100 kWh per jaar verbruikt elk jaar €67,- aan energiekosten. Nu is de koelkast uit dit rekenvoorbeeld wel heel erg zuinig. Voor een gemiddelde koelkast betaal je ongeveer €134,- per jaar.

Verbruik koelkast

Hoeveel verbruikt een koelvries-combinatie?

De gemiddelde koel-vriescombinatie heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €150,75 per jaar aan energiekosten.

Met een zuinige koel-vriescombinatie met energieklasse A bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €124,43 per jaar.

Hoeveel verbruikt een tafelmodel koelkast?

De gemiddelde tafelmodel koelkast heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €83,75 per jaar aan energiekosten.

Met een relatief zuinige tafelmodel koelkast met energieklasse D of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €28,72 per jaar.

Hoeveel verbruikt een 1-deurs koelkast?

De gemiddelde 1-deurskoelkast heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €83,75 per jaar aan energiekosten.

Met een zuinige 1-deurskoelkast met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €30,63 per jaar.

Hoeveel verbruikt een Amerikaanse koelkast?

Amerikaanse koelkasten hebben een verbruik tussen de 200 en 400 kwH per jaar. Een gemiddelde Amerikaanse koelkasten heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar. Als je uitgaat van een energieprijs van €0,67 per kWh dan betaal je voor de energiekosten van een gemiddelde Amerikaanse koelkast ongeveer €234,50 per jaar.

De energiekosten van een Amerikaanse koelkast lijken misschien hoog; volgens milieucentraal verbruikt een Amerikaanse koelkast ongeveer 40% meer energie dan een koel-vriescombinatie. Maar als je rekening houdt met de ruime inhoud van de koelkast dan valt dit alleszins mee. Vergeleken met een gemiddelde koel-vriescombinatie heeft de gemiddelde Amerikaanse koelkast namelijk een 80% grotere inhoud.

Je kunt op energiekosten besparen door voor een zuinige Amerikaanse koelkast te kiezen met energieklasse C of beter. Vergeleken met een onzuinige Amerikaanse koelkast met energieklasse F bespaar je hiermee zo’n €114,86 per jaar.

Wat verbruik een Amerikaanse koelkast?

8 tips om energie te besparen met je koelkast

1. Kies de juiste koeltemperatuur
Stel de koelkast in op 4 graden en het vriesvak op -18. Bij een koelkasttemperatuur onder de 4 graden verspil je energie en boven de 6 graden blijven producten minder lang houdbaar waardoor je vaker eten weg moet gooien.

Wat is de beste koelkasttemperatuur?

2. Ontdooi het vriesgedeelte of kies voor no frost
Zorg ervoor dat je het vriesvak regelmatig ontdooit. Met een laag ijs in het vriesgedeelte verbruikt een koelkast veel meer energie. Als je het ontdooien van het vriesvak een rotklusje vindt, kies dan voor een no frost koelkast; deze hoef je nooit te ontdooien.

3. Plaats de koelkast niet naast een warmtebron of in de zon
Plaats de koelkast niet naast een warmtebron zoals een oven, fornuis, kachel of radiator en zet de koelkast ook niet in de felle zon. Zo voorkom je dat de koelkast harder moet koelen en meer energie verbruikt.

4. Sluit de deur goed
Zorg er altijd voor dat de deuren van het koel- en vriesgedeelte goed zijn gesloten en dat de rubberen afdichtstrip niet is beschadigd. Laat de deur verder altijd zo kort mogelijk openstaan. Als de deur open of op een kier staat, warmt de koelkast op en ontstaat er condensvorming in het vriesvak. Hiermee verspil je veel energie.

5. Laat je eten afkoelen voordat je het in de koelkast bewaart
Laat warm eten altijd eerst goed afkoelen voordat je het in een bakje in de koelkast of vriezer doet. Anders kost dit veel energie.

6. Doe de koelkast goed vol
Bij een goed gevulde koelkast gaat er minder koude lucht verloren wanneer je de koelkastdeur opent. Ook flessen met gekoeld water werken als een goede buffer om de koeltemperatuur vast te houden. Hierdoor hoeft de koelkast minder te koelen nadat de deur open is geweest en bespaar je energie.

7. Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat
Het beste is om je koelkast leeg te eten voordat je met vakantie gaat, zodat je het apparaat helemaal uit kunt zetten. Maar er bestaan ook koelkasten met een “vakantie-modus”. Hierbij schakel je het koelkastgedeelte uit en blijft het vriesgedeelte aan staan.

8. Houdt het rooster aan de achterkant van de koelkast stofvrij
Een koelkast raakt zijn warmte kwijt via het rooster aan de achterkant van het apparaat. Als dit rooster heel stoffig is, kan de koelkast zijn warmte minder goed kwijt waardoor hij harder moet koelen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt